Thursday, July 2, 2009

Περιοδικό "Γιατί",τελευταία έκδοση με αριθμό του τριπλού τεύχους 406-408

Το «Γιατί» τα έχει ...408!
Mε 128 σελίδες , πολλά και ενδιαφέροντα θέματα και με εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον Γιώργο Ακοκκαλίδη κυκλοφόρησε το τελευταίο συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού «ΓΙΑΤΙ», συμπληρώνοντας 34 χρόνια ανελλιπούς κυκλοφορίας, χρόνο ρεκόρ για μηνιάτικη περιοδική έκδοση πολιτισμού — και όχι μόνο — της ελληνικής περιφέρειας. Το τεύχοςχαιρετίζουν - αποχαιρετούν ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Απόστολος Λυκεσσάς, ο συγγραφέ­ας και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Βασίλης Καββαθάς, ο συγγραφέας Κρίτων Σαλπιγκτής, ο φιλόλογος Θ. Δ. Σαρηγιάννης, ο ποιητής Ηλίας Γκρης, ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Θωμάς Βουγιουκλής, η καθηγήτρια Γλωσσολογίας τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κα Πηνελόπη Καμπάκη, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Ζαφείρης και οι Σερραίοι ποιητές Τάσος Σταμπούλογλου, Κ. Καλοποδάς και ο συγγραφέας Ερρίκος Βλάχμπεης.
Αποχαιρετούν το περιοδικό με κείμενα τους ο καραγκιοζοπαίχτης και καραγκιοζολόγος Γιάννης Χατζής που γράφει για τους «δευτεραγωνιστές και κομπάρσους τον μπερντέ» καθώς και ένα κείμενο αφιερωμένο στη μνήμη του Ευγένιου Σπαθάρη, ο πρόεδρος του Ιστορικού - Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας Ν. Ρουδομέτωφ με ένα σπάνιο τεκμήριο ιστορίας για τη βουλγάρικη κατοχή στα Σέρρας (1916 -1918), ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Χριστόδουλου, με ένα κείμενο του για το κίνημα των Νεότουρκων στα Σέρρας και τους σερραίους τέκτονες που πήραν μέρος σ' αυτό, ο συγγραφέας και τρα­γουδιστής Θωμάς Κοροβίνης με προδημοσίευση δύο κεφαλαίων από το μυθιστόρημα του «Αριστος», ο συγγραφέας και νομικός Ν. Μπαρμπάτσης με μία μελέτη του για την Ελληνική Νομαρχία στα 1819, μέσα από την αλληλογραφία του Βηλαρά, του Χριστόδουλου Κονομάκη και του Ιωάννη Οικονόμου, ο σερραίος συγγραφέας και ερευνητής Γιώργος Αγγειοπλάστης με θέμα τη μουσικοδραματική δραστηριότητα του Διδασκαλείου Θηλέων Σερρών στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '30, ο καθηγητής και συγγραφέας του ΑΠΘ της Νεοελληνικής Ιστορίας Γιώργος Αναστασιάδης με τίτλο «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη - ο Γ. Ιωάννου και το περιοδικό ΓΙΑΤΙ», καθώς και οι: Κ. Τζιόμαλλος, πρόεδρος του συλλόγου Ν. Αγροτών Ν. Σερρών, και η βουλγάρα συγγραφέας και μεταφράστρια Βάσια Παπαδοπούλου.
Το τεύχος συμπληρώνεται από τη συνέντευξη του Δημάρχου Ν. Ζίχνης Ανδρέα Δαϊρετζή, τη συνέντευ­ξη - παρουσίαση του σερραίου αυτοδίδακτου τενόρου Γιώργου Καραγιάννη και τη συνέντευξη - εκμυστήρευση της σερραίας ζωγράφου Αγγελικής Μάνδραλη.
Τέλος στο τεύχος δημοσιεύονται κείμενα από τη διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού Βάσια Τζανακάρη, τη φιλόλογο Μαρία Καραογλάνη, τον Γιάννη Τζανακάρη και ένα... «υστερόγραφο» από τον εκδότη του!

Δήμητρα Μετόκη
Αναδημ.εφημ."Σημερινή των Σερρών",25/06/2009

No comments: