Sunday, December 5, 2010

Μιλώντας για όλα,με τον Ισίδωρο Ζουργό..στη σκιά της πεταλούδας


Κάθε φορά που ξεκινάω από το σπίτι μου για τη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης, ομολογώ πως νιώθω μία ανυπομονησία σε σχέση με την εξέλιξη της βραδιάς. Όχι από άγχος αλλά με την αίσθηση του suspense να μου "ξύνει" το θυμικό. Τριάμιση χρόνια τώρα, τούτο το ταξίδι σε λογοτεχνικούς δρόμους δεν υπήρξε ποτέ πληκτικό. Αυτό πρωτίστως οφείλεται στη χημεία της ομάδας και την παιδεία των μελών της, στο φυσικό χώρο του βιβλίου.
Στις 28/11 φιλοξενήσαμε τον Ισίδωρο Ζουργό. Η ευχάριστη έκπληξη -που ενδυνάμωσε τη διάθεσή μας για κουβέντα-εκτός από την παρουσία του συγγραφέα, ήταν η εμφάνιση 6 νέων ανθρώπων με χαμηλό ηλικιακό μέσο όρο και ζεστή διάθεση επικοινωνίας.
Στη λέσχη ΔΕΝ ακολουθούμε "κώδικες τυπικής ευγενείας". Κάθε άλλο. Πολλές φορές διαφωνούμε τόσο έντονα που αγγίζουμε τα όρια του διαπληκτισμού. Οι μόνοι κανόνες που ως εθιμικό δίκαιο ισχύουν είναι ο σεβασμός στο συνομιλητή και η καλή πρόθεση.
25 φίλοι λοιπόν κι ο λογοτέχνης, για 3 και πλέον ώρες κουβεντιάσαμε υπό σκιάν πεταλούδας.
Για την ιστορία του βορειοελλαδικού χώρου, τον πόλεμο και το θάνατο, τον έρωτα την προσφυγιά, τη μοίρα, την απελπισία, την αθανασία...
Με οίνο ερυθρό από την Ιφιγένεια Θεοδωρίδου κι αλμυρά της Ανθής Καραμανλή.
Ο Ισίδωρος Ζουργός απάντησε σε όλα τα ερωτήματα, δέχτηκε κριτική, κυρίως επευφημίες. Κατά πλειοψηφίαν.
Κάθε τέτοια Κυριακή, αφήνω το χώρο της βιβλιοθήκης-αργά τη νύχτα- με την απορία πώς κρατάει όλο τούτο.
Και μας αφήνει τέτοια αίσθηση πληρότητας σε καιρούς τόσο πενιχρούς.
Σαν να 'ρχονται εκεί στην παρέα μας, πνεύματα λογοτεχνών και μας μεταγγίζουν το αψέντι της παρουσίας τους.
Φύλακες συγγραφείς, κλειδοκράτορες της συμπαγούς διάθεσης της συντροφιάς μας, να επικοινωνούμε ουσιαστικά,
μιλώντας για βιβλία.

2 comments:

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ said...

Πραγματικά Λένα αυτό που έχεις πετύχει είναι σπουδαίο. Συγχαρητήρια και πιστεύω στο μέλλον να μπορέσεις να προσφέρεις σε μεγαλύτερη κλίμακα στην πόλη και στον πολιτισμό της.

Lena. said...

Τάσο μου,τίποτε δεν θα γινόταν 3,5 χρόνια τώρα αν δεν είχαμε μια πολύυυυυ δυνατή ομάδα βιβλιοφάγων ευαίσθητων ανθρώπων και δημιουργών πολιτισμικού αντικειμένου.Πρωτίστως διάθεση επικοινωνίας.Εγώ σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.Για τις όμορφες στιγμές,την ένταση,την εμπειρία.Υπόσχομαι πως όπου κι αν βρεθώ,η λέσχη της ανάγνωσης θα εξακολουθήσει να υπάρχει.Εσένα σε ευχαριστώ επιπροσθέτως,για την προθυμία στην υποστήριξη με τα θέματα της τεχνολογίας.Μετά την αποχώρηση του Δημήτρη δεν ξέρω τί θα είχα κάνει..