Monday, March 7, 2011

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Παρασκευή, 11 Μαρτίου · 7:30 μ.μ. - 9:30 μ.μ.
Τοποθεσία: Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου

Το βιβλίο του Απόστολου Λυκεσά "Το τσίρκο των ψύλλων", των εκδόσεων Μεταίχμιο, θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη,
Εθνικής Αμύνης 27, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011, και ώρα 19:30.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ηλίας Κουτσούκος, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Λέκτορας Ελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας
Ελισάβετ Γρηγοριάδου, Φιλόλογος, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Δημιουργικής Γραφής

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

5 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Lena. said...

Με την ευχή,κανένας λογοτέχνης σαν τον Α.Λυκεσά,να αναγκαστεί πλέον να ανατινάζει δημαρχεία με χρώματα..αντιθέτως,να ασκεί ως δημοσιογράφος κριτική σε δημάρχους που αγωνίζονται να γεμίσουν την πόλη με χρώματα..

Lena. said...

«Σημαντικό μυθιστόρημα» της σύγχρονης νέας ελληνικής λογοτεχνίας και «βαθύτατα πολιτικό» χαρακτήρισαν οι ομιλητές το βιβλίο «Το τσίρκο των ψύλλων», του δημοσιογράφου Απόστολου Λυκεσά, που παρουσιάστηκε απόψε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας για το βιβλίο ο λέκτορας Ελληνικής Λογοτεχνίας του πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, ανέφερε ότι «Το τσίρκο των ψύλλων» συνιστά ένα μυθιστόρημα κοινωνικού περιθωρίου, αφού η υπόθεση και η πλοκή υπηρετούν την ανάδειξη, το σχολιασμό και την ερμηνεία δράσεων και συμπεριφορών που ακροβατούν στο μεταίχμιο της κρατούσας ηθικής και νομιμότητας.
«Το έργο σαρκώνεται στην παρουσία περιθωριακών ηρώων σε πρωτεύοντες και δευτερεύοντες ρόλους και σε επεισόδια που αλλοιώνουν ή και ανατρέπουν διαλεκτικά, τις προσχηματικά προασπιζόμενες αξίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωτόπουλος.
Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας, Ηλίας Κουτσούκος, χαρακτήρισε το βιβλίο «βαθύτατα πολιτικό», γιατί «καθορίζει τη στάση και τη ζωή ανθρώπων που αδιαφορούν για την κοινή τους μοίρα».
Η φιλόλογος, Ελισάβετ Γρηγοριάδου, ανέφερε ότι «Το τσίρκο των ψύλλων» αναλύει τον κοινωνικό ιστό μιας φανταστικής πόλης, της «Αμεριμνησίας» – Θεσσαλονίκης, όπου ο συγγραφέας βλέπει παραβολικά τη ζωή των ηρώων στη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά του, ο ίδιος ο συγγραφέας τόνισε ότι ξεκίνησε να γράψει ένα βιβλίο για την ερμηνεία της απάτης, πάνω στην οποία πίστευε ότι είχε στηθεί η ευδαιμονία των περασμένων χρόνων.
«Ξεκίνησα να γράψω ένα βιβλίο για την πόλη μου και τους ανθρώπους της, όπως και τους συμπατριώτες μου, που ήταν (είναι;) κυριευμένοι από τον ναρκισσισμό, την επιδειξιομανία, την απληστία και τη χυδαία αδιαφορία. Θέλησα να μιλήσω γι’ αυτούς που μαράζωναν μέσα στην αδυναμία τους να αλλάξουν τον κόσμο και κατέληξαν σε μια ασφαλή βουβαμάρα», είπε ο κ. Λυκεσάς.
Για τους «ήρωές» του ο συγγραφέας είπε πως είναι «αποτυχημένοι ντεσπεράδος, παραδόπιστοι ξεφτιλισμένοι μοναχοί και καθηγητάδες, ένας κυνικός μπάτσος, μια δικηγόρος και δύο φίλοι της, που έμειναν χωριάτες, χαμένα κορμιά και ανατιναγμένα μυαλά. Για να σωθώ και ο ίδιος ανέστησα έναν σαλό, και από την εφεδρεία, κάλεσα ένα γύφτο», τόνισε ο κ. Λυκεσάς"

polispress(11/3/2011)

zizugataki said...

Αναρωτιέμαι πού κάνετε συναντήσεις και πότε. Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτή την εποχή; Μπορεί κάποιος καινούργιος να έρθει;
Ανήκα σε μια λέσχη ανάγνωσης εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν ξέρω αν κάποια από τα μέλη είναι τώρα μαζί σας. Απλά οι λέσχες σιγά-σιγά ατονούν ή διαλύονται αν φύγει κάποιο ιδρυτικό μέλος.

Lena. said...

Αγαπητέ φίλε/φίλη.
Οι συναντήσεις της λέσχης γίνονται στο πατάρι της δημοτικής βιβλιοθήκης της Ανω Τούμπας(Λαμπράκη 187),τηλ.2310950370 κάθε μήνα περίπου,συνήθως βράδια Κυριακής.Το βιβλίο που διαβάζουμε αυτή τη στιγμή θα το βρείτε στην άκρη της ιστοσελίδας όπως και την ημερομηνία.Εάν έχετε διάθεση μπορώ να σας ενημερώνω προσωπικά,εφ'όσον μου στείλετε το e-mail σας.