Wednesday, December 3, 2008

Μαργ. Καραπάνου: «Τελευταία σελίδα»

Αλλη μια απώλεια χθες. Πιο φτωχός ο χώρος των γραμμάτων. «Εφυγε» η συγγραφέας Μαργαρίτα Καραπάνου. Η συγγραφέας των βιβλίων «H Κασσάνδρα και ο Λύκος», «O υπνοβάτης» και το «Rien ne va plus» που εκδόθηκαν στην Ελλάδα, στη Νέα Yόρκη, στο Παρίσι, στη Σουηδία,την Ολλανδία,την Ιταλία και σε πολλές άλλες χώρες. Αποσπάσματα των έργων της ανθολογήθηκαν σε βιβλία και σημαντικά λογοτεχνικά περιοδικά πλάι σε κείμενα των Λιούις Κάρολ, Τζέιν Μπόουλς, Αναΐς Νιν, Τζον Φάουλς, Πέτερ Χάντκε, Κάρλος Φουέντες, Koύντερα, Μπαλζάκ κ.ά.Το 1988 το μυθιστόρημά της "Ο υπνοβάτης" τιμήθηκε στη Γαλλία με το "Βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος", που δίνεται σε συγγραφείς παγκόσμιας εμβέλειας, π.χ., Laurence Durrell, Borges, Gabriel Garcia Marquez.
H Μαργαρίτα Καραπάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Μεγάλωσε στην Ελλάδα και στη Γαλλία και σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός στην Αθήνα.
Πρόσφατα,το Νοέμβριο του 2008 η ΩΚΕΑΝΙΔΑ κυκλοφόρησε το βιβλίο της "Η ζωή είναι αγρίως απίθανη. Ημερολόγια 1959-1979" .Πρόκειται για μια συνταρακτική κατάδυση στα άδυτα του κόσμου της Μαργαρίτας Καραπάνου, μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια. Τα κείμενά της ξεκινάνε το 1959, όταν σε ηλικία 13 ετών ακολουθεί τη μητέρα της, τη συγγραφέα Μαργαρίτα Λυμπεράκη, στο Παρίσι, και τελειώνουν το 1979, όταν έχει ήδη εκδοθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το πρώτο της βιβλίο, "Η Κασσάνδρα και ο λύκος", και τα ξένα έντυπα ("Monde", "Figaro", "New York Times"), αλλά και διάσημοι συγγραφείς σαν τον Τζον Άπνταϊκ τη συγκρίνουν με τον Προυστ, τον Κοζίνσκι, τον Κάρολ, τον Μπέκετ και τον Κάφκα.
Το καλλιτεχνικό Παρίσι, η αγάπη της για τη μεγάλη λογοτεχνία, οι παθιασμένοι έρωτες και το υπαρξιακό άγχος της εφηβείας, η ενηλικίωση και η πάλη της με τη μανιοκατάθλιψη, η βασανιστική λύτρωσή της μέσω της γραφής, τα προσχέδια της "Κασσάνδρας" και του "Υπνοβάτη".
Ψηφίδες ενός ανθρώπινου χρονικού, που συγκλονίζει με την αυθεντικότητά του και που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα σαν το μεγάλο μυθιστόρημα της ζωής. Αλλά και μια μοναδική, εκ των έσω μαρτυρία για το πώς γεννιέται και δημιουργεί ένας συγγραφέας.
Χθες έγραψε την «τελευταία σελίδα» της ζωής της...

2 comments:

Lena. said...

Κι επειδή,όπως σχολίασε γνωστός δημοσιογράφος της πόλης το πρωί,είχαμε κι άλλη απώλεια που πέρασε "στα ψιλά",ο Τ. Χατζητάτσης
άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου,έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Ο 63χρονος συγγραφέας, την ποιοτική γραφή του οποίου είχε αναγνωρίσει σύσσωμη η ελληνική κριτική,γεννήθηκε το 1945 στη Θεσσαλονίκη και δούλεψε ως οδοντίατρος. Το 1998 τιμήθηκε με το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού «Διαβάζω», ενώ το 2004 με το βιβλίο «Σα σπασμένα φτερά» κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος του ίδιου περιοδικού.

Anonymous said...

情趣用品,情趣,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風