Thursday, February 14, 2008

ΑΘΩΟΣ




«Η ιστορική μνήμη πρέπει να είναι ανήμερη», απάντησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τονίζοντας πως «ό,τι και να πιστεύει κανείς, Η Ιστορία δικαιώθηκε έπειτα από 41 χρόνια"
Αθώος o αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης του Λεπενιώτη. Απόφαση δικαίωση του αίματος του Χαλκίδη, δήλωσε

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα Νάντης Χατζηγιάννης, που κατηγορούνταν για συκοφαντική δυσφήμηση του συνταξιούχου χωροφύλακα Αντώνη Λεπενιώτη, τον οποίο ο Χατζηγιάννης κατονομάζει ως δολοφόνο του αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη τον Σεπτέμβριο του 1967.
Μνήμη, ιστορία και δικαιοσύνη δικαιώθηκαν με 41 χρόνια καθυστέρηση με αυτήν την απόφαση που προήλθε ύστερα από διήμερη πολύωρη διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας αναβίωσαν οι δημοκρατικοί αγώνες, τα κυνηγητά και τα οδυνηρά βασανιστήρια των αγωνιστών εκείνης της εποχής και έκλεισε με τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του ακροατηρίου, ενώ η πρόεδρος Αικ. Παπαβασιλείου διάβαζε το σκεπτικό.
«Η μήνυση αποδείχθηκε μπούμερανγκ για τον Λεπενιώτη, που πίστευε ότι 41 χρόνια μετά τη δολοφονία του συντρόφου μου, Χαλκίδη, μπορούσε να παραγράψει τα αδικήματα και να ανατρέψει την Ιστορία. Η απόφαση είναι δικαίωση του αίματος του Χαλκίδη», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Χατζηγιάννης. «Η Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και απέδειξε ότι έχουμε Δημοκρατία», σημείωσε η αδελφή του Χαλκίδη, Παναγιώτα Ρήγα.
«Δεν δικάζεται»
«Η απόφαση τιμά τη Δικαιοσύνη και την Ελληνική Ιστορία. Η Ιστορία δεν δικάζεται. Η Ιστορία δικαιώνεται στη συνείδηση της κοινωνίας», σημείωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Χατζηγιάννη και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι «η απόφαση δείχνει ότι κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την αλήθεια, γιατί η υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης είναι στοιχείο κοινωνικής συνοχής, πολιτισμικής εξέλιξης και δημοκρατικής εγρήγορσης. Οσοι αρνούνται να λησμονήσουν θα αντιστέκονται διαρκώς και θα υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον».
«Η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της», συμπλήρωσε και η συνήγορος Ερση Φωτοπούλου.
Την αθώωση Χατζηγιάννη είχε ζητήσει και η εισαγγελέας της έδρας Α. Καραμόσχογλου, διαπιστώνοντας ότι «ο κατηγορούμενος δεν έχει δόλο, δεν μπορούν να του καταλογιστούν όσα του αποδίδονται διότι η νομική πλάνη είναι συγγνωστή».
«Συγχαρητήρια. Συμμορίτες, κερδίσατε», ακούστηκε διά στόματος παρισταμένου της πλευράς του πρώην χωροφύλακα.
Σάλος προκλήθηκε στο δικαστήριο όταν ο συνήγορος του Λεπενιώτη, Οδυσσέας Τόσκας, υποστήριξε ότι «ο Χατζηγιάννης προσπαθεί να πείσει το δικαστήριο για όσα πιστεύει και όχι για όσα έγιναν» και αναρωτήθηκε «η χούντα είναι το πρόβλημα ή η χούντα του συστήματος των τελευταίων σαράντα χρόνων;»
μπορεί να ισοφαρίζει τα τριάντα χρόνια δημοκρατίας με τη δύσοσμη και δύσμορφη επταετία».
Υπερασπιζόμενοι τον Νάντη Χατζηγιάννη κατέθεσαν τις δύο ημέρες της δίκης οι Κώστας Παπαδόπουλος, Μιχάλης Λιάκος, Κώστας Πίρζας, Τριαντάφυλλος Μυταφίδης, Γιώργος Τσιάκαλος, Γρηγόρης Παντής, Αλέξανδρος Γρίμπας και Παναγιώτα Ρήγα (αδελφή του Χαλκίδη).
Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ
Εριξαν στο ψαχνό και σκότωσαν τον Χαλκίδη
Ο Λεπενιώτης άδειασε το πιστόλι του στον Χαλκίδη ενώ θα μπορούσαν απλά εμένα, τον Γρηγόρη Παντή και τον Χαλκίδη να μας συλλάβουν. Ηταν εξήντα ασφαλίτες και ήμασταν κυκλωμένοι, αλλά ρίξανε στο ψαχνό.
Ετρεμε σαν το ψάρι όταν τον είδα στο λεωφορείο. Ηταν πέντε επιβάτες που μου φώναζαν «πλάκωσε τον φασίστα, μην τον βρίζεις μονάχα».
Εγώ του έλεγα έλα κάτω από λεωφορείο αν είσαι άντρας να λογαριαστούμε, όχι όπως τότε που με δέρνατε δέκα νοματαίοι στην ασφάλεια. Παίζανε τότε κλωτσοπατινάδα μαζί μου και έβριζαν και απειλούσαν ότι θα βιάσουν την αδελφή και τη μάνα μου. Βλέπω εφιάλτες κάθε μέρα. Θυμάμαι ότι οι συγκρατούμενοί μου στις φύλακες μού είπαν αργότερα ότι είχαν «συνωμοτήσει» να μην μου αποκαλύψουν ότι τους ξυπνούσα μέσα στο κελί από τα κλάματα.
Εγώ έβαλα ένα λιθαράκι για τη Δημοκρατία των Ελλήνων. Σήμερα βλέπω ότι είμαι στη Βιρμανία και είναι και αυτό το τέρας εκεί. Τον βλέπω εξάλλου κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός και πονάνε τα κόκαλά μου. Και θυμάμαι ότι δεν ζήτησε ούτε μια συγνώμη από τις αδελφές του Χαλκίδη.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΚΕΣΑΣ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΘΝΟΣ"

No comments: