Monday, February 1, 2010

"εμπόριο ανθρώπινων οργάνων παιδιών και ενηλίκων στην Αιτή"


Εντείνεται η απόγνωση, θεριεύει η οργή
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός καταγγέλλει
Η οργή των απλών ανθρώπων, που προσπαθούν να βρουν τροφή
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--
Η τραγωδία του λαού της Αϊτής δεν έχει τελειωμό. Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να διαβούν κυριολεκτικά στο δρόμο με τη διάρροια και τον τέτανο να θερίζουν, ενώ, σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής, έχουν γίνει πλέον αναφορές και για κρούσματα ιλαράς.
Ακόμη να υπάρξει μαζική διανομή πόσιμου νερού, παρά το γεγονός ότι έχει φτάσει στην Αϊτή, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κέβιν Πίνα στο ραδιοφωνικό δίκτυο KPFA, που πρόσθεσε ότι ακόμη και αυτοί που κατόρθωσαν να σωθούν από το σεισμό, νέοι και ηλικιωμένοι, έχουν εμφανή σημάδια αφυδάτωσης. Οι αμερικανικές δυνάμεις, που υποτίθεται συντονίζουν το έργο αρωγής, έχουν αναπτυχθεί στην πόλη σε στρατηγικά σημεία, κυρίως για την προστασία ορισμένων καίριων κυβερνητικών κτηρίων που δεν έχουν καταστραφεί, τραπεζών και επιχειρήσεων, ενώ όσες φορές αποφασίσουν να διαμοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια αρνούνται να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές και οργανώσεις αρωγής, ώστε να συντονιστούν. Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, αλλά και ο ΟΗΕ γεμίζουν τεράστια φορτηγά με τρόφιμα και νερό και πηγαίνουν σε πολυπληθείς περιοχές πετώντας τη βοήθεια από το φορτηγό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συρράξεις - εξ ου και το πρόβλημα της ασφάλειας - και τελικά η διανομή βοήθειας ποτέ δεν είναι επαρκής, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην απόγνωση. Εξαιτίας της «έλλειψης συντονισμού» όσον αφορά τη διανομή τροφίμων, ακυρώθηκε και η διανομή τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε προγραμματιστεί από την Παγκόσμια Πρόγραμμα Τροφίμων, όπως αναφέρει το δίκτυο «Τελεσούρ».
Την ίδια στιγμή, γιατροί και οργανώσεις αρωγής, σύμφωνα με το ΑΡ, προειδοποιούν ότι ήδη υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την περίθαλψη των 200.000 τραυματιών και ενδεχομένως θα συμβάλει στην αύξηση των θανάτων, εξαιτίας των τραυμάτων, των λοιμώξεων και των ασθενειών.
Η εικόνα της καταστροφής και της απόγνωσης μπορεί να γίνει ακόμη πιο τραγική. Και όμως, είναι δυνατόν: «Γίνεται εμπόριο οργάνων παιδιών», θα δηλώσει ο Αϊτινός πρωθυπουργός Ζαν - Μαξ Μπελρίβ κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής συνέντευξής του στην Κριστιάν Αμανπούρ, προσθέτοντας ότι βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η κυβέρνηση της Αϊτής γίνεται εμπόριο οργάνων και όχι μόνο παιδιών, αλλά και ενηλίκων, καθώς τα κυκλώματα αυτά «χρειάζονται όλους τους τύπους οργάνων».
Τέλος, στην πρωτεύουσα της Αϊτής έφτασε χθες ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, με μία ακόμη αποστολή τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Κορέα που εκτελεί και χρέη προέδρου της Ενωσης του Νότου (UNASUR) αναμενόταν να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ, κατά την οποία θα του μετέφερε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του UNASUR, που, εκτός από την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, εκδήλωσαν και την πρόθεσή τους να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο στο συντονισμό της ανοικοδόμησης της χώρας βάσει του σχεδίου που θα εκπονήσει η κυβέρνηση της Αϊτής.
αναδ."ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ",30/01/2010

No comments: