Δύο σημαντικές απώλειες για εντελώς διαφορετικούς,ή τελικά τους.. ίδιους ακριβώς λόγους.
Σε ηλικία 78 ετών «έφυγε» από τη ζωή -μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο-ο θεατρικός συγγραφέας, με τη μεγαλύτερη ίσως επιρροή στη Βρετανία, Harold Pinter. Είχε συγγράψει περισσότερα από 30 θεατρικά έργα, τα οποία κατατάσσονται από τους κριτικούς μεταξύ των καλύτερων έργων που γράφτηκαν στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.
Η συγγραφική του ιδιότητα δεν περιορίστηκε όμως μόνο στα θεατρικά έργα. Ήταν ποιητής, είχε γράψει σενάρια για ταινίες, πολλά εκ των οποίων ήταν προσαρμογή των έργων του για τον κινηματογράφο.Eίχε σκηνοθετήσει εξάλλου και πολλές θεατρικές παραστάσεις.
Το 1957 έγραψε Το Δωμάτιο, του οποίου ακολούθησε αμέσως το Βουβό γκαρσόνι και την επόμενη χρονιά το Πάρτι Γενεθλίων.
Η επιτυχία τον βρήκε με τον Επιστάτη το 1959, το οποίο έγινε και ταινία το 1963. Μεταξύ των σημαντικών του έργων που ακολούθησαν είναι ο Εραστής (1962), η Επιστροφή (1964), οι Παλιοί Καιροί (1971) και η Προδοσία (1979).
Η δράση του Πίντερ δεν περιοριζόταν όμως μόνο στη συγγραφή και τη θεατρική σκηνοθεσία. Ήταν επίσης ένας πολύ σημαντικός πολιτικός ακτιβιστής, ο οποίος παρενέβαινε συστηματικά και ριζοσπαστικά στα πολιτικά δρώμενα.
Τη δεκαετία του '80 ασκούσε κριτική στον αμερικανό πρόεδρο Ronald Reagan και στη σύγχρονή του Βρετανίδα πρωθυπουργό Margaret Thatcher, ενώ πιο πρόσφατα είχε στρέψει το θυμό του κατά της δέσμευσης του ΟΗΕ στο Κόσοβο (1999), την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν (2001) και τον πόλεμο στο Ιράκ (2003), ζητώντας ο Τony Blair κι ο George Bush να δικαστούν για «εγκλήματα πολέμου».
*************************************************
Αντιθέτως ,ιδεολογικός πατέρας της νομιμοποίησης της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ υπήρξε ο Αμερικανός καθηγητής των πολιτκών επιστημών, Samuel Phillips Huntington, γνωστός στους πολιτικούς προοδευτικούς κύκλους κι ως "Προκρούστης της δημοκρατίας",ο οποίος "έφυγε" μία μέρα αργότερα..Ήταν από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της αμερικάνικης κυριαρχίας στον πλανήτη και συνεργάτης πολλών κυβερνήσεων και οργανισμών, αποκλειστικά συντηρητικού ή ακροδεξιού προσανατολισμού. Ταυτόχρονα, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαπλοκή του μεγάλου κεφαλαίου με το πανεπιστημιακό κατεστημένο των ΗΠΑ. Υπήρξε ιδρυτής (1989), πρόεδρος (1989-2000) και ιθύνων νους του «Ιδρύματος Olin», μέσω του οποίου ο ομώνυμος κολοσσός της χημικής βιομηχανίας χρηματοδοτεί και οργανώνει τη διάδοση των «σωστών» αναλύσεων στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ΜΜΕ, με καταστατικό σκοπό «την ενίσχυση των οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών θεσμών πάνω στους οποίους στηρίζεται η ατομική πρωτοβουλία».Πολλές από τις ευρείας κλίμακας επεμβάσεις των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, ήταν δικής του εμπνεύσεως, όπως η βίαιη μετακίνηση στις πόλεις των αγροτικών πληθυσμών, ώστε να αποκοπούν οι Βιετκόνγκ από την υποστήριξη του αγροτικού πληθυσμού. Για το σκοπό αυτό βομβαρδίστηκαν, κάηκαν με ρίψη ναπάλμ και ισοπεδώθηκαν αγροτικές καλλιέργειες, πολλά χωριά και οικισμοί του νότιου Βιετνάμ, ώστε να εξαναγκαστούν οι κάτοικοι και καλλιεργητές να μαζευτούν στις πόλεις.
Σημαντικότερο από τα συγγράμματά του, το οποίο τον έκανε γνωστό και στην Ελλάδα, ήταν το βιβλίο του «The Clash of Civilizations» (Η σύγκρουση των πολιτισμών, 1996).Σε αυτό το βιβλίο εκφράζεται η άποψη της μετατόπισης των αιτίων μελλοντικών συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας. Η θεμελιώδης πηγή συγκρούσεων, γράφει,σ’ αυτό τον καινούριο κόσμο που προέκυψε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, δεν θα είναι πρωταρχικά ούτε ιδεολογική ούτε οικονομική. Οι μεγάλοι διαχωρισμοί στο εσωτερικό της ανθρωπότητας θα είναι πολιτισμικοί. Τα εθνικά κράτη θα παραμείνουν οι ισχυρότεροι παίκτες στις διεθνείς υποθέσεις, οι κυριότερες όμως συγκρούσεις στην παγκόσμια πολιτική θα προκύψουν ανάμεσα σε έθνη και ομάδες διαφορετικών πολιτισμών. Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ πολιτισμών θα είναι τα πολεμικά μέτωπα του μέλλοντος.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
Εγώ απλώς να ευχηθώ καλή χρονιά στη Λένα, τη Λυδία, και σε όλη την παρέα της Λέσχης Ανάγνωσης. Με υγεία και αγάπη και με πολλά καλά βιβλία.
Καλή χρονιά και από εμένα Λένα, Λυδία (άντε να σε δούμε και σε καμιά συνάντηση) υγεία και ευτυχία και στις δύο σας. Εγώ Τόλη για βιβλία δεν θα πω γιατί είμαι σίγουρος πως τα πολλά και καλά ξέρουν να τα αλιεύουν στα βραχάκια του Ιανού και λοιπών βιβλιοτόπων.
Καλή χρονιά σε όλους..
Για μένα,το έτος που "έφυγε" θα'θελα να είναι περαστικό κι αγύριστο,ένα από τα χειρότερα της ζωής μου,σε προσωπικό-κι όχι μόνον-επίπεδο.Το άρτι αφιχθέν εύχομαι απλώς να είναι πολύ χαρούμενο!
Θα σας δω την 11/01 με πίτα,βιβλιοκουβέντα και πολλή αγάπη
Γειά σου Λένα. Και για μένα η χρονιά ήταν δύσκολη με αποκορύφωμα την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων που έφυγα στον πάγο. Άντε το 2009 ας ελπίσουμε πως θα είναι έτος ανάταξης και ελπίδας.
Ευτυχώς μου το έδωσαν το βιβλίο από το Βαφοπούλειο, ήταν στα κουτιά ούτε ζελατίνα δεν είχε, μόνο την σφραγίδα. Λένα είσαι σταθερή αξία μόλις λέω το όνομα σου ανοίγουν οι πύλες. Μου αρέσει, ήδη σήμερα έχω διαβάσει καμιά 80αριά σελίδες.
Ελπίζω να είμαστε καλά και να τα πούμε την άλλη Κυριακή από κοντά.
Τάσο μου,ευχαριστώ για τα καλά λόγια,αλλά τελικά πιστεύω πως η δύναμη της λέσχης είναι αυτή που ανατρέπει κανόνες και η αγάπη των συναδέλφων του Β.Π.Κ για την ανάγνωση και τους αναγνώστες.Κι εμένα μου αρέσει η γραφή του Staalesen γιατί έχω αδυναμία στο noir και το βορρά!Αλήθεια στο βιβλίο με τα ραδιοφωνικά παραμύθια που κυκλοφόρησε,εμπεριέχεται το δικό σου?
Όχι γιατί σίγουρα δεν ήταν ένα παραμύθι για τους μικρούς μας φίλους. Ελπίζω να προλάβεις να διαβάσεις τον Μέγα ζωγράφο και να μου πεις την γνώμη σου την Κυριακή. Αν κοιτάξεις όπως πας και έρχεσαι στον Εύοσμο κάτω από την γέφυρα της Σταυρούπολης θα δεις το άτομο που με ενέπνευσε να γράψω αυτήν την Χριστουγεννιάτικη ιστορία.
Αχ αυτός ο Βορράς τόσο μακριά σε κλίμα όλων των τύπων από τον νότο μας.
Post a Comment