Wednesday, August 12, 2009

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Γ.ΡΙΤΣΟΥ ΣΤΟ ΚΙΘ


Από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 23 Οκτωβρίου η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει Τα εικαστικά του Γιάννη Ρίτσου στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για πρωτότυπα αντικείμενα από τη Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη – πιάτα ζωγραφισμένα από τον Γ. Ρίτσο, πίνακες, ρίζες, πέτρες, χειρόγραφα, διπλώματα και τιμητικές διακρίσεις.
Στο έργο του Γιάννη Ρίτσου η εκφραστική ανάγκη επικεντρώνεται ισότιμα στην εικαστική παραγωγή και την ποιητική κατάθεση. Σπάνια περίπτωση ανθρώπου και ταλέντου όπου οι δημιουργίες του, η ποίηση και η ζωγραφική, είναι δημιουργίες γεμάτες χρώματα, αισθήσεις βαθιές και διαπεραστικές. Διαδικασίες όπου η μία συμπληρώνει την άλλη και αν δεν είναι ισότιμη η μία ωστόσο φωτίζει τις αναζητήσεις της άλλης.
Ο Γιάννης Ρίτσος δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει μέχρι το τέλος της ζωής του. Κραγιόνια και ακουαρέλες τον συνόδευαν παντού. Κάθε στιγμή της ζωής του ήταν στιγμή δημιουργίας. Οι ρίζες από τα καλάμια που ξέθαβε ο δυνατός άνεμος τον χειμώνα και που έβρισκε στις έρημες παραλίες του Καλάμου, μεταμορφώνονταν σε πρωτότυπα έργα τέχνης στα χέρια του. Οι ρίζες πρωτόγονες και ολόγυμνες ήταν το πιο κατάλληλο μέσο για να αποτυπώσει την αγωνία, το τραγικό του βίωμα και τις μαρτυρικές φυσιογνωμίες από τα πάθη του λαού.

Τοποθεσία: Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου
Ημερομηνία: 24 Σεπτεμβρίου έως 23 Οκτωβρίου
Πληροφορίες: Τηλ.: 2310 264668, 2310 274167
(Αναδημοσίευση,πηγή:ert on line)

No comments: