Thursday, October 16, 2008

"Κατηγορώ"


Παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Νομπελίστας συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ, εγκαινιάζοντας την έκθεση βιβλίου στην Φρανκφούρτη, όπου τιμώμενη χώρα είναι φέτος η Τουρκία, κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση της πατρίδας του για λογοκρισία. Απεκάλυψε μάλιστα, προσπάθεια φίμωσής του στο διαδίκτυο. Ο Γκιούλ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά υποστήριξε ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα εκσυγχρονισμού.
Πολιτική νότα προσέδωσε στα εγκαίνια της 60ης έκθεσης βιβλίου της Φρανκφούρτης ο Ορχάν Παμούκ. Ο νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας στην ομιλία του ενώπιον του Προέδρου της Τουρκίας έθεσε θέμα ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα του παρά την πρόσφατη τροποποίηση του επίμαχου άρθρου 301 που ποινικοποιεί κάθε προσβολή προς το τουρκικό κράτος.
Ο Παμούκ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2005 με βάση το συγκεκριμένο άρθρο για τις θέσεις του στο απαγορευμένο για τους Τούρκους θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, μίλησε για "έναν αιώνα απαγορεύσεων και καύσης βιβλίων, φυλάκισης, δολοφονίας, εξόρισης και προσβολής των συγγραφέων", που συνεχίζονται, όπως τόνισε. Και ζήτησε να αρθεί ακόμα και η απαγόρευση στην πρόσβαση που έχει επιβληθεί στην ιστοσελίδα του YouTube.
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα, αλλά τόνισε πως η Άγκυρα έχει εκπληρώσει τα περισσότερα κριτήρια για την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, που ήταν παρών στα εγκαίνια της έκθεσης, έσπευσε να υποστηρίξει την Άγκυρα στην ευρωπαϊκή της προσπάθεια.

(Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ
15/10/2008 )

1 comment:

Βαγγέλης Μπέκας said...

Καλησπέρα,

Ξέρω ότι είστε μακριά απλά ενημερώνω, μην τυχόν και ενδιαφέρετε κάποιος από εσάς ή θα βρεθεί στα μέρη μας τότε...



Βραδιά αφιέρωμα στους Beatnik*

Προβολές, ομιλίες, bebop, απαγγελίες, αυτοσχεδιασμοί, happenings και πολύ αλκοόλ…

H καλλιτεχνική ομάδα BAROUAK
και η εταιρία παραγωγής GUERRILLA CINEMATOGRAPHY
διοργανώνουν βραδιά αφιέρωμα στους Beat, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, από τις 19:00 και μέχρι αργά το βράδυ, στο χώρο της εταιρίας (Νεμέας 8, κοντά στη στάση Αττική του Μετρό)

ΧΑΡΤΗΣ και περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ:
http://barouak.blogspot.com/