Thursday, June 10, 2010

«Δεν βλέπω να ξανανεβαίνουμε Θεσσαλονίκη...»


Η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα; Η κρίση μάλλον θα είναι αυτή που θα επιβάλει τη λύση.
Για τους εκδότες είναι μια πολύ δαπανηρή υπόθεση. Και σε τέτοιους καιρούς φαντάζει πολύ δύσκολο να συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ο εκδότης Θανάσης Ψυχογιός το είπε ξεκάθαρα χθες: «Σε τέτοιους καιρούς δεν βλέπω να ξανανεβαίνουμε στη Θεσσαλονίκη». Η έκθεση, συνέχισε, πρέπει να κατέβει στην Αθήνα, όπου βρίσκεται το 95% της εκδοτικής παραγωγής. Ο Ψυχογιός πήγε παραπέρα, στην ουσία. «Μην τρέφετε αυταπάτες, δεν πρόκειται για διεθνή έκθεση. Αν το ΕΚΕΒΙ δεν επιδοτούσε τους ξένους, αυτοί δεν θα έρχονταν. Οι Κινέζοι φέτος ήθελαν να πουλήσουν, όχι να αγοράσουν».
Αυτά ακούστηκαν μέσα σε μια επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), όπου οι διαξιφισμοί, οι αλληλοκατηγορίες και οι διασπαστικές διαθέσεις έδειξαν πως η εσωτερική κρίση του χώρου των εκδοτών τείνει να υπερβεί την οικονομική κρίση που τους «κτυπά». Ερευνα για την οικονομική κρίση στο βιβλίο δεν έχει γίνει.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ, Λουκάς Ρινόπουλος, μίλησε για πιθανολογούμενη πτώση 20% μαζί με τα χαρτικά. Φταίει το ΕΚΕΒΙ, είπαν, που δεν έχει κάνει σχετική έρευνα.
Οι υπαίθριες εκθέσεις εξακολουθούν να πυροδοτούν την ένταση. Η τελευταία έκθεση (του ΣΕΒΑ) στο Ζάππειο είχε παταγώδη αποτυχία, με απόντες όλους τους μεγάλους εκδότες.
Περί τους 25 απ’ αυτούς είχαν συμφωνήσει να μην ξανασυμμετάσχουν στις υπαίθριες εκθέσεις της Αθήνας, προκειμένου να πιέσουν τα σωματεία να δουν διαφορετικά τον φθαρμένο θεσμό. «Σε κλειστό χώρο και πολυφωνικές», είπε ο Ψυχογιός. «Εβαλαν νερό στον μύλο της διάσπασης», είπε ο Λ. Ρινόπουλος.
Οι διασπασμένοι από παλιά, σε δύο σωματεία, εκδότες απειλούνται και πάλι με διάσπαση, ενώ η κάθε πλευρά, ΣΕΒΑ και ΣΕΚΒ, διεκδικεί για τον εαυτό της τις περισσότερες προσπάθειες για ενοποίηση του χώρου, η οποία ολοένα απομακρύνεται. Ελπίζουμε όχι και η εθνική πολιτική βιβλίου.

Δήμητρα Ρουμπούλα
ΕΘΝΟΣ on line,9/6/2010
**********************************************************************************
Εξάλλου σε ερώτηση του «Βήματος» η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κυρία Κατρίν Βελισσάρη δήλωσε πως «Οι εκδότες μετακυλίουν τις ευθύνες τους στο ΕΚΕΒΙ και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσουν τα εσωτερικά τους και στη συνέχεια να αναλάβουν τη διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης, ώστε οι περιορισμένοι πόροι του ΕΚΕΒΙ να κατανεμηθούν σε άλλες δράσεις"
Το ΕΚΕΒΙ απευθύνει μέσα στον Ιούνιο πρόσκληση σε όλα τα σωματεία του βιβλίου προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις προς τον υπουργό Πολιτισμού.

No comments: