Friday, January 29, 2010

"Έφυγε" ο θρυλικός Jerome David "J. D." Salinger


Ο Αμερικανός ανατρεπτικός Jerome David "J. D." Salinger, συγγραφέας ενός εκ των πιο κλασσικών βιβλίων του 20ου αιώνα, του «The Catcher in the Rye (Ο φύλακας στη σίκαλη)», πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία 91 χρονών.
Ο μεγάλος συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο New Hamshire των ΗΠΑ. Γιος ενός Εβραίου επιχειρηματία και μιας Σκωτσέζας με ιρλανδικές ρίζες μητέρας, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Μανχάταν.
Το "The Catcher in the Rye" πρωτοεκδόθηκε το 1951 και αμέσως γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν ίσως η πιο σπουδαία αμερικανική νουβέλα της νέας εποχής,ακριβώς διότι έβαλε μια βόμβα στα θεμέλια της φιλοσοφίας του αμερικανικού συστήματος.Γραμμένο με την απλή και κοφτερή γλώσσα ενός δεκατριάχρονου αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Ο Σάλιντζερ έχει δημοσιεύσει γενικά πολύ λίγα έργα και συλλογές μικρών ιστοριών "Εννέα ιστορίες", "Φράνι και Ζούι", "Τέλεια μέρα για μπανανόψαρα" και "Ψηλά σηκώστε την σκεπή-Σέιμουρ".

2 comments:

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ said...

Καλημέρα Λένα.

Ήμουν τυχερός που διάβασα το "O φύλακας στη σίκαλη". Δεν είναι τυχαίο που ήταν από τα ελάχιστα που ολοκλήρωσα εντός των διοριών :-)

Επέστρεψα έστω και για λίγο αλλά με ταλαιπωρεί μια ίωση και έχω δυστυχώς πολύ βαρύ πρόγραμμα - ούτε μια μέρα άδεια λόγω φόρτου εργασίας και με πυρετό καθημερινά - με αποκορύφωμα ταξίδι για έκθεση στην Αθήνα 5 - 8 Φεβρουαρίου.

Όπως καταλαβαίνεις δυστυχώς δεν θα είμαι στην επόμενη συνάντηση αλλά θα σας πάρω τηλ πρώτα ο θεός να συμμετέχω έστω και έτσι.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ said...
This comment has been removed by the author.