Monday, August 11, 2008

ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ




Πέθανε χθες στη Μόσχα ο Αλέξανδρος Σολζενίτσιν, συγγραφέας, νομπελίστας και διάσημος επικριτής του σοβιετικού καθεστώτος.
Ο Αλέξανδρος Σολζενίτσιν
Ο 89χρονος διανοούμενος, πασίγνωστος από τα έργα του «Μία ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς» και «Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ», υπέφερε τα τελευταία χρόνια από αρτηριακή πίεση και ζούσε μακριά από τη δημοσιότητα. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές που επικαλούνται δηλώσεις του γιου του Στεπάν, ο Σολζενίτσιν πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια ενώ άλλες -λογοτεχνικές- πηγές διέδιδαν ότι έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο. Οπως και να 'χει, το μοιραίο τον βρήκε στο σπίτι του στη ρωσική πρωτεύουσα όπου διέμενε με τη γυναίκα του Νατάλια.
Αξιωματικός πυροβολικού στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σολζενίτσιν είχε παρασημοφορηθεί για ανδρεία, αλλά από το 1945 ξεκίνησαν οι διώξεις εναντίον του, ύστερα από έντονη κριτική που είχε ασκήσει κατά του Ιωσήφ Στάλιν. Πρώτα φυλακίστηκε για οκτώ χρόνια, εμπειρία που του χρησίμευσε ως τροφή για το «Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ», και κατόπιν εξορίστηκε στο Καζακστάν.
Τη σύντομη νουβέλα του «Μία ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς» συνέγραψε το 1962, ενώ κέρδισε την παγκόσμια φήμη μερικά χρόνια αργότερα με την τριλογία του «Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ», όπου επιτίθεται σφόδρα στο σταλινικό καθεστώς, την πολιτική καταπίεση και το «σωφρονιστικό» σύστημα αναμόρφωσης.
Το 1970 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ και 4 χρόνια αργότερα εγκατέλειψε τη χώρα ζώντας εξόριστος ώς το 1994 που ξαναγύρισε στην πατρίδα του.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/08/2008

Ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν ενταφιάστηκε σήμερα σε ένα μοναστήρι της Μόσχας του 16ου αιώνα.
Ο επί σοβιετικής εποχής διαφωνών, Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, ενταφιάστηκε σήμερα, Τετάρτη, σε ένα μοναστήρι της Μόσχας του 16-ου αιώνα κατά την διάρκεια τελετής, στην οποία παρέστη ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Εκατοντάδες ηλικιωμένοι Ρώσοι ήλθαν για τον ύστατο αποχαιρετισμό προς τον τιμημένο με βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας Σολζενίτσιν η σορός του οποίου είχε εκτεθεί για αρκετές ώρες σε λαϊκό προσκύνημα. Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας από την ρωσική τηλεόραση.
Ο Ρώσος πρόεδρος διέκοψε τις διακοπές στον Βόλγα για έλθει στον ναό του μοναστηριού κρατώντας μία ανθοδέσμη μα κόκκινα τριαντάφυλλα. Επίσης, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ζητά από τις αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας να μετονομάσουν ένα από τους κεντρικούς δρόμους της Μόσχας σε οδό Σολζενίτσιν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: