Tuesday, October 27, 2009
"έφυγε η Ελλη Παππά.."
Απεβίωσε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλλη Παππά, τα ξημερώματα, σε ηλικία 89 χρονών. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920 και ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Αδελφή της ήταν η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Η Έλλη Παππά φοίτησε στη φιλοσοφική και στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές της, λόγω της Κατοχής, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος.
Κατά την εργασία της στην παράνομη έκδοση του Ριζοσπάστη συνεργάστηκε με τον Νίκο Πλουμπίδη και τον Νίκο Μπελογιάννη που έγινε σύντροφός της. Καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο Νίκος Μπελογιάννης εκτελέστηκε, αλλά εκείνη όχι λόγω του παιδιού που είχε γεννήσει μέσα στη φυλακή. Αποφυλακίστηκε το 1964.
Εργάστηκε στην ΕΔΑ και ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Δημοκρατική Αλλαγή. Το 1967 συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο. Αποφυλακίστηκε το 1968 λόγω σοβαρής ασθένειας.
Ως δημοσιογράφος εργάστηκε στην Εγκυκλοπαίδεια "Χάρη Πάτση", στην εφημερίδα "Μακεδονία", στο περιοδικό "Γυναίκα", στην εφημερίδα "Εξπρές" και στην εφημερίδα "Έθνος". Δραστηριοποιήθηκε στην μεταπολιτευτική ΕΔΑ και στο ΚΚΕ. Ήταν επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Από τα έργα της ξεχωρίζουν οι μελέτες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπως "Ο Πλάτωνας στην εποχή μας" και η "Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας - Η έννοια της ελευθερίας στον προσωκρατικό υλισμό" καθώς και μελέτες για τον μαρξισμό και τον λενινισμό, όπως ο "Μύθος και ιδεολογία στη ρωσική επανάσταση -οδοιπορικό από το ρωσικό αγροτικό λαϊκισμό στο λαϊκισμό του Στάλιν".
Έγκλειστη στις φυλακές Αβέρωφ πάνω από μια δεκαετία, έγραψε θεατρικά και άρθρα που δημοσιεύθηκαν στον παράνομο Τύπο του ΚΚΕ, στις εφημερίδες και στα περιοδικά της μεταπολίτευσης όπου εργάστηκε και που αναδεικνύουν το ανήσυχο πνεύμα της.
Η Έλλη Παππά, η μαχήτρια της Αριστεράς, αποχαιρέτησε τον αιώνα της, για να συναντήσει τον 21ο, με την ίδια κριτική συγκροτημένη σκέψη που την χαρακτήριζε και τη διαφοροποιούσε από πολλούς της γενιάς της.
O μύθος της προσωπικής της ιστορίας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Όπως η ίδια έγραφε "γεννήθηκα στην Σμύρνη, παραμονή της καταστροφής, πέμπτο παιδί, αθέλητο και παραπεταμένο. Η μάνα μου αρνήθηκε να με θρέψει". Σύμφωνα με όσα η ίδια δήλωνε "επέζησα χάρη στη μεγαλύτερη αδελφή της μητέρας μου. Η καταστροφή έφερε την οικογένεια στον Πειραιά. Την υγεία μου την ανέλαβε η θάλασσα του Πειραιά και την αγωγή μου τα αλητάκια του Πειραιά. Όλα έδειχναν ότι η προλεταριακή μου συνείδηση ήταν εξασφαλισμένη". Την αδερφή της, Διδώ Σωτηρίου την ανέφερε σαν "άγγελο της ζωής μου".
Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει στο Γ΄ Νεκροταφείο, όπου και θα ταφεί, δίπλα στον σύντροφο της ζωής της, Νίκο Μπελογιάννη.
(Αναδημοσίευση,mega on line)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Δηλώσεις για το θάνατο της Έλλης Παππά
Συγγραφέας Μεγαδούκας Ν. (ANA) – 3 ώρες πριν
«Η Έλλη Παππά υπήρξε σύμβολο μιας εποχής δύσκολης για την Ελλάδα», τονίζει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Θα τη θυμόμαστε για τους αγώνες της, για τη σκέψη της και για την ομορφιά της ψυχής της», προσθέτει ο Κάρολος Παπούλιας. Εξ άλλου, σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος σημειώνει: «Η Βουλή των Ελλήνων αποτίει ύστατο φόρο τιμής στην Έλλη Παππά. Μια σπουδαία Ελληνίδα που με τη ζωή και τη δράση της έγινε σύμβολο αντίστασης και αγώνα, αξιοπρέπειας και χειραφέτησης. Ασυμβίβαστη μαχητής της Αλήθειας, ύψωσε σθεναρά το ανάστημά της απέναντι σε όποιες δυνάμεις επιβουλεύτηκαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία του λαού μας, δίνοντας πάντα το ‘‘παρών’’ στους μεγάλους αγώνες για δημοκρατία, δικαιοσύνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Έλλη Παππά ήταν μια δραστήρια γυναίκα της διανόησης, ένα πνεύμα ανήσυχο και κριτικό. Υποστήριξε με συνέπεια τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, φωτίζοντας με την πένα της αλλά και με τη στάση της ζωής της το ρόλο που πρέπει να έχει ο πνευματικός άνθρωπος σε κάθε εποχή: να αντιστέκεται στη βία και την αυθαιρεσία κάθε εξουσίας, να υπερασπίζεται τα δίκαια των κατατρεγμένων, να εμπνέει τις κοινωνικές δυνάμεις που αγωνιούν και προσπαθούν για ένα καλύτερο σήμερα κι ένα ελπιδοφόρο αύριο. Προσωπικά είχα την τύχη να γνωρίσω το πάθος, το δυναμισμό και την πίστη της στις προοδευτικές αξίες για ελευθερία, δημοκρατία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν κατά τη δεκαετία του ’80 κάλυπτε το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ και εγώ διατελούσα Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ως Πρόεδρος της Βουλής εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους της». Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Εκφράζω στη οικογένεια της Έλλης Παππά τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο της παλαίμαχης αγωνίστριας της ΕΑΜικής Αντίστασης και πνευματικού ανθρώπου. Θα μείνει στη μνήμη πολλών γενεών ιδιαίτερα η στάση της στις ιστορικές δίκες του Νίκου Μπελογιάννη και των άλλων στελεχών του ΚΚΕ, ως στάση διαπαιδαγώγησης και σταθερής προσήλωσης στην πάλη για να ξημερώσουν και στον τόπο μας καλύτερες μέρες». Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Η Έλλη Παππά, η συντρόφισσα, η συγγραφέας, η δημοσιογράφος δεν είναι πια μαζί μας. Με χρόνια φυλακής, με πλούσιο συγγραφικό έργο αλλά και με μια στάση ζωής στην οποία όλοι υποκλινόμαστε, πάει να ανταμώσει το Νίκο Μπελογιάννη. Η Έλλη Παππά, η ηρωίδα, είναι πλέον σύμβολο αυταπάρνησης, σύμβολο αγώνα. Η μνήμη, η ζωή και το έργο της, είναι περιουσία και παράδειγμα για όλους τους αριστερούς, για όλους τους έλληνες». Ανακοίνωση για το θάνατο της Έλλης Παππά εξέδωσε και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού.
© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Post a Comment