Friday, October 10, 2008

Στον Jean Marie Gustave Le Clezio το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2008



Πηγή: ΝΕΤ
ΑΠΕ/ΜΠE
9/10/2008

Η Γαλλία απέκτησε το 14ο Νομπέλ Λογοτεχνίας. Η Σουηδική Ακαδημία απονέμει φέτος το περιώνυμο βραβείο στον συγγραφέα Jean Marie Gustave Le Clezio για το σύνολο του έργου του, που το χαρακτηρίζει ο έρωτας της περιπλάνησης. Οι κριτικοί έχουν χαρακτηρίσει πολλά μυθιστορήματά του "ελεγεία στον άνθρωπο, το αίσθημα και το πεπρωμένο".Αρχισε να γράφει από τα επτά του χρόνια και κέρδισε διακρίσεις με την πρώτη κιόλας δημοσίευση. Εννέα από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορούν από έξι διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους.
Μοναχικός ταξιδευτής, συγγραφέας της ρήξης, εξερευνητής της ανθρωπότητας, πέρα από τους κραταιούς πολιτισμούς. Ο 68χρονος Le Clezio κατάφερε ύστερα από 23 ολόκληρα χρόνια να φέρει ξανά την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση στη χώρα του.
Εχει γράψει σχεδόν τα πάντα...από νουβέλες μέχρι μυθιστορήματα, δοκίμια και εθνολογικά βιβλία. Μαγικές οι εικόνες που μεταφέρει μέσα από τις σελίδες των έργων του, όπου η διαφορετικότητα των λαών και η σύγκρουση των πολιτισμών τροφοδοτούν την συγγραφική του φαρέτρα και απογειώνουν την λογοτεχνική του δεινότητα. Ο λόγος του είναι λυρικός ενώ το πρώτο του έργο, " Η προφορική αγωγή" δημοσιεύτηκε το 1963, και κέρδισε το βραβείο Ρενοντό. Έκτοτε έχουν εκδοθεί περισσότερα από τριάντα έργα του. Το 1980 πήρε το Μεγάλο Βραβείο Πολ-Μοράν της Γαλλικής Ακαδημίας, για το μυθιστόρημά του "Η έρημος".
"-Βαθύτατα συγκινημένος" δήλωσε σήμερα ο Γάλλος συγγραφέας.
"-Είναι μεγάλη τιμή για μένα", πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον δημόσιο σουηδικό ραδιοσταθμό o συγγραφέας πολλών έργων μεταξύ των οποίων και "Το Χρυσόψαρο".
Ο Le Clezio,ο οποίος όταν έμαθε ότι τιμήθηκε με το Νόμπελ ετοιμαζόταν να διαβάσει, όπως είπε, πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στις 25 Οκτωβρίου στη Σουηδία για να παραλάβει το σουηδικό λογοτεχνικό βραβείο Στιγκ Ντάγκερμαν, το οποίο του απενεμήθη τον Ιούνιο.
Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,02 εκατομμύριο ευρώ) και θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στην Στοκχόλμη.
********************************************************************************
Τούτο το Νόμπελ με γύρισε πολλά χρόνια πίσω,στην αρχή της επαγγελματικής μου διαδρομής,όταν επέλεγα βιβλία για την περιφερειακή βιβλιοθήκη των 40 Εκκλησιών.Ευτυχώς,υπάρχουν οι δημοτικές βιβλιοθήκες διότι τούτη τη στιγμή σε καμμιά αποθήκη της πόλης μας δεν βρίσκονται βιβλία του συγγραφέα,όπως με διαβεβαίωνε χθες-αμέσως μετά την είδηση της βράβευσης-υπεύθυνος κεντρικού βιβλιοπωλείου της πλατείας Ναυαρίνου .Ισως ξεχασμένα μόνο σε κανένα ράφι βιβλιοπωλείου που εμπορεύεται "σώματα" πριν τη διαδικασία πολτοποίησης.
Κατά τα λοιπά,κάποιοι -και κυρίως κάποιες- "κλείνουν" 200000 αντίτυπα,γεμίζοντας πολτό τα μυαλά μας.Σε κάθε περίπτωση,μια γρήγορη περιήγηση στον ενιαίο κατάλογο των βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι έχουν μεταφραστεί κι εκδοθεί τα προηγούμενα χρόνια:

-Μαρτίνος και άλλα διηγήματα(ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ)
-Μόντο κι άλλα διηγήματα(ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ)
-Ο γηρευτής του χρυσού(ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ)
-Το Μεξικάνικο όνειρο(ΩΚΕΑΝΙΔΑ)
-Ονιτσα(ΩΚΕΑΝΙΔΑ)
-Ερημος(ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ)
-Ανοιξη κι άλλες εποχές(ΩΚΕΑΝΙΔΑ)
-Το πρόστιμο(ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ)

Πάντως,επειδή έχει περάσει καιρός από τις ημερομηνίες αγοράς,εάν κάποιος ενδιαφέρεται να δανειστεί κάποιο από τα αναγραφόμενα (πριν οι εκδότες προχωρήσουν σε επανεκδόσεις) καλό είναι να επικοινωνήσει πρώτα με τη βιβλιοθήκη της περιοχής του,για να μην αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της απόσυρσης λόγω παλαιότητας.Επίσης,σημειώνω ότι ο συγγραφέας για τη διάκριση του οποίου πανηγυρίζουν οι γάλλοι,ζει στο Μεξικό.

1 comment:

Anonymous said...

www.arelis.gr
περιεχει ερωτονομικον που σοκαρε με τις ρηξικελευθες ποιητικες καινοτομιες του στην περιπετεια της λογοτεχνιας και τον ακρατο αισθησιασμο του και τα ποιηματα νεα υορκη ολυμπια και εκθεση ορθοδρομης αναδρομιας και το μεταφυσικο φιλοσοφικο θεατρικο εργο μεταξυ ενδοκοσμικου και υπερβατικου