Saturday, March 5, 2011

"Η κρίση θα μας κάνει καλύτερους αναγνώστες?"(της Εύης Καρκίτη)



*«Ερχεται χρωματιστός χαρτοπολτός λήθης και ηλιθιότητας»
Λένα Διβάνη, συγγραφέας

«Ημουν κι εγώ ανάμεσα σ’ αυτούς που ήλπιζαν πως μέσα στην ανασφάλεια της γενικευμένης κρίσης οι Ελληνες αναγνώστες θα στραφούν σε μια σειρά βιβλίων που θα μπορούσαν να τους διευκολύνουν να κατανοήσουν (πολιτική, οικονομία, φιλοσοφία και φυσικά καλή λογοτεχνία). Και προφανώς μια ομάδα στράφηκε εκεί. Αλλά είναι η μικρότερη. Η μεγαλύτερη διάλεξε, όπως πάντα, τον εύκολο δρόμο: να λησμονήσει, να ξεχαστεί με ένα «Αρλεκιν» (όπως ξεχνάει με το «Μάστερ σεφ» ότι δεν έχει να φάει). Είναι η πρόχειρη λύση - πάντα ήταν. Είναι, επίσης, μια κάποια λύση και για τα βιβλιοπωλεία που αγωνιούν επίσης επιχειρηματικά. Φοβάμαι, όμως, πως θα συντομεύσει ακόμη περισσότερο ο χρόνος παραμονής στις προθήκες και τους πάγκους των βιβλιοπωλείων για τα κανονικά βιβλία. Και θα γεμίσουμε από χρωματιστό, χαρτοπολτό λήθης και ηλιθιότητας...».

*«Οι αναγνώστες δε θα μετακινηθούν στο ποιητικό»
Ρούλα Μπούμπα, υπεύθυνη κεντρικού βιβλιοπωλείου

«Δεν πιστεύω ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει τις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού. Οσοι διάβαζαν καλά βιβλία θα εξακολουθήσουν να τα επιλέγουν, ενώ οι οπαδοί του ελαφρού βιβλίου δε θα κάνουν αναγνωστική στροφή. Αναμφίβολα, όμως, η κρίση θα επηρεάσει βαθιά το βιβλίο σε αριθμούς. Θα πουληθεί λιγότερη λογοτεχνία ή δοκίμιο. Το μόνο που βλέπω να μένει ανεπηρέαστο, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι το σχολικό βοήθημα, το οποίο πάντα αγόραζαν οι μαθητές. Από την άλλη, όμως, αξίζει να σημειωθεί πως παρατηρείται «κινητικότητα» σε τίτλους που αφορούν την ίδια τη κρίση. Ενα κομμάτι του κοινού αναζητά στις εκδόσεις αυτές απαντήσεις και ερμηνείες για τις εξελίξεις που επηρεάζουν τις ζωές όλων. Στην ποιοτική διαμόρφωση, όμως, του εκδοτικού τοπίου κρίσιμο ρόλο θα παίξουν και οι επιλογές των εκδοτών. Υπάρχει πάντα ο φόβος να στραφούν εναντίον της ποιότητας, θεωρώντας πως με «εύπεπτα» βιβλία θα έχουν εμπορικά καλύτερη τύχη, αλλά ακόμη και τα «ελαφρά» βιβλία που είναι γραμμένα με τηλεοπτική λογική θα πουλήσουν λιγότερο. Οι αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται».

*"Ελπίζω τα δεδομένα να οδηγήσουν πάλι στην αμφισβήτηση"
Λένα Παπαθανασίου,βιβλιοθηκονόμος

‎"Η απουσία πολιτικής βιβλίου, βιβλιοθηκών αλλά & συστηματικής καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας στη χώρα μας οδήγησε στην αντιμετώπιση του βιβλίου ως μέσου επιβολής γνώσης του εκπαιδευτικού σύστηματος ,ή ζήτημα που αφορούσε μειοψηφίες.
Ως επαγγελματίας του χώρου, καταγράφω στην εγχώρια πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια μια πληθωριστική παραγωγή βιβλίων ελληνικών με κατεύθυνση «αγοράς».Με πολλή προσοχή θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε και τον όρο «λογοτεχνία».Δυστυχώς τα «ευπώλητα» είναι η κυρίαρχη τάση ανάγνωσης.
Αντιθέτως, την εποχή της δικτατορίας και αργότερα της μεταπολίτευσης ,η λογοτεχνία συλλάβιζε την ουτοπία, ακουμπούσε οργή στα γκάζια της τέχνης .Ηθελε τις «..λέξεις να καρφώνονται σαν πρόκες»*,γεμάτες θυμό. Κι αργότερα, όταν τα κινήματα και τα πρόσωπα έκαιγαν σε συνθήκες βραδείας καύσεως την προσδοκία, με επιμονή ψέλλιζε την τρυφερή διαθήκη:
"..θα τον αλλάξουμε τον κόσμο,παρ΄όλ΄αυτά,Μαρία".**
Στην κοινωνία που αποθεώνει την εικόνα, την ανεξέλεγκτη πληροφορία, τη μαλθακότητα είναι κοινό μυστικό πως η άρθρωση λόγου διαμετρικά αντίθετου προς το «πολιτικώς ορθό» γίνεται μία εύπεπτη «γαργάρα».
Θέλω να πιστεύω αυθαίρετα πως τα σκληρά δεδομένα της εποχής, θα οδηγήσουν πάλι στην αμφισβήτηση. Δεν είναι θέμα τοπογραφίας .Η ανθρωπογεωγραφία είναι αυτή που δημοκρατικά καταρρίπτει πάσης φύσεως δεδομένα. Η εμπειρία μου στη λέσχη ανάγνωσης αυτό καταδεικνύει.«Υποψιασμένοι» άνθρωποι που ενημερώνονται διαβάζοντας, είναι πολίτες με δημιουργικά συναισθήματα κι υπερασπίζουν απόψεις, ενίοτε με έντονη αντιπαράθεση ,συγκρούσεις,ένταση. Αυτή η διεργασία είναι βαθιά πολιτική κι ελπιδοφόρα.
Το βιβλίο είναι μόνο η αφορμή.
Η κατά τον χαρακτηρισμό του Brecht, "ένα όπλο"."

"ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ,27/2/2011)

No comments: