.
Σήμερα το πρωί,στις 6.45 από τη συχνότητα του 9,58,ο Ημεροφάγος,πνευματικό παιδί του Απόστολου Λυκεσά,διηγήθηκε στον αδελφό του Νύκτορα μία ιστορία που θα απάλυνε την ψυχή και του πιο αποκαρδιωμένου βιβλιοθηκάριου της γης.Επειδή λοιπόν "Επεα πτερόεντα" αλλά scripta manent,την αναδημοσιεύω από την ιστοσελίδα του TVXS: "O Κολομβιανός Luis Soriano πηγαίνει εκεί που κανένας βιβλιοθηκάριος δεν έχει πλησιάσει. Μεταφέρει τον πολιτισμό στα παιδιά της κολομβιανής επαρχίας στην πλάτη ενός γαϊδουριού! Έχει ήδη δημιουργήσει αξιόλογη βιβλιοθήκη στη γενέτειρά του και ελπίζει πως θα κάνει το ίδιο και στην υπόλοιπη –ξεχασμένη- Κολομβία.
Με τα γαϊδουράκια του φορτωμένα με βιβλία, ο Soriano «οργώνει» τις απομονωμένες πεδιάδες της χώρας του, προσφέροντας τη δυνατότητα στους αγρότες και τα παιδιά τους να «μυηθούν» στην ανάγνωση βιβλίων. Ο ίδιος εφηύρε τους «Βιβλιο-γάιδαρους», κινητές βιβλιοθήκες στις πλάτες των υπομονετικών αυτών ζώων τα οποία καταφέρνουν να πλησιάσουν τις πιο φτωχές και δυσπρόσιτες περιοχές της Κολομβίας. Μάλιστα, χάρη στα βιβλιο-γαιδουράκια του καταφέρνει να πλησιάσει σε περιοχές κατειλημμένες από αντάρτες, οι οποίοι του χαρίζουν κάποιου είδους ασυλία.
Την αποστολή του ξεκίνησε το 1998, όταν ξαφνικά έμεινε χωρίς δουλειά. Αν και προέρχεται από φτωχή οικογένεια, είχε καταφέρει από μικρός να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του με πλούσιο υλικό. Αποφάσισε, λοιπόν, να μοιραστεί τη συλλογή του με αυτούς που ουδέποτε θα είχαν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε βιβλία. Αγόρασε τον πρώτο του γάιδαρο και ξεκίνησε τα ταξίδια.
Σήμερα, η προσπάθειά του έχει αναγνωριστεί με αποτέλεσμα να δέχεται σημαντική οικονομική βοήθεια από ΜΚΟ και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίσει το έργο του. Διαθέτει, πλέον, 22 «βιβλιο-γαϊδούρια», ενώ πολλοί είναι και οι εθελοντές που τον ακολουθούν.
Πηγή έμπνευσης για το Γάλλο «ομόλογό του» Marc Roger, ο Luis σημειώνει ότι η θυσία του να βρίσκεται μακρυά από τα παιδιά του αξίζει τον κόπο!"
Με την ελπίδα να διαβαστεί από συναδέλφους..και υπευθύνους..
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009, 06:05-07:00
Επεα πτερόεντα στον 958 της ΕΡΤ3 με τον Απόστολο Λυκεσά:
4 comments:
Εκπληκτική ιστορία, Λένα. Μπράβο στον Απόστολο και μπράβο σε σένα. Δείχνει τα θαύματα που μπορεί να κάνει κανείς όταν έχει μεράκι, πάθος και, ιδίως, όταν αντιλαμβάνεται ότι οφείλει να μοιραστεί τα δικά του, έστω και μικρά προνόμια, με τους λιγότερο τυχερούς αυτού το κόσμου.
Όταν είδα τη φωτογραφία, νόμισα στην αρχή ότι ο Soriano ήταν ο Απόστολος Λυκεσάς. Νομίζω ότι του μοιάζει λιγάκι. Σίγουρα βέβαια στο πάθος και την ιδεολογία.
Μμμμ...Μήπως να το σκεφτώ ν' ακολουθήσω το παράδειγμά του;
Αν και η Ελλάδα δεν είναι Κολομβία (ίσως οι Κολομβιανοί να είναι πιο δεκτικοί άνθρωποι) και πολύ αμφιβάλλω αν θα πιάσει εδώ η προσπάθεια με τα γαϊδουράκια. Το πολύ πολύ να μου πάρουν και το γαϊδούρι και να φάω και καμιά κλήση για παρακώλυση της κυκλοφορίας!
Όπως και να 'χει, ωραία ιστοριούλα.
Πήρα την πρωτοβουλία και πρόσθεσα στο post το συγκρεκριμένο ηχητικό απόσπασμα από τα "Ημερολόγια του Ημεροφάγου και του Νύκτορα" όπως και στο τέλος του post ολόκληρη την εκπομπή του Λυκεσά (άνευ τραγουδιών). Ελπίζω να μην υπάρχει από κανένα οποιοδήποτε πρόβλημα.
Τόλη,ο βασικός λόγος που επιλέγω να με ξυπνά ο Λυκεσάς είναι πως-χρόνια τώρα-μέσα στη βαρβαρότητα της καθημερινότητας,βρίσκει τρόπο να αγγίζει τρυφερά την ανθρωπιά μου.Για όσους καταλαβαίνουν πόσο σπουδαίο είναι αυτό..
Μακάρι Νάσο να μπορούσαμε να αναμεταδίδουμε την εκπομπή καθημερινά,ώστε να την ακούν περισσότεροι ακροατές που δεν καταφέρνουν να ξυπνούν από το χάραμα γιατί έτσι ορίζει η απόφαση των υπευθύνων του κρατικού ραδιοφώνου.Με τραγούδια ή άνευ.Να γινόταν η ιστοσελίδα κάτι σαν πλάτη από γαιδουράκι?
Φένια,είμαι βιβλιοθηκάριος πάνω από 20 χρόνια με "ιδανικές" σχεδόν συνθήκες εργασίας.Δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε έναν από το συνάφι μου,χωρίς να αυτοεξαιρούμαι, που θα έκανε κάτι ανάλογο.Σκέψου πως η Νομαρχία Θεσσαλονίκης(παραμεθόριος?) τράβηξε εδώ και χρόνια χειρόφρενο στα βιβλιοαυτοκίνητά της και μετέταξε τους βιβλιοθηκονόμους της στην υπηρεσία διαβατηρίων!
Post a Comment