Monday, March 1, 2010

Η ποίηση ανεβαίνει στη σκηνή

Το ελληνικό κοινό ανακαλύπτει σταδιακά τη μόδα του Poetry Slam, που ξεκίνησε από το Σικάγο πριν 26 χρόνια κι έχει αποκτήσει ενθουσιώδεις υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο.
Ο ποιητής δίνει μια ολιγόλεπτη παράσταση μπροστά στο κοινό, υποστηρίζοντας την απαγγελία των στίχων του με το σώμα και την έκφρασή του. Μετά το πρώτο διαγωνισμό ποίησης Athens Poetry Slam, που διοργανώθηκε στην Αθήνα πριν λίγες εβδομάδες, σειρά έχει η Θεσσαλονίκη με τη διοργάνωση του «Thess Poetry Slam?», στις 7 Μαρτίου (στο Underground Εντευκτήριο, Δεσπεραί 9 Περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως) και στις 14 Μαρτίου (στο café Bazaar, Παπαμάρκου 34 Πλατεία Άθωνος).
Οι συμμετέχοντες θα απαγγέλλουν από στήθους πρωτότυπη και αδημοσίευτη δουλειά τους ενώπιον τριμερούς κριτικής επιτροπής και του κοινού ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: thess.pοetry.slam@gmail.com ως τις 25 Φεβρουαρίου.
Την εκδήλωση διοργανώνει το λογοτεχνικό περιοδικό Εντευκτήριο, με στόχο να διευρύνει τα εκφραστικά όρια των σύγχρονων ελλήνων ποιητών.
Στο μεταξύ, ο γερμανός ράπερ ποιητής Bas Bottcher , ο οποίος είναι γνωστός στη σκηνή του σύγχρονου poetry slam, εμφανίζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, στις 20.00.
Στο επίκεντρο της δουλειάς του, βρίσκεται ο ομιλούμενος/προφορικός λόγος καθώς έχει δεχτεί επιρροές από την spoken word poetry (ομιλούμενη ποίηση), τη ραπ αλλά και την παράδοση της παγκόσμιας μοντέρνας λυρικής ποίησης. Ήχος, ρυθμική και γλωσσική δυναμική, είναι γι’ αυτόν τα βασικά στοιχεία στη δημιουργία ατμόσφαιρας.
Πάνω στη σκηνή δουλεύει με βίντεο και μουσικά προγράμματα. «Τα κείμενά μου τα βλέπω σαν αισθητικά γεγονότα. Διαδραματίζονται σε ποιητικά αναλόγια, στην τηλεόραση, σε λογοτεχνικές σκηνές, σε ντισκοτέκ, σε βιβλιοθήκες, σε βιβλία και cd.», δηλώνει ο ίδιος.
Πληροφορίες: Poetry Slam
Στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου, στις 20.00, (Ομήρου 14-16, τηλ. 210-3661000).
Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Μαρτίου στο Underground Εντευκτήριο (Δεσπεραί 9 Περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως) και στις 14 Μαρτίου 2010 στο Café Bazaar(Παπαμάρκου 34 Πλατεία Άθωνος), ώρα έναρξης: 20.00
Πηγή: "Ναυτεμπορική.gr"

No comments: