Sunday, June 13, 2010

ΟΙ «ΑΡΙΣΤΟΙ» Της ΕΡΤ3


Mε έκπληξη πληροφορήθηκα την πρόσφατη ανανέωση των συμβάσεων της νυν διοίκησης της ΕΡΤ3 (έως το τέλος του έτους).
Πρόκειται για την ίδια διοίκηση ,η οποία με μία συστηματική εφαρμογή πολιτικής,με έλλειψη– επιπροσθέτως-σχεδιασμού,προγραμματισμού κι οράματος,τα 5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία οδήγησε τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση της πόλης σε πορεία υποβάθμισης των υπηρεσιών της και στην απόλυτη απαξίωση του ρόλου της.
Ιδιαιτέρα στις συνθήκες της σημερινής δημοσιονομικής «καταιγίδας», όταν τα ιδιωτικά μέσα επικοινωνίας με πρωτοφανείς τρόπους παραπληροφόρησης επιδίδονται σε αγώνα δρόμου ώστε είτε να δημιουργήσουν πανικό στους πολίτες είτε να τους πείσουν πως η Ελλάδα χορεύει τσιφτετέλι από τη χαρά της για τα μέτρα που έχουν εξ ανάγκης επιβληθεί, τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά ,τις πολιτιστικές υπηρεσίες, οφείλουμε όλοι μας να τα αναδείξουμε σε ασπίδα προστασίας ιδεών και δημοκρατίας.
Η ΕΡΤ είναι δημόσια κι όχι ΚΡΑΤΙΚΗ. Παίζει εξ ορισμού πολύ συγκεκριμένο ρόλο τόσο στην ενημέρωση των πολιτών όσο και στη διαμόρφωση κριτηρίων πολιτικής συνείδησης. Συμβάλλει στην ανάπτυξη μαζικής κουλτούρας. Εκτός της κοινωνικής όμως αποστολής ο δημόσιος φορέας ενημέρωσης κι επικοινωνίας μετέχει ενεργά και με ποικίλους τρόπους στην αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλονίκης .
Με ποια λογική λοιπόν διατηρούν την επιτελική θέση τους άνθρωποι που έχουν αποδείξει πως το μόνο για το οποίο κόπτονται είναι η παχυλή αμοιβή τους.
Π.χ μέχρι πρότινος η γ.γ διευθύντρια της ΕΡΤ3 έπαιρνε «αποζημίωση» από 16800-22000 ευρώ μηνιαίως ,γεγονός που έχει δημοσιευτεί κι ουδέποτε διαψευστεί.
Τη στιγμή που απολύονται συμβασιούχοι δημοσιογράφοι των 800 ευρώ..
Αυτό επιβραβεύεται?
Αυτοί είναι οι άριστοι? Συμπτωματικά, αυτοί είναι και οι αρεστοί?
Οσοι επέλεγαν να ακούμε σκυλάδικα από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας ?
Πρώην δημοσιογράφοι που στερούνται ακόμη και τίτλων σπουδών,ευρύτερης μόρφωσης κι έχουν μάλιστα διαγραφεί από την ΕΣΗΕΜ-Θ για λογοκρισία σε βάρος υφισταμένων τους δημοσιογράφων?
Το ζήτημα είναι τουλάχιστο ύποπτο κι επαναφέρει στο νου τα σχέδια κλεισίματος ραδιοφώνων της ΕΡΤ .Εάν έχουν επιλεγεί οι συγκεκριμένοι ώστε να αναλάβουν το πολιτικό κόστος μίας στημένης «επιλογής» τότε εντάξει.
Να χαίρεστε την υποκρισία σας..
Διαφορετικά πρόκειται για αδιανόητη πρόκληση .Η «δαπανηρή ΕΡΤ3» της δεύτερης πόλης της Ελλάδας έπρεπε να είχε αλλάξει διοίκηση εδώ και μήνες.
Στη Θεσσαλονίκη κάποιοι περιμένουμε από τη Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση να γίνει μοχλός πολιτιστικής αναβάθμισης, αντικειμενικής κι ουσιαστικής ενημέρωσης και παράγοντας ρυθμιστικός των δημοκρατικών εξελίξεων στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.
Συμφωνώ απόλυτα με την διαδικασία της «ανοιχτής διακυβέρνησης» και διαβούλευσης , αλλά αυτή θα πρέπει να διεκπεραιώνεται γρήγορα και αντικειμενικά με αποτελέσματα που θα οδηγήσουν στην ανατροπή καταδικασμένων πρακτικών του παρελθόντος.
Πώς θα σπάσουμε το απόστημα ώστε όλοι να εργαστούμε για το κοινό όφελος και τον απλό πολίτη χωρίς εμπόδια και σπατάλες?
Αδυνατώ να κατανοήσω την επιλογή αυτή και καλώ κάθε αρμόδιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του έναντι των πολιτών και της Θεσσαλονίκης.

12 comments:

Anonymous said...

Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις της διοίκησης??? Και γιατί δεν γαίνει από πουθενά αλλού η είδηση αυτή?
Και δεν μιλάω για επιβεβαίωση, αλλά απλά έστω και σαν φήμη να βγει.
Μάλλον κάποιο λάθος κάνεις.

Lena. said...

Αγαπητέ Ανώνυμε φίλε,επειδή συμβαίνει στο κοντινό συγγενικό μου περιβάλλον,αλλά και ανάμεσα στα μέλη της λέσχης ανάγνωσης να έχω δημοσιογράφους της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3,ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν κάνω λάθος..
Για περισσότερες πληροφορίες σας παραπέμπω στο ιστολόγιο asyntaxtostypos.wordpress.com.Για τα έργα και ημέρες της διοίκησης αυτής στο tvxs.gr σε άρθρο με τίτλο "Ποιός κυβερνάει αυτήν την ΕΡΤ".

Anonymous said...

Εννοείς ότι ανανέωσε ο Πρόεδρος και η γενική διευθύντρια μέχρι τέλος του έτους?
Μήπως γνωρίζεις τι θα γίνει με το νέο πρόγραμμα της τηλεόρασης?
Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Νικ said...

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Τουλάχιστον δεν το επιβεβαιώνει κανείς.

Έχω φίλους σε εφημερίδα, σε τηλεόραση και στην ίδια την ΕΡΤ3.(μάλιστα έναν σε υψηλή θέση)

Κανένας δεν έχει ιδέα για κάτι τέτοιο.
Όλοι περιμένουν αλλαγές μου λένε.

Όσο για το θέμα που λες ποιος κυβερνά κλπ, είναι παλιό. Τα έχουμε διαβάσει αυτά εδώ και καιρό.

Αυτό που λέγανε επίσης, ήταν ότι μέχρι τέλη του Ιουνίου έχουν συμβόλαια όλοι και περιμένουν να γίνουν οι αλλαγές. Και δεν αναφέρομαι στους 51 συμβασιούχους.

Αυτό που έγινε επίσης γνωστό είναι ότι μείωσαν τους μισθούς της διοίκησης για τον τελευταίο μόνο μήνα Ιούνιο. Οπότε κάτι πρέπει να αλλάξει λογικά τέλη του μήνα.

Lena. said...

Οι συμβάσεις αγαπητέ Νικ ανανεώθηκαν έως το τέλος του έτους για όλη τη ΔΕ,τους διευθυντές Ραδιοφωνίας κ Τηλεόρασης όπως και τους προισταμένους,με απλή περικοπή των "αποζημιώσεών" τους.Δεν υπάρχουν "συμβόλαια" για αυτές της θέσεις.Εγώ δεν έχω γνωστούς στην ΕΡΤ3 αλλά μέλη της οικογένειάς μου κι αντιλαμβάνεσαι πως το θέμα το ζούμε στο "πετσί" μας.Οι συμβασιούχοΙ,ήδη έμαθαν πως φεύγουν στις 30/6,το οργανόγραμμα που ζήτησε η Κεντρική Διοίκηση της ΕΡΤ δεν κατατέθηκε ακόμη ώστε να διακριθούν πάγιες ανάγκες και θέσεις και να προκύψουν ενδεχόμενες ανανεώσεις συμβάσεων.Θέμα προκύπτει με το ποιοί θα κρίνουν κ με ποιά κριτήρια?Το πρόγραμμα Ραδιοφωνίας κ τηλεόρασης αγαπητέ Ανώνυμε,είναι "στον αέρα".Κυριολεκτικά..Οσοι οραματίζονται τη συρρίκνωση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης,ας αλείψουν βούτυρο στο ψωμί τους..

Νικ said...

Πότε ανανεώθηκαν γνωρίζεις?

Μετά από αυτό που είχε ειπωθεί σε εκπομπή στο ραδιόφωνο περί διοίκησης κλπ και είχε συμφωνήσει η πολιτικός, ότι πολύ το ψάξαμε γα τον καλύτερο, ας επιλέξουμε τελικά.
Θέμα που το παρερμήνευσαν οι αγράμματοι κακοπροαίρετοι δημοσιογράφοι φυσικά της Αθήνας. Το άκουσα και είναι ξεκάθαρο ότι αναφερόταν στις επιλογές που μελετούν από τις αιτήσεις που είχαν γίνει τον Μάρτιο για τις θέσεις του προέδρου στη διοίκηση.

Μετά από αυτό έγιναν οι ανανεώσεις?

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγιναν αιτήσεις επίσημα τον Μάρτιο για τη θέση του προέσρου τότε.

Lena. said...

Ακριβώς αυτήν την απορία έχω κι εγώ.Οι ανανεώσεις έγιναν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος κι υποθέτω πως οι αιτήσεις όσων απευθύνθηκαν στη διαβούλευση τοποθετήθηκαν σε καλάθια από το Μάρτιο..Μήπως είναι πιο εύκολο το πολιτικό κόστος,για το κλείσιμο ραδιοσταθμών και τις απολύσεις να το χρεώσεις στην παρούσα ΔΕ που ήδη-με τα έργα και τις ημέρες της-έχει περιέλθει στη χλεύη των πολιτών?"Κυριακή κοντή γιορτή", λέει ο λαός..Περιμένουμε και τη φωνή της ΕΣΗΕΜ-Θ,που προσφάτως εξέλεξε Διοίκηση..

Γιώργος Κ. said...

Μήπως απλώς θα παραμείνουν μέχρι τέλους στην ΕΡΤ σε άλλες θέσεις και θα μπουν στις θέσεις τους άλλοι από τώρα? Τους δίνουν την δυνατότητα να παραμείνουν σε άλλες θέσεις, του ςπληρώνουν μέχρι τέλους του έτους και σε λίγες μέρες βάζουν νέο Πρόεδρο κλπ? Μήπως γίνει έτσι?

Lena. said...

Σε ότι αφορά τον Πρόεδρο και τη γ.γ Γιώργο,δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο αφού δεν είναι υπάλληλοι της ΕΡΤ αλλά ασκούν διοίκηση και οι θέσεις τους είναι πολιτικές.Λογικά(και ηθικά),λήγουν με την αλλαγή του Υπουργού.. Σε ότι αφορά τους δ/ντες ραδιοφωνίας-τηλεόρασης-προγραμμάτων είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου και δεν τίθεται θέμα απόλυσης.Εφ'όσον έχουν επιλεγεί από την Διοίκηση της ΝΔ κατ'εμέ θα έπρεπε ήδη να είχαν παραιτηθεί.Πώς εφαρμόζεις μία πολιτική με την οποία διαφωνείς?Προς τί λοιπόν η ανανέωση?

Anonymous said...

Τέλη του μηνός θα αλλάξουν, Πρόεδρος, Γενική διεύθυνση και θα διαμορφωθούν οι λοιπές θέσεις των διευθυντών.

Lena. said...

Ανώνυμε φίλε,εύχομαι να ξέρεις κάτι περισσότερο..κι επιτέλους να ξαναδούμε-ακούσουμε τους σταθμούς της ΕΡΤ3 όπως τους θυμόμασταν.Πριν αρχίσουν να παίζουν "Τόλμη και γοητεία" και σκυλάδικα..

Anonymous said...

Αυτόν τον μήνα θα αλλάξουν...σύμφωνα με δηλώσεις που δεν μπορώ να αποκαλύψω. Τώρα ποιοι θα μπουν...ούτε η Βασιλειάδου στην Καφετζού δεν μπορεί να ξέρει...