Saturday, May 22, 2010
Πάνω 700 βιβλία πρόκειται να «απελευθερωθούν» τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
Επτακόσια βιβλία αφήνονται "ελεύθερα" στη Θεσσαλονίκη
ΑΘΗΝΑ 21/05/2010
Πιθανόν να «ξεχαστούν» σε κάποιο παγκάκι, ένα καφέ ή λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Για την κατάσταση αυτή… θα ευθύνονται οι συμμετέχοντες, στο 5ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing, που ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη.
Το BookCrossing ξεκίνησε από την Αμερική και τα μέλη της αποτελούν μια παγκόσμια κοινότητα ανταλλαγής βιβλίων. Η ιδέα είναι απλή: Όποιος διαβάζει ένα βιβλίο, αντί να το αφήνει στο ράφι της βιβλιοθήκης του να μαζεύει σκόνη, το «απελευθερώνει», προκειμένου να το βρει ένας άλλος αναγνώστης.
Τα βιβλία καταχωρούνται στο www.bookcrossing.com και όποιος βρει ένα «απελευθερωμένο» βιβλίο καλείται να το δηλώσει στο site, προκειμένου να καταγραφεί το ταξίδι του βιβλίου καθώς και οι απόψεις των αναγνωστών και τα συναισθήματα που τους προκάλεσε η ανάγνωση του.
Η ελληνική κοινότητα των BookCrossers αριθμεί 5.000 μέλη, από τα οποία ενεργά είναι τα 600. Κάθε χρόνο συναντιόνται σε διαφορετική πόλη, με στόχο να μιλήσουν για βιβλία, να γνωριστούν καλύτερα, να συνδυάσουν το πρόσωπο με το διαδικτυακό «παρατσούκλι».
«Ενθουσιάστηκα με την ιδέα ότι ένα βιβλίο θα φύγει από τα δικά μου χέρια, θα το βρει ένας άλλος άνθρωπος, θα το διαβάσει, θα το αφήσει πάλι, θα πάει κάπου αλλού, θα είναι ένα βιβλίο που πιθανότατα θα ταξιδέψει πιο πολύ στη ζωή του απ' ότι έχω τη δυνατότητα ταξιδέψω εγώ», δήλωσε ο Δημήτρης Αλεξίου.
«Κάποια αγαπημένα βιβλία δεν τα αποχωρίζομαι. Τα κρατάω στη μόνιμη συλλογή μου. Αλλά υπάρχουν και βιβλία που μου έχουν αρέσει τόσο πολύ που θέλω οπωσδήποτε να μοιραστώ με άλλους ανθρώπους τα συναισθήματα μου», πρόσθεσε.
Για το άγχος της πρώτης «απελευθέρωσης» βιβλίου μίλησε η Άννα Δραγατσίκα. Όπως είπε, το πρώτο βιβλίο το άφησε σε στο λεωφορείο με τον αριθμό διαδρομής «10» του ΟΑΣΘ και ντρεπόταν να το αφήσει στη θέση της και να φύγει γιατί πίστευε ότι η κυρία που καθόταν δίπλα της θα τη φώναζε για να της το δώσει. Τελικά, πήγε μέχρι το τέρμα, περιμένοντας να κατέβει η κυρία.
Το BookCrossing σε κάνει να αποποιείσαι λίγο την έννοια της ιδιοκτησίας. Είναι αρκετά περιπετειώδης και να πω ότι μεγάλη χαρά είναι όταν ένα βιβλίο που έχεις ``απελευθερώσει``, ``πιάνεται``, δηλαδή κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να το πάρει, να πάει στο σπίτι του, να μπει στο Ιnternet, να δηλώσει ότι το βρήκε. Αυτό δίνει πολύ μεγάλη χαρά και είναι από αυτά που σε σπρώχνουν για να συνεχίσεις», τόνισε ο Γιάννης Σαχανίδης.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 115 bookcrossers απ’ όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαζική απελευθέρωση βιβλίων στην πόλη, ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Βιβλίο και Internet», μυστική εκδήλωση με τη συμμετοχή συγγραφέων, αλλά και μια προσπάθεια να κυκλωθεί ο Λευκός Πύργος με βιβλία.
Συμμετέχουν οι συγγραφείς Άρης Δημοκίδης, Ισίδωρος Ζουργός, Απόστολος Λυκεσάς, Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος, Σίμος και Λένα Οφλίδη, Γιάννης Παλαβός, Στυλιάνα Γκαλινίκη, Σοφία Νικολαΐδου, Σπύρος Παλούκης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Κυριάκος Αθανασιάδης, Κωνσταντίνος Γουσίδης, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Αφροδίτη Ποιμενίδου και ο εκδότης Νίκος Καρατζάς.
Στο Cafe Bazaar, θα εκτεθούν μέχρι τις 6 Ιουνίου οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού «Βιβλίο στο αστικό τοπίο», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου.
Πηγή-nooz.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment