Monday, April 5, 2010

Διαβάζοντας με παρέα...


Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 4 Απριλίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΒΑΤΑΛΗ
Λέσχες ανάγνωσης με παιδιά, λέσχες με αποκλειστικά μέλη γυναίκες, λέσχες για ανάγνωση αστυνομικών βιβλίων, λέσχες που έχουν στηθεί από βιβλιοπωλεία, αλλά και λέσχες που έχουν τη σφραγίδα των κινήσεων πολιτών ή πολιτιστικών κέντρων των δήμων. Οπως και να 'χει, τα ραντεβού των μελών «κρύβουν» πολλή κουβέντα (όχι κατ' ανάγκη και αποκλειστικά για το βιβλίο!), γερές δόσεις καφέ και όρεξη για επικοινωνία.
Η πιο παλιά
Κι αν το ΕΚΕΒΙ αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να πάρει την πρωτοβουλία να οργανώσει τις λέσχες ανάγνωσης ανά την Ελλάδα, αυτό δε σημαίνει ότι τέτοιες λέσχες ή, καλύτερα, παρέες δεν προϋπήρχαν. Η μακροβιότερη ίσως λέσχη ανάγνωσης στη Θεσσαλονίκη είναι η «Παρέα του βιβλίου - Μυθιστορία», που κλείνει φέτος 16 ολόκληρα χρόνια ζωής.
Τη λέσχη εμπνεύστηκε η Κατερίνα Πανταζίδου, πρώην ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου. «Ολα ξεκίνησαν από τη μεγάλη μου αγάπη για το βιβλίο, για την ανάγνωση. Αυτό με παρακίνησε, άλλωστε, να ανοίξω και το βιβλιοπωλείο, όπου αρχικά γίνονταν οι συναντήσεις μας. Σήμερα, είμαστε περίπου 15 άτομα, κυρίως γυναίκες, που συναντιόμαστε μία φορά το μήνα στα σπίτια μας. Κάθε φορά ορίζουμε ένα βιβλίο, το οποίο συζητάμε στην επόμενη συνάντησή μας», τονίζει μιλώντας στον «ΑτΚ» η κ. Πανταζίδου. Η ομάδα φροντίζει να επιλέγει από μια ποικιλία βιβλίων. «Αλλοτε διαβάζουμε ποίηση, άλλοτε θεατρικό, άλλοτε λογοτεχνία, άλλοτε δοκίμιο. Φροντίζουμε να υπάρχει εναλλαγή», προσθέτει.
Σε δημοτική βιβλιοθήκη
Μια μεγάλη παρέα συγκεντρώνεται κάθε 15 με 20 ημέρες, συνήθως τα βράδια της Κυριακής, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 187. Μια παρέα που τα τελευταία 3 χρόνια έχει κάνει στέκι της τη βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης στην Ανω Τούμπα κι έχει μετατρέψει σε κοινό χόμπι μια συνήθεια μάλλον ατομική: την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.
«Ηταν Απρίλιος του 2007, όταν ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια, στην οποία μας παρακίνησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Σήμερα στις συναντήσεις μας μετέχουν περίπου 30 άτομα, εκ των οποίων τα 15 είναι μαζί μας από την πρώτη λέσχη», εξηγεί η υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης, Λένα Παπαθανασίου.
«Σήμερα, μετέχουν άτομα από όλη τη Θεσσαλονίκη, άτομα όλων των ηλικιών. Συνήθως, συναντιόμαστε κάθε 15 με 20 μέρες, μετά τις 8 το βράδυ της Κυριακής και συζητάμε πάνω σε ένα βιβλίο το οποίο έχουμε διαβάσει. Η λέσχη δεν είναι μία κλειστή ομάδα. Αντίθετα, όποιος θέλει μπορεί να μετάσχει», τονίζει η κ. Παπαθανασίου. Για περισσότερες πληροφορίες στο lesxianagnosis.blogspot.com και στο τηλ. 2310/950.370.
Σε δήμους
Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί και η λέσχη ανάγνωσης Φιλύρου, με 24 μέλη. «Στη συντριπτική μας πλειοψηφία είμαστε γυναίκες, ενώ ενεργά μέλη είναι και δύο άντρες. Συναντιόμαστε μία φορά το μήνα σε καφέ της περιοχής και συζητάμε με τις ώρες είτε για τα χαρακτηριστικά του βιβλίου είτε για τα συναισθήματα που μας προκάλεσε», τονίζει η φιλόλογος Χαρούλα Αποστολίδου. Ευκαιρία για συνάντηση και συναναστροφή είναι για περίπου 40 άτομα οι τρεις λέσχες ανάγνωσης που λειτουργούν και στο δήμο Θέρμης.

1 comment:

daskalos said...

Προς το Blog σας
Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
www.ksipnistere.blogspot.com

www.ksipnistere.gr
Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.