Thursday, February 18, 2010

Το βιβλιοπωλείο "εκτός των τειχών" παρουσιάζει το βιβλίο του Νασίμ Αλάτρας,"Παλαιστίνη,αιτίες και μύθοι,η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή από το 1917"


Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010
Ώρα:
7:00 μ.μ. - 10:00 μ.μ.
Τοποθεσία:
Στο κτίριο της ΕΔΟΘ
Οδός:
Πρ. Κορομηλά 51
Περιγραφή
Την Παρασκευή 19 Φλεβάρη και ώρα 7 μ.μ στην Αίθουσα ΕΔΟΘ ((Πρ. Κορομηλά 51 4ος όροφος) θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νασίμ Αλάτρας "Παλαιστίνη, αιτίες και μύθοι" από τις εκδόσεις ΚΨΜ, 2009 με τη συμμετοχή του συγγραφέα και με ομιλητές:
-Θοδωρή Ζδούκο Γ.Γραμματέα της ΕΝΙΘ
-Απόστολο Λυκεσά συγγραφέας και δημοσιογράφος
-Βασίλη Τσιράκη συγγραφέας και δημοσιογράφος
Με αφορμή το θέμα του βιβλίου θα γίνει συζήτηση, εκτός από την ιστορική διαδρομή του Παλαιστινιακού, και για τη σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην περιοχή.
Ο Νασίμ Αλάτρας είναι Παλαιστίνιος που ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Αρθρογραφεί για θέματα που άπτονται των πολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και σε ελληνικά και αραβικά ΜΜΕ. Έχει επίσης μεταφράσει στα ελληνικά δυο νουβέλες του Γασσάν Καναφάνι "Άνθρωποι στον ήλιο". Ήταν παραγωγός του ντοκιμαντέρ "Γάζα ερχόμαστε" που προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο διεθνές δορυφορικό κανάλι Αλ-Τζαζίρα.
Η ενεργή συμμετοχή του στις δραστηριότητες της παλαιστινιακής κοινότητας στην Ελλάδα και η παρακολούθηση των ελληνικών πολιτικών δρώμενων, του επιτρέπει να παρουσιάσει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία μέσα από τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Στο βιβλίο του προσπαθεί να αντικρούσει τους μύθους της κυρίαρχης προπαγάνδας για το λεγόμενο κράτος του Ισραήλ και την παραμορφωτική εικόνα για το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού
***************************************************************************
Για την αντικειμενική αξία του βιβλίου που έγραψε ο Νασίμ Αλάτρας, δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» φαντάζομαι πως τοποθετήθηκαν ήδη πολλοί και θα τοποθετηθούν στην συγκεκριμένη παρουσίαση επίσης. Εγώ θα σταθώ περισσότερο στην οπτική γωνία του επιστήμονα του χώρου του βιβλίου που ασχολείται με την ταξινόμηση και την κριτική επιλογή του υλικού του. Απερίφραστα και χωρίς καμμία διάθεση περιττών φιλοφρονήσεων δηλώνω πως είναι από εκείνα τα γοητευτικά βιβλία που ως βιβλιοθηκονόμο σε «παιδεύουν» στην κατάταξη και τη θεματική ευρετηρίαση, ώστε να δώσεις ακριβές στίγμα στον αναγνώστη για το περιεχόμενο. Είναι ένα ανατρεπτικό -εξ αρχής- πολιτικό βιβλίο με καταγραφή ιστορικών και θρησκειολογικών δεδομένων αλλά κι ένα ιστορικό βιβλίο με σαφή πολιτική προσέγγιση καταγγελίας. Ο λόγος πυκνός, ψύχραιμος αλλά όχι ψυχρός-ενίοτε συναισθηματικά φορτισμένος- σκιαγραφεί μια συγκροτημένη εικόνα του ζητήματος, γίνεται δημοσιογραφικός και τεκμηριώνει με ντοκουμέντα κι έρευνα(συχνά με λεπτή ειρωνεία κ χιούμορ),πάντα με το θάρρος της άποψης την ξεκάθαρη έκφραση θέσεων.
Αφήνει έντονη την εντύπωση πως η διαδρομή από τα αμφιθέατρα της ΑΒΣΘ στις σελίδες της εφημερίδας δεν υπήρξε αναίμακτη.
Πάντως, η πειθώς διατρέχει το βιβλίο απ' άκρη σε άκρη το ίδιο όσο και η αγωνία κι ο θυμός που τον πνίγει για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, πέρα από τις ανακρίβειες και τους μύθους .Ιδιαίτερα πικρό είναι το κεφάλαιο για την αριστερά. Και σαφές. Οσο πιο σαφές, τόσο πιο πικρό.. Κάποια ζητήματα χάσκουν σαν πληγές ορθάνοιχτες στην ψυχή του πλανήτη..Για όλους όσοι σκέπτονται ακόμη πως λέξεις όπως «αλληλεγγύη» και «δικαιοσύνη» δεν είναι μόνο λήμματα στο λεξικό. Δεν πρέπει να είναι.
Θυμήθηκα το Mayakovsky που ήθελε «η πένα να ναι ισοδύναμο της ξιφολόγχης» ,διέκρινα μιαν ανυπέρβλητη τρυφερότητα για το χώμα της γης άρα και τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο πως στην καταγραφή των απωλειών δεν χρησιμοποιείται η λέξη «κάτοικος» ή «πολίτης» αλλά άνθρωπος. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως ο Νασίμ μεταφράζει λογοτεχνία. Κι εντέλει νομίζω πως δεν αφήνει καμμία πέτρα χωρίς να τη σηκώσει, όσοι σκορπιοί κι αν κρύβονται από κάτω .

No comments: