Friday, May 6, 2011

"Οι εκκλησίες..αλλιώς.."


Εναν λογοτεχνικό περίπατο στη Θεσσαλονίκη με πέντε στάσεις στις αυλές των εκκλησιών πρόσφεραν στο αναγνωστικό κοινό το περιοδικό Parallaxi και πέντε Θεσσαλονικείς συγγραφείς προχθές το βράδυ, στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου. Προτρέποντας τον κόσμο να δει «το βιβλίο αλλιώς», η parallaxi ζήτησε από τους συγγραφείς Σάκη Σερέφα, Ισίδωρο Ζουργό, Απόστολο Λυκεσά, Θωμά Κοροβίνη και Σοφία Νικολαΐδου να διαβάσουν κείμενά τους που αφορούν τη Θεσσαλονίκη στην αυλή μιας εκκλησίας.
Στα σκαλιά του Αγίου Μηνά οι τριάντα και πλέον ακροατές είχαν την ευκαιρία να δουν να παίρνει σάρκα και οστά ο καβγάς ενός καλόγερου με έναν αγνωστικιστή καλλιτέχνη, μέσα από την παραστατική φωνή του συγγραφέα Απόστολου Λυκεσά που διάβασε το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του «Το τσίρκο των ψύλλων». Μετά ο κόσμος σαν μια παρέα μεταφέρθηκε στην Παναγία την Αχειροποίητο. Εκεί, άκουσε τον γνωστό συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη, κάτω από τις καμάρες της Αχειροποιήτου, να αποδίδει φόρο τιμής στους πρόσφατα «χαμένους» Νίκο Παπάζογλου και Μανόλη Ρασούλη.
Νωρίτερα το απόγευμα, ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας άνοιξε τον κύκλο των αναγνώσεων στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης στον Ναό της Ευαγγελίστριας, ενώ ο Ισίδωρος Ζουργός διάβασε κείμενά του στον Ναό του Αγίου Αντωνίου στο κέντρο της πόλης. Γι' αυτή την πρωτότυπη εκδήλωση μίλησε στο «Εθνος» ο συγγραφέας Απόστολος Λυκεσάς. «Στον Αγιο Μηνά νιώσαμε πόσο ενοχλητικός είναι ο θόρυβος της πόλης που μαινόταν γύρω μας. Το προαύλιο του ναού έγινε για μισή ώρα άσυλο. Τα σκαλοπάτια παγκάκια. Δοκιμάσαμε τις δυνατότητες της φωνής χωρίς την παρέμβαση ηλεκτρισμού. Του αυτιού χωρίς ενδιάμεσους ενισχυτές.
Είχε παραδοξότητα και ξάφνιασμα το σκηνικό σε όλες τις εκκλησίες. Και για εμάς που διαβάσαμε και για όσους και όσες ήρθαν να ακούσουν».
Σήμερα τα εγκαίνια
Σήμερα στις 8 μ.μ. θα τελεστούν από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και τα εγκαίνια της 8ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου στο περίπτερο 15 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει πάρτι στο δημαρχείο της πόλης όπου στα desks των dj θα βρίσκονται διάσημοι συγγραφείς όπως η Σώτη Τριανταφύλλου και ο Αλέξης Σταμάτης. Παράλληλα στην αίθουσα δεξιώσεων του δημαρχείου θα εγκαινιαστεί και η έκθεση φωτογραφίας του περιοδικού SOUL με 40 πορτρέτα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων έτσι όπως αποτυπώθηκαν στον φακό του περιοδικού.
Τέλος, στο πλαίσιο της δράσης «theSOULoniki loves to read», το περιοδικό SOUL διοργανώνει την Κυριακή 8 Μαΐου, μια μεγάλη περιπατητική ξενάγηση για όλους τους καλεσμένους της Εκθεσης Βιβλίου. Η ξενάγηση, που θα γίνει στα αγγλικά, θα περιλαμβάνει σημεία της πόλης όπου διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στην ελληνική λογοτεχνική παραγωγή. Για παράδειγμα, θα επισκεφθούν τα μέρη που εξελίχθηκε το «Ζ» του Βασιλικού ή τον δρόμο όπου βρισκόταν το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Σκαμπαρδώνη.
ethnos on line,5/5/2011

2 comments:

Poet said...

Μια ερώτηση, παρακαλώ. Ο Απόστολος Λυκεσάς εκκλησιάστηκε πριν ή μετά από την εκδήλωση;

Lena. said...

"..Τί βρέφος ἠδυνόμενο τὸ ποίημα
κι ὁ φουκαριάρης ὁ Ἰησοῦς
μ᾿ ἕνα πορτοκαλένιο σωβρακάκι
κρεμιέται κάθε χρόνο στὰ ἔαρα
Ἡ τέχνη μας ἡ φριχτότερη τοῦ ἐγὼ μεταμφίεση"
Νίκος Καρούζος