Sunday, May 2, 2010

"Μας πήραν τα μέτρα.."

(photo: Νάσος Αβδαρμάνης)
Στοχοποιούμε λοιπόν τους «υπεύθυνους»,τους ενοχοποιούμε,τους πτωχεύουμε και είμαστε εναρμονισμένοι με το αίσθημα συμπλεγματικού «κοινωνικού δικαίου» και τα νούμερα των ελεγκτών του ΔΝΤ –ΕΕ-ΕΚΤ.Αναλαμβάνοντας το «πολιτικό κόστος».Μόνο που αυτό δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί.Τελικά το πάρτυ τέλειωσε για αυτούς που απλώς δεν ήταν προσκεκλημένοι ποτέ.Μαζί τέλειωσε και κάθε αυταπάτη για τις προθέσεις ή την αδυναμία (δεν ξέρω τι είναι χειρότερο) του ΠΑΣΟΚ , να διατυπώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείρηση της κρίσης και την αναπτυξιακή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η κυβέρνηση Καραμανλή μας έφτιαξε το περιβάλλον για να μπούμε ως λαός σε εξαθλίωση, σύγχυση και κατάθλιψη..Το τελευταίο χαμόγελο ελπίδας όμως πάγωσε στα χείλη όλων την 5/10/2009.
Η σημερινή μέρα,αποκορύφωμα ενός δίμηνου κι ανελέητου σφυροκοπήματος των νεύρων, έκλεισε το θέμα της άνευ όρων παράδοσης της χώρας στις επιταγές ενός "πούρου" νεοφιλελευθερισμού.Οριοθετεί τη βαθιά ύφεση,την επερχόμενη εκτόξευση της ανεργίας, την αντιπαλότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,τον έρποντα ρατσισμό απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες,την αποστροφή προς τους πολιτικούς.Αυτά αποτελούν τα δεδομένα της νέας εποχής.
Δυστυχώς όποιες κινήσεις και διεργασίες κι αν γίνονται εντός ΠΑΣΟΚ δε φαίνεται να πείθουν τους πολίτες.Το μεταπολιτευτικό κράτος-υπό στενή επιτήρηση πλέον-παρουσιάζεται πιο αφερέγγυο παρά ποτέ.Αόριστες μόνον αναφορές έγιναν για την τιμωρία όσων πραγματικά ΕΦΤΑΙΞΑΝ.Κι η φράση "δεν είναι τώρα ώρα για απόδοση ευθυνών" τί προμηνύει?Εξεταστικές Επιτροπές που τελικά ενισχύουν το εισόδημα των βουλευτών και δεν οδηγούν κανένα στη φυλακή?
Εύστοχο το ερώτημα του δημοσιογράφου από το Αλ Τζαζίρα προς τον κ. Παπακωνσταντίνου:
"-Eνάμιση μήνα πριν μας διαβεβαιώνατε πως τα μέτρα είναι αρκετά..σήμερα καταθέτετε νέο πακέτο μιλώντας για επανεκτίμηση της κατάστασης.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ τώρα?"
Βιώνουμε ένα πολιτικό Μεσαίωνα κι η παρούσα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει ακριβά την απώλεια της εμπιστοσύνης των ελλήνων στη σοσιαλδημοκρατία.Οταν διατείνεται πως "δεν τη νοιάζει" διαπράττει και άλλο σφάλμα.Την εμπιστευτήκαμε για "να τη νοιάζει".Πάντως εδώ δεν πρόκειται καν για compromesso storico αλλά για το πλήρες ιδεολογικό vertigo προσώπων που καταφεύγουν-επιπροσθέτως-σε κωμικοτραγικές επικοινωνιακές επιλογές.Τα καραβάκια στη θάλασσα διαδέχτηκε η κατήφεια,τις μαύρες/μωβ γραβάτες ο επιχείλιος έρπης.
Από την άλλη, η αριστερά παρουσιάζεται αμήχανη κι ανίκανη τελικά να εκφράσει πολιτικά το κύμα οργής και κοινωνικής αντίδρασης-που μετά το αρχικό μούδιασμα,σε βραχύ βάθος χρόνου-θα ξεσπάσει.Το ΚΚΕ παραληρεί με το σύνθημα «Ανυπακοή» φτάνοντας, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού,να αμφισβητήσει ακόμη και το Σύνταγμα και η ανανεωτική αριστερά είναι απασχολημένη να αναλύει τις συνιστώσες της.Τα συνδικάτα εδώ και χρόνια έχουν απαξιωθεί από την κοινωνία λόγω αναποτελεσματικότητας και πολυκερματισμού τους .Επίσης,τα ιδιωτικά κανάλια υποκαθιστούν με τον καλύτερο τρόπο τους συνηγόρους υπεράσπισης των σκληρών, μονόπλευρων μέτρων του «μηχανισμού».
Τα δύσκολα για τη δημοκρατία έρχονται.Ο προπηλακισμός του Απόστολου Κακλαμάνη χθες από ομάδα διαδηλωτών του αντιεξουσιαστικού χώρου ως έκφραση τυφλής κι ανόητης βίας είναι ένα πρόκριμα για το ότι ακολουθεί.Με ακροδεξιά ή ακροαριστερά φορά.Ετσι κι αλλιώς φασιστική,όπως εύστοχα αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα είχε προβλέψει το πάλαι ποτέ «θείο βρέφος» του ΠΑΣΟΚ, Κ .Λαλιώτης στο βιβλίο του «Η πυξίδα» (ΛΙΒΑΝΗΣ).
Η άνοδος της ακροδεξιάς θα επιφέρει νέες μορφές βίας που η υπόλοιπη Ευρώπη βιώνει εδώ και χρόνια.Στα γήπεδα,στις φτωχογειτονιές,στους δρόμους.Ευτυχώς οι αντίστοιχοι εγχώριοι πολιτικοί αρχηγοί,παρά τη συμπάθεια με την οποία τους περιβάλλουν τα ιδιωτικά ΜΜΕ,δεν φαίνεται προσώρας τουλάχιστον να αξιοποιούν το όποιο «πλεονέκτημα»
Τέλος,μία τάση ιδιώτευσης θα οδηγήσει τη νέα γενιά των μορφωμένων ηλικιακών στρωμάτων 30+,30_,να επιλέξει ως αγορά εργασίας τη Γερμανία,τις ΗΠΑ ή και την Αυστραλία(brain drain?).Ως χθες το ανέφεραν ως «αστειάκι» τα νέα παιδιά που συναναστρέφομαι.Πικρό έστω.Ομως,το σύνθημα «μεταναστεύστε» ακούγεται ήδη και μάλιστα από αναλυτές και δημοσιογράφους που αυτοπροσδιορίζονται ως σοβαροί,παίζοντας παράλληλά ως μουσικό χαλί στις εκπομπές τους Καζαντζίδη..Αμφιβάλλω.Για τη σοβαρότητα...Ας ξανασκεφτούν τι σημαίνει τελικά χρεωκοπία για μία χώρα αν όχι η φυγή νέων, μορφωμένων ανθρώπων..
ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

2 comments:

Leigh-Cheri said...

Γνώμη μου:

Η κυβέρνηση Καραμανλή, ΔΕΝ έφτιαξε το το περιβάλλον για να μπούμε ως λαός σε εξαθλίωση, σύγχυση και κατάθλιψη... Είχε ξεκινήσει ήδη να φτιάχνεται πριν απ' αυτήν. Αυτή το χειροτέρεψε και η νυν τα αποτελειώνει με δόξα και τιμή!

Το ΚΚΕ ούτε σε παραληρημα βρίσκεται ούτε και προσπάθειες εντυπωσιασμού κάνει ποτέ. Όλα αυτά τα είχε προβλέψει, τα είπε και τα λέει χρόοονια τώρα. Εγώ που είμαι πιο μικρή και τα 'χα ακούσει. Απορώ πώς εσείς όχι! Και είναι, είτε αρέσει είτε όχι, η μόνη ουσιαστικά διαφορετική και ανθρώπινη φωνή στο κοινοβούλιο. Οι μόνοι που καταλαβαίνεις τι λένε. Ίσως οι μόνοι που όντως κάτι λένε, τελικά. Γιατί οι άλλοι, ακούς να λεν να λεν κι όταν τελειώνουν, κοιτάς τον διπλανό σου και λες: "τι λέει τόση ώρα;".
Άλλωστε, για τη σημερινή κατάντια, δεν μπορεί να μην φταιν όσοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο τόσα χρόνια και να φταίει ένα κόμμα που δεν κυβέρνησε ποτέ! Είναι κοινή λογική αυτό!

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα σηκωθούμε να φύγουμε απ' τη χώρα με την πρώτη ευκαιρία. Ποια χώρα στο κάτω κάτω; Δεν υπάρχει πλέον χώρα. Είμαστε κατακτημένοι, λάθος κάνω; Τα παιδιά που πρόκειται να γεννηθούν, είναι ήδη υποτελείς. Κι αυτοί που το αποφάσισαν είναι οι πρώτποι που λακίζουν. Όπως κάναν πάντα βέβαια, σε περιόδους κρίσιμες. Βλέπε χούντες, βλέπε εμφυλίους, που ήτανε "επαναστάτες" από τις Αγγλίες τις Αμέρικες που "αυτοεξορίστηκαν", οι καημένοι!!!
Εγώ λοιπόν, θα φύγω, αν μπορέσω. Και βέβαια, δεν θα θεωρήσω εαυτόν επαναστάτη. Μόνο θα δηλώσω αηδιασμένη, πλήρως απογοητευμένη και τελείως ξένη! Πιο ξένη απ' όσο εδώ αποκλείεται να νιώσω! Ούτε και πιο αδικημένη!

Lena. said...

"..Ηχηρό «όχι» είπαν τελικά οι Ισλανδοί στη συμφωνία Ιcesave για την καταβολή αποζημιώσεων 3,8 δισ. ευρώ, στέλνοντας κύματα... ψύχους στη Βρετανία, την Ολλανδία, αλλά και τις Βρυξέλλες. Διότι μπορεί η καταψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για την αποπληρωμή των χρωστούμενων να ήταν αναμενόμενη, ουδείς όμως μπορούσε να προβλέψει το μέγεθος της... οργής των Ισλανδών που προκάλεσε η κατάρρευση της οικονομίας τους.
Ετσι, με καταμετρημένο το ήμισυ περίπου των ψήφων, το 93% των πολιτών καταψήφισε το νομοσχέδιο (που επικύρωσε το κοινοβούλιο, αλλά άσκησε βέτο ο πρόεδρος της χώρας), ενώ μόλις το 2% το ενέκρινε."
Της Ντίας Ζάβρα,"ΗΜΕΡΗΣΙΑ",8/3/2010
***********************************
Αυτό είναι "ανυπακοή" ενός λαού που εμφανίζεται ενωμένος και όχι η αδιέξοδη πολιτικά επιλογή της μοναχικής πορείας στο δρόμο.Ολοι-ή σχεδόν- ξέρουμε τους λόγους που φτάσαμε ως εδώ.Ολοι μαζί οφείλουμε να αγωνιστούμε.Η Ισλανδία πέρυσι,Η Κύπρος το 2004 είπαν "ΟΧΙ".Σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ακόμη κι αν επικυρωθεί η συνθήκη από τη βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βάζει βέτο,δεν υπογράφει και προκαλεί δημοψήφισμα,θέτοντας λαό,κόμματα και φορείς προ των ευθυνών τους.Τα υπόλοιπα όλα είναι για εσωτερική κατανάλωση..