Saturday, March 13, 2010
"Γάζα Ερχόμαστε"
Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ για αυτούς που οι συνετοί της μοιρολατρίας ονομάζουν εξωπραγματικούς, στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Επίσημη ελληνική πρεμιέρα: Ολύμπιον 16/3, 22:00
Επαναληπτική προβολή: Αίθουσα Φρίντα Λιάππα 19/3, 17:00
Τον Αύγουστο του 2008, δύο ελληνικά ψαροκάικα έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, που έχει επιβάλλει παράνομα το κράτος του Ισραήλ.
Το «Γάζα Ερχόμαστε», καταγράφει αυτό το μοναδικό και ριψοκίνδυνο ταξίδι. Τα κίνητρα όσων συμμετείχαν στην αποστολή, τις ελπίδες και τα όνειρά τους. 44 απλοί άνθρωποι από 17 χώρες και ανάμεσά τους 9 Έλληνες, αψήφισαν την πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ και κατάφεραν να αποδείξουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν πιστεύεις σε έναν δίκαιο σκοπό.
Το «Γάζα Ερχόμαστε» που προβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο με μεγάλη επιτυχία στο διεθνές δορυφορικό δίκτυο Al Jazeera έχει τη σφραγίδα πολλών Ελλήνων και Αράβων δημιουργών. Την σκηνοθεσία υπογράφουν ο δημιουργός της σειράς ντοκιμαντέρ Εξάντας Γιώργος Αυγερόπουλος και ο κινηματογραφιστής Γιάννης Καρυπίδης. Το σενάριο έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος Νικόλας Ζηργάνος, ενώ την οργάνωση και την έρευνα ανέλαβε ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Νασίμ Αλάτρας. Το ντοκιμαντέρ υπογράφει επίσης και ένα πλήθος συντελεστών - μελών της ομάδας του Εξάντα, όπως ο Γιάννης Παξεβάνης (μουσική), ο Γιάννης Μπιλήρης και η Άννα Πρόκου (μοντάζ) ο Γιάννης Αυγερόπουλος και ο Γιώργος Αλεξόπουλος (διεύθυνση φωτογραφίας). Η παραγωγή έγινε από την Small Planet και την Αναστασία Σκουμπρή.
Το «Γάζα Ερχόμαστε» συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θα προβληθεί στις 16 Μαρτίου στο Ολύμπιον στις 22.30 και στις 19 Μαρτίου στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα, στις 17.00.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Κοντράροντας το αδύνατο.
Γράφει η Γιάννα Σκαντζέλη
«Όταν μίαν Άνοιξη χαμογελάσει θα ντυθείς μία καινούργια φορεσιά.»
Μανόλης Αναγνωστάκης
Τον Αύγουστο του 2008 και για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια, μια χούφτα ακτιβιστές από όλον τον κόσμο κατόρθωσαν να σπάσουν το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Την ιδέα του ταξιδιού είχε ο πανεπιστημιακός Πολ Λαρούντι, ένας από τους ιδρυτές του “Free Gaza Movement”. Μια προηγούμενη προσπάθεια είχε ματαιωθεί αφού ο αρχηγός της τότε αποστολής Ριάντ Χαμίντ, βρέθηκε νεκρός, δεμένος χειροπόδαρα σε μια λίμνη στο Όστιν του Τέξας.
Ο Λαρούντι δεν απογοητεύθηκε και στα τέλη του 2007 ήρθε σε επαφή με το Βαγγέλη Πισσία, ψυχή του εγχειρήματος, ο οποίος μίλησε με φίλους και συντρόφους του που ανταποκρίθηκαν χωρίς δισταγμό. Από τότε, Έλληνες αγωνιστές άρχισαν να εργάζονται πυρετωδώς για την επισκευή δύο μικρών καϊκιών που προορίζονταν να ταξιδέψουν στη Γάζα.
Την Παρασκευή 23 Αυγούστου, τα δύο καΐκια με 44 επιβαίνοντες ξεκινούν από τη Λάρνακα με προορισμό το αποκλεισμένο λιμάνι της Γάζας. Οι Ισραηλινοί, στο πλαίσιο ναυτικών γυμνασίων, απαγόρευσαν την είσοδο κάθε πλεούμενου στο σύνολο των ακτών της και σε βάθος 35 μιλίων και μπλόκαραν το δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας των σκαφών. Ωστόσο δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τους ακτιβιστές οι οποίοι αποφάσισαν: «συνεχίζουμε μέχρι να απειληθεί ο καπετάνιος».
Έτσι, το Σάββατο 23 Αυγούστου του 2008, τα καΐκια έφτασαν στη Γάζα όπου έτυχαν ανεπανάληπτης υποδοχής. Οι εκδηλώσεις χαράς των Παλαιστινίων που έζησαν οι ακτιβιστές δε μπορούν να περιγραφούν με λέξεις.
Το ντοκιμαντέρ «Γάζα ερχόμαστε» καταγράφει την προσπάθεια των δεκάδων ξένων και ελλήνων ακτιβιστών, τις δυσκολίες και τους κινδύνους της από το ξεκίνημα μέχρι το θρίαμβό της. Βασικός σκοπός του είναι να καταδείξει πως οι λαοί δε μπορούν να κινηθούν ελεύθερα στη Μεσόγειο ούτε να επικοινωνήσουν μεταξύ τους καθώς αυτή βρίσκεται υπό τον αυθαίρετο έλεγχο των Ισραηλινών.
Ανάμεσα στους ακτιβιστές που, χωρίς δεύτερη σκέψη, πήραν μέρος στο ταξίδι, ήταν ο καθηγητής Τάκης Πολίτης, ο ακτιβιστής σκηνοθέτης Γιάννης Καρυπίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο δημοσιογράφος αγωνιστής Πέτρος Γιώτης, ο καπετάνιος Νίκος Μπόλος και ο συγγραφέας-καθηγητής Χρήστος Γιοβανόπουλος.
Τα γυρίσματα έγιναν στην Κομοτηνή, τις Σπέτσες, την Ερέτρια, το Καστελόριζο, το Βόλο, την Αθήνα, πόλεις στις οποίες κατοικούν οι συντελεστές του εγχειρήματος και υπήρξαν σταθμοί του ταξιδιού. Πρόκειται για ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ που χρηματοδοτήθηκε από το διεθνές αραβικό κανάλι «Αλ-Τζαζίρα», προβλήθηκε τόσο στο αραβόφωνο όσο και το αγγλόφωνο σκέλος του και είναι αποτέλεσμα αραβοελληνικής συνεργασίας.
Η σκηνοθεσία είναι των Γιάννη Καρυπίδη και Γιώργου Αυγερόπουλου, το σενάριο έγραψε ο Νίκος Ζηργάνος, παραγωγός είναι ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Νασίμ Αλάτρας, τη διεύθυνση φωτογραφίας ανέλαβε ο Γιώργος Αλεξόπουλος, τη διεύθυνση της παραγωγής η Αναστασία Σκουμπρή και την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Γιάννης Παξεβάνης. Συνεργαζόμενοι δημοσιογράφοι οι Πέτρος Γιώτης και Άγγελος Αθανασόπουλος συνεργάστηκαν με τους υπόλοιπους συντελεστές στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ-μάρτυρα του ιστορικού ταξιδιού των δύο καικιών μέχρι τη Γάζα.
Η ταινία συμμετέχει στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Εικόνες του 21ου Αιώνα και θα προβληθεί στις αίθουσες Ολύμπιον την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 10.30 το βράδυ και Φρίντα Λιάππα την Παρασκευή 19 του μήνα στις 5 το απόγευμα.
Post a Comment