Wednesday, June 8, 2011

Εφυγε ο Jorge Semprun..


Ο διάσημος Ισπανός λογοτέχνης και πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, Χόρχε Σεμπρούν, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, αργά χθες βράδυ στο Παρίσι.

Ο Σεμπρούν, που γεννήθηκε στη Μαδρίτη, είχε εξοριστεί στη Γαλλία μαζί με την οικογένειά του μετά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο (1936-39), ήταν πολέμιος του ναζισμού, ακτιβιστής και κομμουνιστής προτού γίνει γνωστός συγγραφέας.

Υπήρξε στέλεχος του ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έδρασε κατά του καθεστώτος του Φράνκο και κατά των ναζί, ενώ φυλακίστηκε στο στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ.

Από το 1964, χρονιά που διαγράφηκε από το κόμμα, αφιερώθηκε στο συγγραφικό του έργο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και σενάρια, όπως το «Ο πόλεμος τελείωσε» που σκηνοθέτησε ο Αλέν Ρενέ, αλλά και το «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Πολυβραβευμένος (Βραβείο Φορμεντόρ και Λογοτεχνικό Βραβείο της Αντίστασης 1963, Φέμινα 1994 κτλ.) και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ από το 1986, έγραψε μεταξύ άλλων «Τα σανδάλια», «Είκοσι χρόνια και μία μέρα», «Ο δεύτερος θάνατος του Ραμόν Μερκαντέρ», «Ο νεκρός μάς χρειάζεται», «Τι ωραία Κυριακή!», «Επιστροφή του Νετσάγιεφ» και «Το μεγάλο ταξίδι».

Πηγή:e-net,8/6/2011

No comments: