Friday, November 20, 2009

Τα δέκα χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα Νίκου Μπακόλα θα τιμήσει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009


Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με προβολή οπτικοακουστικού υλικού και έκθεση χειρογράφων, βιβλίων και φωτογραφιών του συγγραφέα.
Τα χειρόγραφα διακρίνονται σε δύο ειδών: τα κείμενα που έγραφε και διόρθωνε με το χέρι και τα κείμενα που έγραφε στον υπολογιστή, αλλά διόρθωνε με το χέρι.
Ξεχωριστή θέση στα εκθέματα θα κατέχει ένα ημερολόγιο γραφείου με κείμενα του συγγραφέα και τίτλο "Θεατρικές εμπειρίες και μνήμες".
Σ' αυτό ο Νίκος Μπακόλας κατέγραφε τις εμπειρίες του από την πρώτη περίοδο της ενασχόλησής του με τη διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1980-1983).
Είναι η πρώτη φορά που τα κείμενα αυτά παρουσιάζονται ολοκληρωμένα στο κοινό, καθώς έχει προηγηθεί η δημοσίευση μόνο αποσπασμάτων τους σε λογοτεχνικά περιοδικά. Τα κείμενα αναφέρονται, επίσης, σε στιγμιότυπα από την πρώτη του επαφή με θεατρικές παραστάσεις σε παιδική ηλικία, αλλά και το πώς γνώρισε τον Κάρολο Κουν.
"Ο πατέρας μου ήθελε κάποια στιγμή να γράψει και ένα βιβλίο για τη ζωή του σε σχέση με το θέατρο", υπογραμμίζει ο Χριστόφορος Μπακόλας.
Οι φωτογραφίες του, που σύντομα θα προστεθούν και στην ιστοσελίδα www.bakolas.gr, αποτυπώνουν στιγμιότυπα από όλη τη ζωή του συγγραφέα, μερικά από τα οποία είναι ανέκδοτα. Χρονολογούνται μάλιστα από τις αρχές της δεκαετίας του '30 μέχρι το τέλος της ζωής του.
Kάποιες από τις φωτογραφίες, τις οποίες τράβηξε ο ίδιος ο Νίκος Μπακόλας, αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα για το παρελθόν της πόλης, καθώς αφορούν σε γειτονιές, η ξεχωριστή φυσιογνωμία των οποίων έχει αλλοιωθεί σήμερα.

No comments: