Tuesday, June 1, 2010

Εκτός λεωφορείων ο Σόλων και ο Λουκάς


Εκτός ΟΑΣΘ, για λόγους ασφαλείας των ιδίων αλλά και του επιβατικού κοινού, τίθενται ο Σόλων και ο Λουκάς, οι δύο εμβληματικές τηλεοπτικές φιγούρες του Κώστα Μουρσελά στο «Εκείνος και... Εκείνος» των αρχών της δεκαετίας του '70.
Οι ηθοποιοί Γιάννης Ηλιόπουλος και Γιώργος Κούκας ερμηνεύουν το «Εκείνος και... Εκείνος» μόνο σε καφέ και μουσεία
Το ΚΘΒΕ τούς ξαναζωντάνεψε και τους βλέπαμε σε καφέ της πόλης ανάμεσα στον κόσμο, να συζητούν και να αναλύουν την καθημερινότητα. Συναντήθηκαν με τον κόσμο στα μουσεία της πόλης αλλά και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Διαβατών. Δεν θα συναντηθούν όμως με τους επιβάτες των λεωφορείων.
Η απάντηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης ήταν αρνητική στην πρόταση του ΚΘΒΕ ο Σόλων και ο Λουκάς να εμφανίζονται αιφνιδιαστικά στα λεωφορεία και να ερμηνεύουν κάποια από τα αξέχαστα μονόπρακτα. Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού επικαλείται λόγους τήρησης του ΚΟΚ.
«Θα μπορούσαν οι δύο ηθοποιοί να τραυματιστούν σοβαρά σε ένα απότομο φρενάρισμα. Το ίδιο και κάποιοι επιβάτες, που θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη στους ηθοποιούς και όχι στην ασφάλειά τους. Ο ΚΟΚ επιβάλλει να μην υπάρχουν στα λεωφορεία δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή των επιβατών. Αυτός είναι και ο λόγος που, αν και θα μπορούσαμε, δεν βάλαμε μέσα στα λεωφορεία κάποιες διαφημίσεις ή πληροφορίες, όπως ο καιρός, ή κάποιες ειδήσεις μέσω τηλεματικής. Κρατήσαμε μόνο τις πληροφορίες για τις στάσεις. Υποχρέωσή μας είναι η ασφαλής μεταφορά του κοινού», απαντά ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΘ.
Σ.Α.
Πηγή:e-net,on line

*Χωρίς πολλά σχόλια τέτοιες αποφάσεις..Σε εποχές πολιτισμικής και πνευματικής πενίας,ο δρόμος της τέχνης προς τους πολίτες οφείλει να "ανοίγει" μέσα από καινοτόμες απόψεις και ιδέες.Κρίμα "Λουκά και Σόλων,μωρά μου.."

3 comments:

Leigh-Cheri said...

Χαχαχα!
Ανέκδοτο είναι αυτό; Ποια ασφάλεια καλέ στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, που ανεβάσαν την τιμή του εισιτηρίου στα 60 λεπτά! και μαζί την πίεση των επιβατών στο 800!!! Προσφέροντας τις αθλιότερες υπηρεσίες έβερ...
Ποια ασφάλεια!!! Ο Σόλων κι ο Λουκάς θα μας έβλαπταν? Ίσα ίσα, θα δίναν και μια ευχάριστη νότα στη μαρτυρική διαδρομή μας...
Αλλά πού!

Tertuliano Máximo Afonso said...

η ασφάλεια βρίσκεται παντού

Lena. said...

Ανασύρω από τη μνήμη μου ασπρόμαυρες εικόνες προς το τέλος της δικτατορίας..
"Εκείνος κι εκείνος".
Το κείμενο του Μουρσελά λιτό,ειρωνικό,αιχμηρό,σε τόνους υπόκωφους καταρχήν.Το απογείωναν στην πορεία οι εξαιρετικές ερμηνείες Διαμαντόπουλου-Μιχαλακόπουλου.
Εκείνη την εποχή,δεν ήμουν σε θέση -όπως και οι χουντικοί-να αντιληφθώ τα παραπάνω.Εγώ λόγω ηλικίας.
Αναπολώ ωστόσο με πόση συνέπεια συγκεντρωνόταν στο σπίτι μας κάθε Δευτέρα βράδυ,φίλοι της οικογένειας,για να παρακολουθήσουν τη σειρά.Με φανατισμό.
Κάποια στιγμή βέβαια "ξύπνησε" και το καθεστώς και ασκώντας λογοκρισία διέκοψε άρδην τις προβολές.
Ταυτόχρονα κατέβασε βίαια την παράσταση "Το μεγάλο μας τσίρκο" συλλαμβάνοντας τους ηθοποιούς σχεδόν επί σκηνής..
Εντούτοις η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει.
Βέβαια,όσες αναλογίες κι αν διαπιστώσει κάποιος με το σημερινό αδιέξοδο,υπάρχει μία σημαντική διαφορά.Η τότε βία,σκληρότητα κι αθλιότητα έθετε σαφέστερα στον ορίζοντα του ΜΑΖΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ το όραμα.Κείμενα όπως αυτό του Μουρσελά ,υποβοηθούσαν την ελπίδα για αντίσταση.Για ανατροπή.
Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πόση απήχηση θα είχε σήμερα στους μαζικούς χώρους.
Ισως κι επικίνδυνο..Για κάποιους.