Wednesday, April 28, 2010

Φινάλε με αγωνία για το μέλλον και αιχμές


Οι δραματικές εξελίξεις της οικονομικής κρίσης «πάγωσαν» και τη φετινή Διεθνή Εκθεση Βιβλίου, που έκλεισε χτες το βράδυ τις πύλες της στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της Εκθεσης, με πρώτους τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλο, και τη διευθύντριά του, Κατρίν Βελισσάρη.
Φέτος, ο προϋπολογισμός της Εκθεσης μειώθηκε από 1.000.000 ευρώ σε 700.000, ενώ εκφράζονται ερωτηματικά αν το ποσό αυτό θα διατεθεί και του χρόνου για μία 8η Εκθεση. Αυτό που λεγόταν παρασκηνιακά ήταν ότι η φετινή Εκθεση έγινε μόνο και μόνο γιατί τιμώμενη χώρα ήταν μία χώρα-κολοσσός, όπως η Κίνα, και είχαν αναληφθεί υποχρεώσεις.
Ερωτηματικά υπάρχουν και για τη διατήρηση του διεθνούς χαρακτήρα της Εκθεσης, αφού, όπως είπε η κ. Βελισσάρη, απαιτεί έναν προϋπολογισμό προβολής που δεν θα υπάρχει πια.
Ομως, ο σπουδαίος αυτός θεσμός δείχνει να μη στηρίζεται στον βαθμό που απαιτείται και από τους Θεσσαλονικείς.
Παρά το γεγονός ότι το τριήμερο υπήρξαν δεκάδες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών γνωστών ονομάτων, η προσέλευση του κόσμου την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν μάλλον απογοητευτική, ενώ μόνο χτες πλημμύρισε τους χώρους της.
Δεν έλειψαν και οι αιχμές για τη συντηρητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη με ευθύνη και των τοπικών της αρχόντων. Στην εκδήλωση-αφιέρωμα για τον Γιώργο Ιωάννου, ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης αναφέρθηκε ονομαστικά στους Β. Παπαγεωργόπουλο, Π. Ψωμιάδη και μητροπολίτη Ανθιμο, λέγοντας ότι αυτό το συντηρητικό κλίμα ήταν που έδιωξε τον Γιώργο Ιωάννου από την πόλη, αλλά και άλλους, ενώ έκανε έκκληση για κινητοποίηση και του πνευματικού κόσμου προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση.
Ο Απόστολος Λυκεσάς επίσης είπε ότι το «σώπα, άκου, μη μιλάς» επικρατεί συχνά στη Θεσσαλονίκη και αυτό αφορά και τους διανοούμενους στην πόλη.
Πάντως το περίπτερο της τιμώμενης χώρας, της Κίνας, παρά την άφιξη μιας αποστολής από εκατοντάδες άτομα, δεν προκάλεσε και το ανάλογο ενδιαφέρον. Η γλώσσα αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα ελευθεριών και δικαιωμάτων στην Κίνα έκαναν πολλούς συγγραφείς και συμμετέχοντες να είναι αρκετά επιφυλακτικοί μέχρι αμήχανοι...
Πηγή: "ΕΘΝΟΣ-on line",26/4

5 comments:

Κωνσταντινιά said...

Δεν θα συμφωνήσω με την άποψη του δημοσιογράφου πως η φετινή Διεθνης Εκθεση Βιβλίου "πάγωσε" από την οικονομική κρίση.
Για το μέλλον και τον προϋπολογισμό δεν μπορώ να ξέρω.
Αυτό που είδα ήταν μια ικανή συμμετοχή ανθρώπων, ανθρώπων που δεν έκαναν βόλτες, αλλά ήξεραν σε ποια περίπτερα θα παν και τι θα ακούσουν.
Στις περισσότερες εκδηλώσεις δεν υπήρχαν κενές θέσεις και αναφέρομαι στο Σάββατο, κάτι που ίσως θα πρέπει να λάβει υπόψη του το ΕΚΕΒΙ και να μην εικάζει πως οι Θεσσαλονικείς δεν υποστηρίζουν το θεσμό.
Σύμφωνα με στατιστικές είχε φέτος 35% περισσότερο κόσμο.
Δεν ξέρω αν η αγωνία τους εγκειται στο αν του χρόνου θα είναι Διεθνής ή στο πού θα γίνει.
Οι Θεσσαλονικείς όχι μόνο πρέπει να μιλούν αλλά και να διεκδικούν.

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ said...

Δεν ξέρω αν η αγωνία τους εγκειται στο αν του χρόνου θα είναι Διεθνής ή στο πού θα γίνει.
Οι Θεσσαλονικείς όχι μόνο πρέπει να μιλούν αλλά και να διεκδικούν.


Συμφωνώ απόλυτα Κωνσταντινιά, θέλουν να την απαξιώσουν, όχι όμως πως δεν έχουν δίκιο για κάποια από αυτά που αναφέρει το άρθρο.

Lena. said...

Η ΔΕΒ είναι εξαιρετικά επιτυχημένος θεσμός.Το θέμα δεν άπτεται συνωμοσιολογικής προσέγγισης.Απλώς,την επόμενη χρονιά κόβεται οριστικά η επιδότηση.Θα συνέβαινε κι εφέτος αν δεν υπήρχε η ανειλημμένη υποχρέωση προς την Κίνα.Ως εκ τούτου μελλοντικά,δεν ξέρω αν μπορεί να αναλάβει οποιοσδήποτε φορέας το κόστος μίας τέτοιας διοργάνωσης.Στο πλαίσιο του ευρύτερου παραλογισμού,είμαστε ένοχοι και συνυπεύθυνοι διότι διαβάζουμε?Πιθανώς..

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ said...

Πάντως αν την δούμε σε αυτήν την μορφή ή κάποια ανάλογη στην Αθήνα ας μην εκπλαγούμε.

Lena. said...

Ο Τατσόπουλος,αντιπρόεδρος ΕΚΕΒΙ, είπε δημόσια πως είναι πολύ πιο πιθανό "να τη δούμε σε άλλο πλανήτη παρά στην Αθήνα ή σε άλλη ελληνική πόλη"