Tuesday, May 6, 2008
"βόλτα στο Βερολίνο"
Ίσως αναρωτηθείτε γιατί αυτό το κομμάτι, γιατί τώρα.Διότι συνήθισα να εκφράζω τις απόψεις μου επωνύμως και οφείλω μιαν απάντηση στον «ανώνυμο» φίλο που σχολίασε το χθεσινό κείμενο(αναδημοσίευση άρθρου από την εφημ.ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ). Θα αναφερθώ στην υπέροχη πλατεία του Βερολίνου ,τη Bebelplatz ή Opernplatz, όπου τον Μάιο του 1933 έγινε το δημόσιο κάψιμο των βιβλίων από το ναζιστικό κόμμα. Κάηκαν πάνω από 20.000 βιβλία, έργα των Karl Marx,Thomas Mann και άλλων διανοουμένων,οι οποίοι θεωρούνταν αντιδραστικά στοιχεία και απειλή για το καθεστώς της Γερμανίας. .Ο σκοταδισμός κι η οπισθοδρόμηση είχαν δείξει το πρόσωπό τους .Στη Χιλή αργότερα, ο Πινοσέτ κατήργησε το Δον Κιχώτη ενώ στην Ελλάδα,ο Μεταξάς όρισε η διδασκαλία του Επιτάφιου και της Αντιγόνης να γίνεται επιλεκτικά, χωρίς τα σημεία που δεν άρεσαν στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου.
Σήμερα η πλατεία του Βερολίνου, προσπαθεί να μεταδώσει την ακριβώς αντίθετη άποψη στον κόσμο. Εδώ όπου κάποτε κάψανε τις σκέψεις των διαννοούμενων της εποχής τώρα γίνεται μια γιορτή για το βιβλίο. Έχει στηθεί ένα μνημείο για τα έργα των μεγάλων δημιουργών που κάηκαν αλλά το πιο συγκινητικό θέαμα αποτελεί η υπόγεια βιβλιοθήκη,(με ράφια αδειανά )την οποία μπορεί κανείς να δει μέσω ενός διάφανου παραθύρου. Τούτη τη βιβλιοθήκη επισκέπτονται καθημερινά μικροί μαθητές που εντυπωσιάζονται διότι στα δικά τους σχολεία έχουν βιβλιοθήκες με γεμάτα ράφια.Εκεί συνηθίζουν να διαβάζουν βιβλία.Αναρωτιέμαι πόσοι γονείς στην Ελλάδα σκέφτηκαν να διεκδικήσουν ποτέ κάτι τέτοιο.Μια σχολική βιβλιοθήκη. Επίσης, μια φορά το χρόνο οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου Humbolt, που βρίσκεται εκεί κοντά, διοργανώνουν παζάρια βιβλίων που μαζεύουν πλήθος κόσμου.
Στην Ελλάδα βέβαια,για να επανέλθω η "πατρίδα",η "θρησκεία" και η "οικογένεια" του γνωστού τριπτυχου,δεν θορυβήθηκε όταν σχολεία στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων επισκέφθηκαν «πρωινάδικα» και "μεσημεριανάδικα".Επίσης,κανένας εισαγγελέας δεν ενοχλήθηκε.Φαντάζομαι πως η λογική της Ιεράς Εξέτασης δεν εφαρμόζεται σε αντιδραστικούς εκπροσώπους του κοινωνικού συντηρητισμού, όπως είναι τα ιδιωτικά κανάλια.Τα ίδια που αργά τη νύχτα παίζουν πορνό και πουλάνε σεντόνια και πολυκόφτες. Υποθέτω αγαπητέ ανώνυμε φίλε πως εσείς εκτός από dvd-player,επίσης δεν έχετε τηλεόραση και βέβαια θα απαγορεύσατε(-σετε) στα παιδιά σας (στην τρυφερή ηλικία) την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η Ερση Σωτηροπούλου δεν συγκαταλέγεται στις αγαπημένες μου συγγραφείς. Αλλωστε, για να είμαι ειλικρινής, τους ποιητές και την ποίηση προτιμώ. Και μάλιστα αυτούς που είχαν το κουράγιο να γράψουν στίχους-γροθιά στην κοινωνική υποκρισία με αυτοσαρκασμό και δύναμη λόγου. Σας τους αφιερώνω.
Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΟΥ
Αντισταθείτε
σ' αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι
και λέει: καλά είμαι εδώ.
Αντισταθείτε σ' αυτόν που γύρισε πάλι στο σπίτι
και λέει: Δόξα σοι ο Θεός .
Αντισταθείτε
στον περσικό τάπητα των πoλυκατοικιών
στον κοντό άνθρωπο του γραφείου
στην εταιρεία εισαγωγαί- εξαγωγαί
στην κρατική εκπαίδευση
στο φόρο
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.
Αντισταθείτε
σ' αυτόν που χαιρετάει απ' την εξέδρα ώρες
ατέλειωτες τις παρελάσεις
σ' αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει
έντυπα αγίων λίβανον και σμύρναν
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.
Αντισταθείτε πάλι σ' όλους αυτούς που λέγονται
μεγάλοι
στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε
στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες
σ' όλα τ' ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε
πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι
σ' όλους που γράφουν λόγους για την εποχή
δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα
στις κολακείες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις
από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό
αρχηγό τους.
Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών
και διαβατηρίων
στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη
διπλωματία
στα εργοστάσια πολεμικών υλών
σ' αυτούς που λένε λυρισμό τα ωραία λόγια
στα θούρια
στα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους
στους θεατές
στον άνεμο
σ' όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς
στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας
ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ
αντισταθείτε.
Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την
Ελευθερία.
Μιχάλης Κατσαρός
ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment