Thursday, April 15, 2010

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου η Λιουμπλιάνα από τον Απρίλιο



Η Λιουμπλιάνα θα είναι από τις 23 Απριλίου και για ένα χρόνο η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και με αφορμή το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, στη Σλοβενία προγραμματίζονται περίπου 200 εκδηλώσεις. Ο τίτλος της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου απονέμεται από την UNESCO, με στόχο την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης.
Η Λιουμπλιάνα επελέγη Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, τον περασμένο Ιούνιο, καταθέτοντας ποιοτική αίτηση, καθώς και πολυποίκιλο πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται ευρέως απ΄ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη βιομηχανία του βιβλίου (εκδότες, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία).
Στη σλοβενική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθούν, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, με μεγαλύτερο γεγονός το Λογοτεχνικό Φεστιβάλ, που θα λάβει χώρα το Μάιο, το "Fabula Festival", που διοργανώνει ο εκδοτικός όμιλος "Studentska Zalozba".
Το συνολικό πρόγραμμα εκδηλώσεων οργανώνεται από το δήμο της Λιουμπλιάνας, με βάση τη θέση ότι, το βιβλίο ως όχημα γνώσης παραμένει ακρογωνιαίος λίθος ανάπτυξης, σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διεξαχθούν εκθέσεις βιβλίων και άλλες εκδηλώσεις για την ανάπτυξη της κουλτούρας του διαβάσματος.
Η Λιουμπλιάνα θα προσπαθήσει, επίσης, να προωθήσει τους Σλοβένους συγγραφείς και να προσφέρει απαντήσεις σε ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σλοβένοι εκδότες, κυρίως εκείνα που αφορούν την πώληση βιβλίων σε μία μικρή αγορά των δύο εκατομμυρίων αναγνωστών.
Πριν από την παράδοση του τίτλου της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου στο Μπουένος Άιρες, στη Λιουμπλιάνα θα διεξαχθεί διεθνές συνέδριο με θέμα τις προκλήσεις που αφορούν την ψηφιοποίηση βιβλίων σε μικρές αγορές και τη μετάφραση βιβλίων σε παγκόσμιες γλώσσες.
Η πρώτη Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου ήταν η Μαδρίτη το 2001.
ΑΠΕ-ΜΠΕ(ert on line)

2 comments:

Eva Stamou said...

Καλησπέρα, θέλω να σας ενημερώσω ότι το Σάββατο 24 Απριλίου από τις 12.00 ως τη 1.00 το μεσημέρι θα βρίσκομαι στην Έκθεση Βιβλίου και θα υπογράφω βιβλία μου στο περίπτερο των Εκδόσεων Μελάνι. Θα χαρώ πολύ να γνωρίσω τα μέλη της Λέσχης, αν βρίσκεστε εκεί το Σάββατο.

Ελπίζω να μην κάνω κατάχρηση του χώρου, απλά δεν βρήκα κάποιο μέιλ για να επικοινωνήσω. Ευχαριστώ.

Lena. said...

Κυρία Στάμου να είστε καλά,εύχομαι επιτυχία.Πολλά από τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης θα περάσουν από τη ΔΕΒ και το Σάββατο είναι μέρα εξαιρετική.