Saturday, July 7, 2007

"Καλοκαιρινές" προτάσεις

Επειδή το καλοκαιράκι ξεκίνησε και όλο και θα βρεθούμε σε κάποια παραλία κάνω μερικές προτάσεις για βιβλία. Θα πρέπει να σας ομολογήσω ότι τρέφω μια ιδιαίτερη συμπάθεια στο αστυνομικό μυθιστόρημα παρά το γεγονός ότι μερικοί δεν το θεωρούν λογοτεχνία. Η φωτογράφηση έγινε στο δωμάτιο μου μια νύχτα με 45 βαθμούς και από κινητό τηλέφωνο. Επομένως συγχωρέστε μου τον ερασιτεχνισμό...

Πάμε λοιπόν...

Τι καλύτερη αρχή από τα «Ελληνικά Εγκλήματα» για ξεκίνημα. Θα τους βρείτε όλους εκεί μέσα Μάρκαρη, Μαρτινίδη, Αποστολίδη και πολλούς ακόμα. Οι ιστορίες διαβάζονται εύκολα είναι αυτοτελείς και δεν είναι μεγάλες επομένως καθόλου άγχος από τον όγκο του βιβλίου και ταυτόχρονα μία πρώτη επαφή με το σύγχρονο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα.




«Η απαγωγή του εκδότη» από τον Δημήτρη Μαμαλούκα. Ένα πράγμα θα σας πω. Διάβασα το μισό σε beach bar στη Χαλκιδική, κάτω από ένα ηχείο που έπαιζε κάτι ήχους σαν να ήταν από πριόνι και τους φίλους μου να επαναλαμβάνουν το πόσο ξενέρωτος ήμουν. Το άλλο μισό το διάβασα την επομένη μέρα σπίτι μου. Απόλυτα ευχαριστημένος. Το βιβλίο σε πάει από μόνο του. Είναι σαν να σε «κλειδώνει» στη θέση του οδηγού μίας Ferrari την ώρα ενός Grand Prix.


«Ο Μπόρχες και οι αιώνιοι ουραγκοτάγκοι» από τον Luis Fernando Verissimo. Επίσης πολύ καλό και συνάμα μικρό (154 σελίδες) αστυνομικό μυθιστόρημα. Ενδεχομένως να σας φανεί πιο εύκολο να έχετε διαβάσει Μπόρχες ή Edgar Allan Poe. Ίσως όμως να σταθεί η αφορμή για να διαβάσετε κάποιον από τους παραπάνω. Ακόμα και αν δεν έχετε διαβάσει πάντως δεν θέλει άγχος απλά 2-3 ώρες ένα απόγευμα.



ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ

Ένα ή δύο ή τρία ή όλη την τετραλογία του Λος Άντζελες από James Ellroy. To καθένα ξεχωριστή ιστορία βέβαια. «Λευκή Τζαζ», «Το Μεγάλο Πουθενά» , «Η Μαύρη Ντάλια» και το «Λος Άντζελες Εμπιστευτικό» συνθέτουν κατά τη γνώμη μου την καλύτερη δουλειά του συγγραφέα Αν σας αρέσει το ένα θα τα διαβάσετε όλα. Αν έχετε δει την ταινία «Λος Άντζελες Εμπιστευτικό» που πήρε και τα Όσκαρ και σας άρεσε πιστέψτε με καλύτερα είναι τα βιβλία.



Πάμε και σε δυο διαφορετικές δουλειές. Αν θέλετε ταυτόχρονα με την ανάγνωση να μάθετε και δυο – τρία – πέντε – δέκα ενδιαφέροντα πράγματα υπάρχουν δυο δουλειές που εμένα μου άρεσαν πάρα πολύ. Η πρώτη είναι μία έρευνα του Ανδρέα Αποστολίδη ο οποίος χωρίς να ξεχνάει τις «αστυνομικές» του ρίζες συνθέτει ένα έργο επιστημονικά τεκμηριωμένο για την αρχαιοκαπηλία και το εμπόριο αρχαιοτήτων.

Η δεύτερη είναι μία έρευνα του Bryan Palmer με τίτλο «Κουλτούρες της νύχτας». Τώρα με τέτοιο τίτλο πείτε μου εσείς δεν θέλετε να το διαβάσετε;


6 comments:

mamaloukas said...

Ω!
αυτό

"είναι σαν να
σε «κλειδώνει» στη θέση του οδηγού μίας Ferrari την ώρα ενός Grand Prix"
ούτε εγώ δε θα το σκεφτόμουν να
το γράψω
θενκς!

Leigh-Cheri said...

Δημήτρη,καλά έκανες και πρότεινες βιβλία. Ήδη έχω αποφασίσει για δύο, συν ένα του φίλου σου -μας έπρηξες- του ελρόι, αλλά όχι απ` αυτά που αναφέρεις εδώ. θα δοκιμάσω ν` αρχίσω απ` αυτό που πρότεινε η Λένα. Μόνο που πρέπει να μου θυμίσετε τον τίτλο.

Α! Και να πω κάτι από προηγούμενο ποστ, όπου κάποιος κάτι λέει να διαβάσουμε Βέλτσο!
Παιδιά, συγχωρήστε το "επίπεδό" μου, αλλά εγώ Βέλτσο δεν διαβάζω! Εκτός αν αποφασίσει να "κατέβει" λίγο και να συνομιλήσει με ανθρώπους, χωρίς επίδειξη γλωσσομάθειας (νομίζει μας κατέπληξε, αλλά μόνο μας έπληξε!). Το ταλέντο του θα ήταν αν μπορούσε, χωρίς να πέφτει σε γλωσσική ένδοια, να γίνεται και κατανοητός. Προσωπικά, μπορώ μεν να τον καταλάβω, αλλά με προσπάθεια. Και δεν βρίσκω το λόγο γιατί να μπαίνω σε τόσο κόπο, εκεί που θα μπορούσε να μου τα πει πολύ πιο απλά.ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ!

Leigh-Cheri said...

Α! Να πράξω κι εγώ, μετά τον Δημήτρη, 10 βιβλιοπροτάσεις, έχοντας υπ` όψιν το καλοκαίρι και χωρίς πολλά λόγια:

Αντώνης Σουρούνης: «Το Μονοπάτι στη Θάλασσα». Βαθιά τρυφερό, αστείο και συγκινητικό ταυτόχρονα, 650 σελίδες που λυπάσαι να τις βλέπεις να μειώνονται. Το λάτρεψα! Δίκαια τα βραβεία. Μπράβο.
Πέτρος Τατσόπουλος: «Η Καλοσύνη Των Ξένων». Λόγω θέματος, θα μπορούσε να είναι μελοδραματικό. Αλλά είναι πολύ «εξηγημένο». Κι αυτό πολύ τρυφερό αλλά και …εκπαιδευτικό. Για μένα, τουλάχιστον.
Ζοζέ Σαραμάγκου: «Ο Άνθρωπος Αντίγραφο». Θα ‘θελα να το δω να γίνεται ταινία. Αλλά μόνο αν ήτανε πετυχημένη η μεταφορά του. (Έχω ήδη γράψει σχετικά στο δικό μου μπλογκ)
Luis Sepulveda: «Ένας Γέρος Που Διάβαζε Ιστορίες Αγάπης». Μην σας παραπλανεί ο τίτλος. Καθόλου γλυκερό. Ούτε καν ερωτικό.
Κι επίσης του ίδιου: «Το Ημερολόγιο Ενός Ευαίσθητου Killer». Μόλις 65 σελίδες. Λέει! (Ακούς, Δημήτρη που σ` αρέσουνε τα “αστυνομικά”;)
Φόρστερ: «Το Πέρασμα Στην Ινδία». Old time classic.
Μίλαν Κούντερα: «Βραδύτητα». Για να ξαναπροσδιορίσουμε την έννοια του χρόνου κι ίσως και την ουσία της.
Georges Perec: «Χορείες Χώρων». Από τον χρόνο του Κούντερα, στο χώρο του Περέκ. Να προσπαθώ να διασχίσω μαζί του το Παρίσι απ` την μια άκρη ως την άλλη «περνώντας μόνο από δρόμους που τ` όνομά τους αρχίζει από “C”». Νομίζω ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο τόσο ευφυή όσο και «τρελό». Σε κάθε πράγμα που θεωρούμε γνωστό, μία άλλη ματιά. Θα ‘θελα να τον συζητήσουμε κάποια στιγμή και στη Λέσχη. Προσωπικά, μ` έχει εντυπωσιάσει.
Σώτη Τριανταφύλλου: Οποιοδήποτε. Μου έχουν αρέσει όλα. Προσωπικό αγαπημένο, «Σάββατο Βράδυ Στην Άκρη Της Πόλης».
Ε και βέβαια…Ηλίας Κουτσούκος: «Φάτε Μόνοι». Ασυζητητί! Θεωρώ ότι είναι στα MUST. Για οποιονδήποτε αναγνώστη και παντός καιρού. (Επίσης το είχα ποστάρει απ` την πρώτη στιγμή που το διάβασα)

Θα μπορούσα ν` αραδιάσω πολλά ακόμη, αλλά μάλλον πρέπει να συμμαζευτώ;-)
Καλή μας ανάγνωση, ό,τι κι αν επιλέξουμε.


Φένια

Lena. said...

"αίμα στο φεγγάρι ",Φένια.
Από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ,σε εξαιρετική απόδοση της Γωγούς Αρβανίτη

Sebs said...

Σωστή σε διαβάζω cheri και θα ακολουθήσω κάποιες απο τισ προτάσεις σου. Επίσης ξέχασες να μας συστήσεις για το ... καλοκαίρι τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις.

Χο χο χο :P

Leigh-Cheri said...

Λενιώ, θενξ!

sebs, πώς να σας το συστήσω που όλο το αναβάλλω η καημένη. Πού θα μου πάει όμως;