Wednesday, June 9, 2010

Οι αφανείς 1047 συμβασιούχοι


Ανακοίνωση Πρωτοβουλίων Συμβασιούχων και Μονίμων υπαλληλων της ΕΡΤ
“Για μένα το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό, Πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, Είναι ένας άνθρωπος Που τον μποδίζουν να βαδίζει. Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε”.
Ναζίμ Χικμέτ
Χίλιοι σαράντα επτά άνθρωποι εμποδίζονται να βαδίσουν. Χίλιοι σαράντα επτά άνθρωποι αλυσοδένονται στην ανεργία, την ανέχεια, το αύριο δίχως μέλλον. Χίλιοι σαράντα επτά συμβασιούχοι της ΕΡΤ οδηγούνται στον εξανδραποδισμό με τις ευτελείς δικαιολογίες ότι «περισσεύουν», ότι «δεν είναι αναγκαίοι», ότι θα πρέπει να γίνουν βορά στις ορέξεις εκείνων που ευαγγελίζονται τον «εξορθολογισμό» της κρατικής ραδιοτηλεόρασης εν ονόματι της οικονομικής κρίσης.
Οι χίλιοι σαράντα επτά αυτοί άνθρωποι, – τόσους καταμέτρησε η διοίκηση της ΕΡΤ, – είναι εκείνοι χάρη στην αυτοθυσία των οποίων η κρατική ραδιοτηλεόραση επέμενε πεισματικά να στέκεται στο ύψος των γεγονότων και να μην υστερεί ούτε σε ταχύτητα, ούτε σε εγκυρότητα στην μετάδοση όλων των μικρών και μεγάλων γεγονότων που αφορούν το σήμερα και το αύριο των Ελλήνων πολιτών.
Οι χίλιοι σαράντα επτά αυτοί άνθρωποι είναι ο αφανής και πάντα ετοιμοπόλεμος στρατός της ΕΡΤ. Η περιφερόμενη ήρεμη και αξιόπιστη δύναμη των διαφόρων εκπομπών που πίσω από τις κάμερες και τα μικρόφωνα δίνουν την δική τους μάχη για την ενημέρωση.
Οι χίλιοι σαράντα επτά αυτοί άνθρωποι, είναι εκείνοι που σήμερα βιώνουν τη βασανιστική τυραννία της αγωνίας για το μέλλον τους. Ζοφερές οι προβλέψεις της διοίκησης της ΕΡΤ, προβλέπουν τον αποδεκατισμό μας, την θυσία μας στο αιμοσταγές και ετερόκλητων συμφερόντων «κοινό», το οποίο απαρτίζουν, μεταξύ των άλλων, και «επώνυμοι κήνσορες και τιμητές των πάντων» των ιδιωτικών τηλεοπτικών παραθύρων, οι οποίοι «πιστοί τοις κείνοις ρήμασι» των αφεντικών τους εποφθαλμιούν το μερίδιο της διαφημιστικής πίτας, προωθώντας την διαρκή, ανελέητη και εν πολλοίς άδικη απαξίωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στα μάτια του χειμαζόμενου από την κρίση ελληνικού λαού.
Οι χίλιοι σαράντα επτά αυτοί άνθρωποι απευθύνουν έκκληση σε φίλους και εχθρούς να μην μας μπερδεύουν με τα ακριβοπληρώμενα golden boys & girls της προηγούμενης περιόδου. Δουλέψαμε και δουλεύουμε με βάση τις στοιχειώδεις εγγυήσεις ενός ευνομούμενου κράτους με χίλιες, παρόλα αυτά, αποκλίσεις. Οι συμβάσεις μας είναι ορισμένου χρόνου και, ίσως, είμαστε από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου το δικαίωμα στην εργασία παραχωρείται σε «δόσεις» των οκτώ μηνών απασχόλησης και τεσσάρων μηνών ανεργίας το χρόνο.
Οι χίλιοι σαράντα επτά αυτοί άνθρωποι δηλώνουν ευθαρσώς και μετά παρησσίας ότι ήρθαμε να δουλέψουμε στην κρατική ραδιοτηλεόραση έχοντας το όραμα μια έγκυρης, έγκαιρης και υπεύθυνης ενημέρωσης και όχι γιατί μας έστειλαν με «ραβασάκια» από διάφορα πολιτικά γραφεία.
Οι χίλιοι σαράντα επτά αυτοί άνθρωποι είμαστε δημοσιογράφοι, τεχνικοί, υπεύθυνοι παραγωγής, προσωπικό υποστήριξης. Είμαστε άνθρωποι νέοι, γεμάτοι όρεξη για δουλειά, δημιουργία και, κυρίως, προσφορά, στον τομέα της ενημέρωσης, γιατί ας μη ξεχνάμε ότι «η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» και η δικαιοσύνη είναι το μέγα ζητούμενο και διακύβευμα της εποχής μας.
Οι χίλιοι σαράντα επτά αυτοί άνθρωποι αναρωτιόμαστε, λοιπόν, με ποιο αίσθημα δικαιοσύνης εξωθούμαστε στην ανεργία και στην ανέχεια; Με ποιο αίσθημα δικαιοσύνης εκείνοι που πρόσφεραν τις γνώσεις, την εμπειρία, το μεράκι τους διαγράφονται μονοκοντυλιά, όταν άλλοι, οι «αιωνίως απόντες» από τους αγώνες για την ενημέρωση, το μόνο που έκαναν ήταν να εισπράττουν τον μισθό τους μέσω των ΑΤΜ των τραπεζών. Με ποιο αίσθημα δικαιοσύνης οι «αόρατοι συνάδελφοί μας», αυτοί που και τότε και σήμερα μας χλευάζουν για την αφοσίωσή μας στο καθήκον, παραμένουν στις «εικονικές» τους θέσεις και εμείς βλέπουμε την πόρτα της εξόδου;
Οι χίλιοι σαράντα επτά αυτοί άνθρωποι διαδηλώνουμε εδώ και καιρό την βούληση μας να προσφέρουμε και να αγωνιστούμε για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ελληνικού λαού. Για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα προάγει τον ελληνικό πολιτισμό και την κουλτούρα του λαού μας, με αυξημένα αισθητικά κριτήρια και μακριά από την ευτέλεια των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
Οι χίλιοι σαράντα επτά αυτοί άνθρωποι δηλώνουμε πως δεν κυνηγάμε την «καρέκλα» αλλά το δικαίωμα στην εργασία. Δεν κυνηγάμε το «βόλεμα» αλλά το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή εργασία και ζωή.
Οι χίλιοι σαράντα επτά αυτοί άνθρωποι που μας μποδίζουν να βαδίσουμε
Οι χίλιοι σαράντα επτά αυτοί άνθρωποι που μας αλυσοδένουν
ΖΗΤΑΜΕ
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΕ ΗΘΟΣ, ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ GOLDEN BOYS
ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΡΩΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ, ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

3 comments:

Lena. said...

Αυτή είναι μία μεγάλη αδικία.
Ειδικά σε ότι αφορά την ΕΡΤ 3,δεν νοείται να παραμένει ΑΚΟΜΗ η ίδια διοίκηση που απαξίωσε την κρατική ραδιοφωνία κ τηλεόραση,επιλέγοντας προγράμματα που υποβάθμιζαν το επίπεδο και να απολύονται εργαζόμενοι που κουβάλησαν στην πλάτη τους το ήθος και την ποιότητα που οφείλει να χαρακτηρίζει τα δημόσια μέσα ενημέρωσης κι επικοινωνίας..

Πάπισσα Ιωάννα said...

Εγώ ρωτώ ΠΩΣ προσλήφθηκαν αυτοί οι άνθρωποι; μήπως με μέσο; δεν ήξεραν επομένως ότι κάποια στιγμή, είτε θα μονιμοποιηθούν ή θα απολυθούν όταν θα λήξει η σύμβασή-τους; Δεν μπορώ να σκέφτομαι ότι κάποιοι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές-τους, δουλειές που προέκυψαν για να βολέψουν κάποιοι κάποιους άλλους. Είναι - είμαστε όλοι συνένοχοι. Και φυσικά υπεύθυνο είναι και το κράτος στο σύνολό-του που επιτρέπει τέτοιες συμβάσεις για πάγιες ανάγκες, μόνο και μόνο για να βολέψει ημετέρους κι έπειτα να τους πετάξει.
Πατριάρχης Φώτιος

Lena. said...

Προς "ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ"
Τουλάχιστον για τα πρόσωπα που εγώ γνωρίζω και κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση,η λέξη "μέσο" αποτελεί ύβρι.
Οικεία τους είναι η λέξη ΑΝΕΡΓΙΑ.Οπως κι η λέξη ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
Απόδειξη αποτελεί πως-παρά το όνομα και τη βαρύτητα της πένας τους-επιλέγουν να αμείβονται με 800 ευρώ το μήνα και να παραμένουν στη δημόσια ραδιοφωνία-τηλεόραση.
Χωρίς να χαρίζονται σε κανέναν παρά τις απειλές και τις διώξεις που κατά καιρούς έχουν υποστεί.Με εκπομπές που αποτελούν σπουδή στον πολιτισμό και τη δημοκρατία.
Μη θεωρείτε δεδομένο πως όλοι είναι "ημέτεροι".
Επίσης "συνένοχος" δεν είναι ο εργαζόμενος που χάνει τη δουλειά του διότι την κάνει σωστά αλλά αυτός που ασκεί διοίκηση,όντας συνταξιούχος κι ενώ έχει διαγραφεί από την ΕΣΗΕΜΘ για λογοκρισία.Γι τούτο το φοβερό του έργο-κρατηθείτε-έχει μηνιαία αποζημίωση 22000 ευρώ το μήνα.
Κανένας ευαίσθητος πολίτης δεν διαμαρτυρήθηκε γι αυτό.Και μου κάνει κατάπληξη πως ο νυν Πρόεδρος της ΕΡΤ,δεν ξεκινάει από εκεί τις περικοπές..