Thursday, January 28, 2010

Πέθανε ο Howard Zinn


Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Howard Zinn, ο Αμερικανός ακαδημαϊκός η εναλλακτική ιστορία του οποίου για τις ΗΠΑ διαβάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους. Όπως έγινε γνωστό υπέστη καρδιακή προσβολή, ενώ ταξίδευε, στη Σάντα Μόνικα, στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για την ίσως πιο σημαντική ιστορική προσωπικότητα της αμερικάνικης Αριστεράς.
Γνωστός ακτιβιστής κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και παθιασμένος υποστηρικτής των κινημάτων των αφροαμερικανών για πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, ο Zinn βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αναταραχής στη χώρα του από την δεκαετία του 1950 ως τα τέλη εκείνης του 1970. Ευρύτερα γνωστός έγινε για το βιβλίο του «A People's History of the United States» [Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, μετάφραση Θεόδωρου Καλύβα, Αιώρα, Αθήνα 2008], που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα.
Ο Zinn ήταν αυτό που τοποθέτησε στη θέση των κεντρικών ηρώων της ιστορίας των ΗΠΑ όχι τους «ιδρυτές» της, αλλά τους πρώτους συνδικαλιστές, τις φεμινίστριες και μαχητές για διάφορους σκοπούς.
«Τα γραπτά του άλλαξαν τη συνείδηση μιας γενιάς, βοήθησαν να ανοίξουν νέοι δρόμοι προς την κατανόηση και την κρίσιμη σημασία της για τις ζωές μας», είχε γράψει για αυτόν ο Noam Chomsky.
Ο Howard Zinn γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, δούλεψε ως εργάτης σε ναυπηγείο και υπηρέτησε ως βομβαρδιστής στην αμερικανική πολεμική αεροπορία στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πριν πάει στο κολέγιο και πάρει το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Δίδαξε στο Spellman, ένα κολέγιο με φοιτήτριες κυρίως νεαρές μαύρες στην Ατλάντα της Τζόρτζια, και κατόπιν στο Boston University, όπου απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη φήμη πρωταγωνιστώντας σε πολλές απεργίες και αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.
Στην αυτοβιογραφία του [You Can't Be Neutral on a Moving Train, Beacon Press, Βοστόνη 2002], σημείωνε ότι η αντικειμενικότητα ουδέποτε υπήρξε στόχος στα μαθήματα που παρέδιδε. «Ήθελα οι φοιτητές να φεύγουν από την τάξη όχι απλά καλύτερα πληροφορημένοι, αλλά προετοιμασμένοι να παρατήσουν την ασφάλεια της σιωπής, πιο έτοιμοι να μιλήσουν, να δράσουν ενάντια στην αδικία όπου την έβλεπαν. Αυτή, φυσικά, ήταν μια συνταγή για φασαρίες».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr
28/01/2010

1 comment:

Lena said...

Το νέο βιβλίο του Χάουαρντ Ζιν, ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, συγγραφέα και ακτιβιστή, βρήκε τη θέση του και στα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ και έχει τίτλο "Από την Ιστορία στην Πράξη - Η δράση των πολιτών ως προϋπόθεση της δημοκρατίας". Η επιμέλεια είναι του Αρη Λασκαράτου. Ο Χάουαρντ Ζιν έγινε γνωστός στην Ελλάδα με το θεατρικό έργο του "Ο Μάρξ στο Σόχο" - που παίχτηκε για πέντε συνεχείς χρονιές- και στη συνέχεια από την έκδοση του μνημειώδους έργου και διεθνούς best seller "Η ιστορία του λαού των ΗΠΑ".
Τον Μάιο του 2009 ο Ζιν επισκέφθηκε την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη -προσκεκλημένος των Εκδόσεων ΑΙΩΡΑ και του ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης- και μίλησε με θέμα: " Η δράση των πολιτών ως προϋπόθεση της Δημοκρατίας".
Στο βιβλίο αυτό συνυπάρχουν αρμονικά τέσσερα κείμενα: η ομιλία του, οι συνεντεύξεις του στον Κωστή Παπαΐωάννου και στη Σώτη Τριανταφύλλου, καθώς και ένα προσωπικό κείμενό του.
Το πολυεπίπεδο αυτό υλικό φωτίζει τις ιδέες και την προσωπικότητα του Χάουαρντ Ζιν που αναδεικνύεται ακούραστος, μαχητικός και αισιόδοξος.
Με την πεποίθηση ότι η Ιστορία είναι ένας τρόπος όχι μόνο να κατανοούμε το παρελθόν, αλλά και να δρούμε στο παρόν και με βαθιά γνώση της πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας, διερευνά τη φύση της Δημοκρατίας και τις εκφάνσεις της, τονίζει τη δύναμη των κοινωνικών κινημάτων και οραματίζεται μια παγκόσμια κοινότητα χωρίς εθνικά σύνορα.
Είναι αυτός ο συνδυασμός γνώσης, ήθους και ανταγωνιστικότητας που, όπως σχολιάζει ο Νόαμ Τσόμσκι, συνέβαλε σημαντικά στην αφύπνιση και στην αλλαγή του τρόπου που ζει και σκέφτεται μια ολόκληρη γενιά στην Αμερική.
Όπως τονίζει στην εισαγωγή του ο Αρης Λασκαράτος, υπεύθυνος των Εκδόσεων "Αιώρα", "απλός, άμεσος, ήπιος αλλά και ακλόνητος στα πιστεύω του, ο Χάουαρντ Ζιν μιλάει στην ψυχή τω ανθρώπων. Ισως γι' αυτό καταφέρνει να εμπνέει και να κινητοποιεί, από την εποχή της ενεργής συμμετοχής του στο κίνημα για τα κοινωνικά δικαιώματα τη δεκαετία του '50 και αργότερα στο αντιπολεμικό κίνημα του Βιετνάμ μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα. Ακούραστος, μαχητικός και αισιόδοξος, στα 87 του, ήρθε για να μας θυμίσει ότι η κοινωνική δικαιοσύνη και η ελευθερία κατακτούνται μέσα από τις καθημερινές επιλογές όλων μας, ότι η δύναμη των λίγων βασίζεται στην αδράνεια των πολλών. Οτι δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ότι μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.
Ο τίτλος του βιβλίου, "Από την Ιστορία στην πράξη", παραπέμπει άμεσα στη στάση ζωής του Χάουαρντ Ζιν, όπως εκφράζεται με τα ίδια του τα λόγια: "Δεν έγινα ιστορικός επειδή ήθελα να περάσω τη ζωή μου σε μια αίθουσα διδασκαλίας και να πηγαίνω στις ετήσιες συναθροίσεις των ιστορικών, που διαβάζουν σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις ο ένας στον άλλο. Εγινα ιστορικός για έναν πολύ ταπεινό λόγο: Ηθελα να αλλάξω τον κόσμο. Οπότε, ήθελα η Ιστορία να κάνει κάτι γι' αυτά που γίνονται στον κόσμο. Δεν ήθελα να μπω στο παρελθόν, όπως πολλοί ιστορικοί, που μπαίνουν στο παρελθόν και δεν επιστρέφουν ποτέ. Τους χάνεις... Σε χάνουν... Εγώ ήθελα να μπω στην Ιστορία και να μάθω για το παρελθόν και να δω πώς το παρελθόν μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του παρόντος".
Πηγή:ΕΡΤ-on line