Monday, August 31, 2009

Το βιβλίο αναζητά τον αναγνώστη του... για ευχάριστες διακοπές


"Βιβλίο αναζητεί αναγνώστη", είναι ο τίτλος της καμπάνιας που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά από τον όμιλο UNESCO του νομού Πειραιά και Νήσων, στόχος της οποίας είναι η προώθηση του βιβλίου και η προσέλκυση νέων αναγνωστών. Γύρω στις 40.000 βιβλία υπολογίζεται ότι θα μοιραστούν από τους εθελοντές του Ομίλου, αφήνοντας τα σε κεντρικά σημεία της πόλης, σε πλατείες, σε σταθμούς, στο λιμάνι του Πειραιά, που είναι το κομβικό σημείο εξόδου για τις θερινές διακοπές χιλιάδων ανθρώπων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους αναγνώστες, να τα διαβάσουν και να τα επιστρέψουν.
Βιβλίο: ο καλύτερος σύντροφος των διακοπών
Οι πολίτες, άλλοτε με έκπληξη, άλλοτε με αμηχανία και άλλοτε πάλι με μεγάλη χαρά, παίρνοντας στα χέρια τους το βιβλίο, αποδέχονταν την πρόταση των εθελοντών, να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ανταλλαγή γνώσεων και να γνωρίσει από κοντά το φαινόμενο του bookcroissing δηλαδή της πρακτικής του να αφήνεις ένα βιβλίο σε κάποιο δημόσιο χώρο για να το βρουν και να το διαβάσουν και άλλοι.
Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να βρουν σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, βιβλία, κάθε λογής, που καλύπτουν κάθε προτίμηση (λογοτεχνικά, αστυνομικά, μυστηρίου) να τα διαβάσουν, και να ταξιδέψουν μαζί τους.
Ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (WFUCA), που είχε και την πρωτοβουλία αυτού του προγράμματος, τόνισε με έμφαση ότι η ιδέα αυτή, που εφαρμόζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη στη Φλωρεντία στη Νέα Υόρκη, στη Φλωρεντία, έγινε αποδεκτή και στον Πειραιά και συγκέντρωσε τα θετικά σχόλια των πολιτών. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή των διακοπών ένα τέτοιο ξεκίνημα είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Αξιόλογα και σημαντικά βιβλία, πετυχημένων και ταλαντούχων συγγραφέων, παραδόθηκαν σε αναγνώστες, που θα ταξιδέψουν μαζί τους και θα γευτούν την χαρά του διαβάσματος, ειδικά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, πλάι στη θάλασσα, μακριά από τον πανικό της πόλης και το άγχος της καθημερινότητας, κατέληξε.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί η σημαντική στήριξη και αρωγή των εκδοτικών οίκων και απλών πολιτών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα. Οι εκδοτικοί οίκοι, που προσέφεραν βιβλία είναι : ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ, ΠΑΤΑΚΗΣ, ΟΛΚΟΣ, ΣΤΙΓΜΑ.
Και μην ξεχνάτε ότι ένα βιβλίο στην παραλία, πλάι στη θάλασσα ή κάτω από έναν δροσερό ίσκιο, μπορεί να είναι ο καλύτερος σύντροφος σε ώρες μοναχικές, ειδυλλιακές, μακριά από τον πανικό της πόλης και το άγχος της καθημερινότητας. Εσείς εξασφαλίστε τις διακοπές κι ο όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων θα εξασφαλίσει για εσάς τα βιβλία των διακοπών σας.
(Αναδημοσίευση 24/08/2009,ΕΡΤ online,βιβλίο)

4 comments:

librarian said...

Τι ενδιαφέρουσα είδηση! Κρίμα που δεν μένω στον Πειραιά!

Lena. said...

Εύχομαι ωστόσο,φίλε librarian,να κάνεις διακοπές σε κάποιο νησί της χώρας έτσι ώστε να "βρεις" ένα από τα αντικείμενα της λατρείας μας,σε παγκάκι,κάβο,ξαπλώστρα να σε περιμένει..

librarian said...

Φίλη...
Έκανα τις διακοπές μου αλλά δυστυχώς δεν βρήκα τίποτα πουθενά.
Ξέρεις μέχρι πότε θα "παίζεται αυτό το παιχνίδι";

Lena. said...

Η εμπειρία του εξωτερικού λέει πως μπορεί να παίζεται πολύ καιρό και μάλιστα αν δημιουργηθεί "αίσθηση" να εμπλουτίζεται με τίτλους(σώματα) και όχι μόνο από τους εκδότες αλλά και από συλλογές ιδιωτών.Φοβάμαι όμως πως ζούμε στην Ελλάδα και τολμώ να πω ότι θα σταματήσει όταν το σύνολο των βιβλίων "αράξει" στο ράφι της βιβλιοθήκης κάποιου αναγνώστη για πάντα.Νάτο που το είπα..Ακόμη κι έτσι,αξίζει τον κόπο.