Νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο, την ερχόμενη Κυριακή, και μετά τον σχολιασμό της σοβαρότατης ψυχικής ασθένειας που διαβάσαμε, να προτείνουμε όλοι βιβλία για ανάγνωση και να καταρτίσουμε ένα κατάλογο. Φυσικά, η σειρά θα αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία. Ήδη εγώ, σε πρώτη φάση, προτείνω,
1. To Διπλό Βιβλίο του Δημήτρη Χατζή
2. Το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου
3. Το Μηδέν και το Άπειρο του Άρθουρ Καίσλερ
4. Το Μεγάλο Ταξίδι του Χόρχε Σέμπρουν
5. Ο Πρώτος Άνθρωπος του Αλμπέρ Καμύ (το τελευταίο ημιτελές βιβλίο του που διέκοψε ο θάνατός του).
Thursday, June 28, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
15 comments:
Πολύ καλή ιδέα.Εμπλουτίζω:
1)O πέπλος,Milan Kundera
2)Περί φωτίσεως,Jose Saramago
3)Εντολή,Διδώ Σωτηρίου
4)Η μητέρα του σκύλου,Παύλ.Μάτεσις
5)Η ανθρώπινη μοίρα,Andre Malraux
Πρέπει να διαφημιστούμε (οι πρωτοπόροι ανηλεείς αναγνώστες!). Να σκεφτείς, Λένα, ότι η Δήμητρα
Μήττα (πολύ καλή παρουσιάστρια) με ρώτησε μήπως θα μπορούσε να κάνει κάποια εκδήλωση στη Βιβλιοθήκη (αυτό το είχε ακούσει), δεν γνώριζε όμως τίποτα για τη Λέσχη Ανάγνωσης. Μόλις της προώθησα τα σχετικά. Σκοπεύει να έρθει μετά τις διακοπές της.
Ίσως θα μπορούσες να βρεις τα e-mail μερικών ποιητών και πεζογράφων της Θεσσαλονίκης και να τους προωθήσεις την ιστοσελίδα μας.
Λένα, ενημέρωσα για τη Λέσχη Ανάγνωσης ένα υποψήφιο μέλος, τον Λεωνίδα Καζάση που έχει εκδώσει και ποιητική συλλογή. Του άρεσε η ιδέα και, φυσικά, του έδωσα το τηλέφωνό σου.
καλές οι προτάσεις δε λέω αλλά επίσης ...
Φάτε μόνοι (Guess who?)
Ένα βιβλίο απο την τετραλογία του Λος Άντζελες. Τζείμς Ελλρου.
και δυο τρια ακόμα αλλά δεν είναι της ώρας.
Guess who ήταν στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας (κατά διαστήματα για τσιγάρο) στην κηδεία του Τηλέμαχου Αλαβέρα. Μεταξύ των άλλων, ο συγγραφέας του "Φάτε Μόνοι" και ο συγγραφέας του "Μπλάνκο". Εθεάθη επίσης η Φωτεινή από τη Λέσχη Ανάγνωσης.
Θεωρώ ότι το "Φάτε Μόνοι" είναι στη λίστα από χέρι (που λέγαμε εμείς οι παλιοί τζογαδόροι). Και ο συγγραφέας του θα κληθεί να απαντήσει σε αμείλικτα ερωτήματα (ερωτοσεξουαλικής φύσεως).
Προτείνω:
1)Μαμάδες βορείων προαστείων, Παυλίνα Νάσιουτζικ
2)Πριγκίπισσα Σαύρα, Αμάντα Μιχαλοπούλου
3)Φίλοι, Βαγγέλης Ραπτόπουλος
4)Μακρινοί ορίζοντες, Γ.Πολυράκης
5)Ποιήματα του Γιώργου Βέλτσου
Τόλη,είσαι εξουσιοδοτημένος εν λευκώ,(όπως και όλοι οι υπόλοιποι άλλωστε) να καλείς φίλους στις συναντήσεις της λέσχης που ελπίζω ότι θα μας συντροφεύουν εποικοδομητικά.Ευχαριστώ από καρδιάς και όσους "γράφουν" στο blog διευκολύνοντας σε πολλά,εμάς που επιμένουμε στους συμβατικούς τρόπους επικοινωνίας
Δεν μπορείς να φανταστείς τα μέσα που μετέρχομαι για να τους προσελκύσω. Εκθειάζω αφειδώς τα μέλη της παρέας μας αλλά φοβάμαι ότι σύντομα θα αναγκαστώ να τους αποκαλύψω και τις πλήρεις αγγελικές διαστάσεις της. Μια
μακαρονάδα επίσης θα βοηθούσε. Αλλιώς θα αναγκαστώ να ζητήσω την βοήθεια του Άλμπερτ και της Τάνιας.
Ο Ροτζακ του Mailer είναι καλύτερος στην προσέλκυση. Θα αρχισει τα σαν... σαν... σαν...
και μετα και άλλα σαν... σαν ... σαν...
Είτε θα αυτοκτονήσουν είτε θα έρθουν στην Λέσχη Ανάγνωσης.
Χο χο χο !!!
Συμφωνώ ότι "κάθε ώρα είναι ώρα για διάβασμα" όπως αναφέρεται πάνω από το μεγάλο ωρολόγιο του Αγίου Σουλπικίου (το οποίο έφερε ο Δημήτρης απευθείας από το Παρίσι). Τώρα λοιπόν που πλησιάζουν μεσάνυχτα και κάνει ζέστη, και φυσικά είναι ώρα για διάβασμα, νομίζω ότι θα ήταν very appropriate να δημιουργήσουμε ένα μεταμεσονύκτιο παράρτημα της Λέσχης Ανάγνωσης. Στο οποίο θα προσφέρεται ρούμι. Μάλιστα, το χo, χo, χo, θα μπορούσε να τροποποιηθεί επί το πειρατικότερον
σε yo, ho, ho. (Fifteen men on a dead man's chest, yo, ho, ho, and a bottle of rum. Drink and the devil will take the rest, yo, ho, ho, and a bottle of rum). Από το Treasure Island. To oποίο βεβαίως είναι πλέον η Βιβλιοθήκη μας.
Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσα να διαβάσω με μια μπουκάλα ρουμι και παρέα απο τη Λέσχη ....
αλλά ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ
Υο ho ho and a bottle of rum!
Yo ho ho with a book in my hand!
Ομολογώ ότι η πρότασή μου δεν ήταν ολοκληρωμένη. Προσοχή. "Το ωρολόγιον του Αγίου Σουλπικίου εσήμανε την δωδεκάτην νυκτερινήν. Όλη η πόλη κοιμάται (όρθια). Μα τι το παράδοξον συμβαίνει εις την σύγχρονο νήσο Τορτούγκα των πειρατών; Τι να συμβεί; Τo άγριο τσούρμο της διαβόητης ανά την Καραϊβικήν Captain Βοοκworm Lena, κάθεται πάνω στο σεντούκι με τους θησαυρούς, διαβάζει βιβλία, πίνει ρούμι απ' το μπουκάλι και
τραγουδάει βραχνά το σουξέ της εποχής "κάθε ώρα είναι ώρα για βιβλίο". Στα δέντρα τριγύρω είναι δεμένοι όσοι σημείωσαν τρεις αναγνωστικές απουσίες. Θα ζητηθούν λύτρα σε βιβλία από τους οικείους τους. Ο πειρατής Νάσος ο Μαυριτανός
φωτογραφίζει τη σκηνή."
Διαβάζω ξανά το Κιβώτιο τώρα, μετά από περίπου 30 χρόνια (ναι, ρε πιτσιρίκια!) και δεν ξέρω μα ποιο ψυχοπλακώθηκα περισσότερο. Με τον έγγραφο οχετό του Νόρμαν Μέϊλερ ή με την τραγωδία του κινήματος. Θυμήθηκα κι έναν μαθητή που με ρώτησε γιατί είμαι τόσο απαισιόδοξος σε μια παρουσίαση μου στη βιβλιοθήκη του Ανατόλια. "Δεν κατάλαβες, αγόρι μου", του απάντησα, "εγώ είμαι από τους αισιόδοξους".
Τελικά,ο στόχος δεν ήταν στην καρδιά,και βέβαια ούτε στα πόδια.
"στο μυαλό είναι ο στόχος.."
και μεις δεν είχαμε το νου μας
Η τραγωδία του κινήματος και η προσωπική τραγωδία του Άρη Αλεξάνδρου. Παράξενο, πάω να πω, Το Κιβώτιο, και έρχεται στα χείλη μου Η Δίκη.
Η εκδήλωση της άλλης Κυριακής θα είναι αναπόφευκτα κάτι παραπάνω από τη συζήτηση του βιβλίου.
Η έκδοση του Κιβωτίου που έχω εγώ είναι η β' από τον Κέδρο το 1976. Θα φέρω επίσης τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του, Ποιήματα 1941-1974, Εκδόσεις Καστανιώτη 1978, και έχω ήδη σημειώσει μερικά χαρακτηριστικά (και συγκλονιστικά) για να διαβάσω.
Post a Comment