Wednesday, May 4, 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ


Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Παιδείας-Τουρισμού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Δ.Ε.Θ. από τις 5 έως τις 8 Μαϊου 2011, θα διοργανώσει παράλληλες πολιτιστικές δράσεις. Οι δράσεις αυτές θα έχουν τον τίτλο: «Περίπατος Πολιτισμού» με το Δήμο Θεσσαλονίκης». Πρόκειται για μια πολιτιστική διαδρομή που θα ενώνει το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και το χώρο της Δ.Ε.Θ. με τρία εμβληματικά μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Το πρόγραμμα του τετραημέρου, θα περιλαμβάνει λογοτεχνικές, μουσικές, γαστρονομικές και εικαστικές περιηγήσεις καθώς και δράσεις για παιδιά.
05/05/11
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 8ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15-HELLEXPO-ΩΡΑ 20.00μμ
Θα συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, με παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα.
5/5/11
ΠΑΡΤΙ ΕΝΑΡΞΗΣ της 8ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-Στα εγκαίνια της 8ης διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης θα δώσει μουσικό χρώμα με παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα.
-Στις 9 το βράδυ στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Παιδείας & Τουρισμού καλεί το βιβλιόφιλο κοινό της πόλης σε πάρτι όπου συγγραφείς θα έχουν το ρόλο του dj..
Ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν:
1. «theSOULoniki loves to read» έκθεση φωτογραφίας πορτρέτων 40 Ελλήνων και ξένων συγγραφέων του περιοδικού SOUL.
2. Έκθεση της καλλιτέχνιδας Χριστίνα Μήτρεντσε του μεγάλης διάστασης έργου της FLAG XI- PEACE, Σημαία/Ειρήνη καθώς και τα γλυπτικά έργα της Book Art. Στο μικρό φουαγιέ του Δημαρχείου.
06/05/11
ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Διανυκτέρευση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για παιδιά»
Προσκαλούμε τα παιδιά της πόλης σε μία πρωτότυπη δράση πολιτισμού.
Πρόκειται για μια μοναδική νυχτερινή εμπειρία που θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, τα οποία θα διανυκτερεύσουν σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Θεσσαλονίκης
Στη διάρκεια της παραμονής τους και μέχρι την ώρα του ύπνου οι μικροί δημότες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές δράσεις στους χώρους του μουσείου.
1.Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρές ηλικίες σε αίθουσες της έκθεσης του μουσείου από τις μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
2.Παιχνίδι ρόλων «Το χαμένο χρυσόβουλο», στις τρεις πρώτες αίθουσες του Μουσείου από τη δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft.
3.Διαδραστική δραματοποίηση του παραμυθιού «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» από το Θέατρο «Δρομολόγιο».
4.Προγραμμα παραδοσιακής βιβλιοδεσίας για παιδιά με τη συνεργασία του Τμήματος Περιφερειακών Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης,με τις βιβλιοδέτριες Κόντη Κυριακή και Αλέκα Κούκη .
Θα συμμετάσχουν 40 παιδιά που θα είναι ανάμεσα στα λίγα τυχερά που θα περάσουν μια νύχτα στο Μουσείο!
Στα παιδιά θα προσφερθούν βραδινά σνακ και πρωινό, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Τη βοήθεια και την υποστήριξη τους κατά τη διάρκεια της βραδιάς, θα παρέχουν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη με τις Βρεφονηπιοκόμους των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ η Ομάδα Διάσωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται στο μουσείο για την παροχή Πρώτων Βοηθειών.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 19.00μμ και θα τελειώσει την επόμενη μέρα το πρωί.
Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα« sleepover» στο μουσείο θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στα τηλέφωνα 2310277641, 2310286780,2310280328 (ώρες:08.00-15.00) Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους: Υπνόσακο, μαξιλάρι, φακό, κάμερα, ζεστά άνετα ρούχα. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα και θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή του παιδιού τους στην πολιτιστική δράση.
07/05/11
ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θα πραγματοποιηθεί μουσική – γαστρονομική εκδήλωση στον αίθριο χώρο του μουσείου, με ήχους από την Ανατολική Μεσόγειο από το συγκρότημα ARABESQUE. Ταυτόχρονα θα υπάρχει μπουφές, όπου θα μπορεί το κοινό να γευτεί "γεύσεις της Ανατολής", βασισμένες σε ανατολίτικα παραμύθια, όπως θα τις εμπνευστεί και θα τις μαγειρέψει την ώρα της εκδήλωσης ο food blogger Δημήτρης Κοπαράνης. Παράλληλα θα υπάρχει και μια γωνιά ανάγνωσης - ξεφυλλίσματος γαστρονομικών βιβλίων. Τέλος στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό η έκθεση «Ο Χρυσός των Μακεδόνων» για μια επιπλέον ώρα μετά τη λήξη της λειτουργίας του, δηλαδή από τις 20.00 έως τις 21.00μμ, ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέπτες της ΔΕΒΘ να την επισκεφτούν
08/05/11
ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Ξενάγηση στην έκθεση “New Religion” (με μειωμένο εισιτήριο) από την Στέλλα Αναστασάκη, Ιστορικό Τέχνης.
Συζήτηση με τιτλο «Τα Φάρμακα της Ποίησης» με αφορμή την έκθεση του βρετανού καλλιτέχνη Damien Hirst “New Religion” και το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη “Μελαγχολία Ιάσωνα Κλεάνδρου, ποιητού εν Κομμαγηνή. 595 μ.Χ.”.
Ομιλητές. Γεωργία Πατερίδου (Πανεπιστήμιο Birmingham), διδάσκει Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Δρ. Δημήτρης Καργιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Στην έκθεση “New Religion” ο Βρετανός εικαστικός εξετάζει τη σχέση επιστήμης, θρησκείας και τέχνης και τη σημασία τους για το σύγχρονο άνθρωπο. Με αφορμή τη θεματική αυτή, οι ομιλητές θα εξερευνήσουν το ρόλο της τέχνης του λόγου, της πεζογραφίας και της ποίησης, ως μηχανισμών υπέρβασης της καθημερινότητας.
Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά δράσεων και ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης “New Religion”.
Οι Περίπατοι Πολιτισμού πραγματοποιούνται με την συνεργασία των :
Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Προστασίας του Πολίτη,
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

No comments: