Friday, July 31, 2009

25000 βιβλία!


Η 91χρονη σκοτσέζα Λουίζ Μπράουν ξεκίνησε - όπως λέει - να διαβάζει βιβλία από τότε που ήταν πέντε ετών και από τότε δεν έχει σταματήσει. Αυτό κάθε άλλο παρά "σχήμα λόγου" αποτελεί, αφού η κ. Μπράουν υπολογίζεται ότι έχει δανειστεί σχεδόν 25.000 βιβλία από την τοπική βιβλιοθήκη της περιοχής Stranraer, όπου μένει.
Η κυρία Μπράουν πήρε το πρώτο της βιβλίο από τη βιβλιοθήκη Castle Douglas το 1946. Από τότε υπολογίζεται ότι δανείζεται τουλάχιστον έξι βιβλία κάθε εβδομάδα, ενώ τελευταία - όπως λένε οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης για τους οποίους έχει γίνει "μέλος της οικογένειας" - ο ρυθμός της έχει αυξηθεί.
"Οι γονείς μου αγαπούσαν πολύ τα βιβλία και διάβαζαν πολύ. Κι εγώ τα αγαπούσα πολύ. Άρχισα να διαβάζω όταν ήμουν πέντε ετών και από τότε ποτέ δε σταμάτησα. Μου αρέσει να διαβάζω ό,τι πέφτει στα χέρια μου" λέει η ίδια. Μετά από τόσα βιβλία που έχει διαβάσει δεν έχει πλέον κάποιο αγαπημένο ωστόσο λέει ότι της αρέσουν τα διηγήματα, τα ιστορικά μυθιστορήματα και οι ιστορίες πολέμου.
Η κ. Μπράουν έιναι ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο στη βιβλιοθήκη, καθώς τους επισκέπτεται πολύ συχνά αλλά και καθώς ποτέ δεν έχει επιστρέψει ένα βιβλίο από όσα δανείστηκε καθυστερημένα. Μάλιστα θεωρούν ότι ο αριθμός των βιβλίων που έχει διαβάσει η 91χρονη αποτελεί ρεκόρ δανεισμού από μία βιβλιοθήκη σε όλη τη Σκωτία και προκαλούν όποια άλλη βιβλιοθήκη να τους συναγωνιστεί.
Σύμφωνα με την κόρη της, η ηλικιωμένη μητέρα της πλέον αναγκάζεται να χρησιμοποιεί βοήθημα στην ανάγνωση γιατί τα μάτια της δεν είναι πλέον τόσο ικανά. "Το ζήτημα είναι ότι έχει διαβάσει σχεδόν τα πάντα στην τοπική βιβλιοθήκη" λέει η Λουίζ Πράιντ, ενώ - όπως αναφέρει - παράλληλα με την ανάγνωση των βιβλίων, βρίσκει χρόνο να διαβάζει καθημερινά εφημερίδα και βλέπει τηλεόραση.

(αναδημοσίευση από Cocktail News
Πηγή: nooz.gr)

No comments: