Thursday, February 25, 2010

Διαβάζουν στον Εβρο


Για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των βιβλιοθηκών στο νομό Εβρου, μίλησαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και σήμερα σύμφωνα με τους ομιλητές μετρά επιτυχημένες καταγραφές, τόσο στο επίπεδο της έρευνας για τους αναγνώστες, όσο και στο επίπεδο εκσυγχρονισμού των βιβλιοθηκών.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι κάτοικοι του Εβρου έχουν γίνει τακτικοί αναγνώστες, αφού το 35,6% των αναγνωστών διάβασε από ένα έως δέκα βιβλία, ενώ το 64,4% διάβασε πάνω από 11 βιβλία.
Με την έρευνα που έγινε επιδιώχθηκε η καταγραφή της αναγνωστικής συμπεριφοράς στις βιβλιοθήκες του νομού Εβρου (Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Φερών, Πέπλου, Δαδιάς, Τυχερού, Σουφλίου, Διδυμότειχου, Ορεστιάδας και νοσοκομείων του Διδυμοτείχου και της Αλεξανδρούπολης, καθώς και της Νομαρχίας).
Στο νομό Εβρου λειτουργούν σήμερα δώδεκα δημοτικές βιβλιοθήκες, υπάρχουν δυο κινητές μονάδες "βιβλιοαυτοκίνητα", που δανείζουν βιβλία, η μία στο στρατό και η άλλη σε απομακρυσμένα σχολεία, δυο κινητές βιβλιοθήκες που δανείζουν βιβλία και εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην ανάγνωση των νοσηλευομένων και οκτώ μικρές βιβλιοθήκες που προέκυψαν από τις ομάδες ανάγνωσης.
Παράλληλα με τη δημιουργία των βιβλιοθηκών και των μονάδων βιβλίων, οργανώνονται δράσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις με τη συνεργασία συγγραφέων και ηθοποιών. Η πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης συντονίστρια του προγράμματος κ. Αθανασία Χρυσανίδου τόνισε ότι, το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες νομαρχίες, ενώ εξήρε τη μεγάλη συμβολή του πρώην νομάρχη Εβρου και νυν υφυπουργού κ. Ντόλιου στη λειτουργία και στην επιτυχία του προγράμματος.
Πηγή:ert on line

No comments: