Thursday, May 22, 2008

22/05/1963 "Το βράδυ που σκοτώσαν το Λαμπράκη.."


Η αγκίδα

Το βράδυ που σκοτώσαν τον Λαμπράκη,
γυρνούσα από ένα ραντεβού.
"Τι έγινε;" ρώτησε κάποιος στο λεωφορείο.
Κανείς δεν ήξερε. Είδαμε χωροφύλακες
μα δε διακρίναμε τίποτε άλλο.

Πέρασαν τρία χρόνια. Ξανακύλησα
στην ίδια αδιαφορία για τα πολιτικά.
'Ομως το βράδυ εκείνο με ενοχλεί
σα μια ανεπαίσθητη αγκίδα που δε βγαίνει:
άλλοι να πέφτουν χτυπημένοι για ιδανικά,
άλλοι να οργιάζουν με τα τρίκυκλα,
κι εγώ ανέμελος να τρέχω σε τσαΐρια.

ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
"ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ",(01/01/2005)

Αφιερωμένο σε όλους εκείνους που σήμερα "αδιάφοροι για τα πολιτικά",δεν ξέρουν,δεν διακρίνουν..Κι ιδιαιτέρως σε κείνους που δεν θυμούνται.



Τι είχαν δηλώσει για τη δολοφονία

"Αποτρόπαιο έγκλημα! Διαμαρτύρομαι με όλη μου την ψυχή σαν διανοούμενος, σαν Έλληνας και σαν άνθρωπος". Κ. ΒΑΡΝΑΛΗΣ (Ποιητής)

"Μαζί με όλους τους τίμιους Έλληνες καταδικάζω μεθόδους που είναι αδιανόητοι για την εποχή μας και ασυμβίβαστοι με την στοιχειώδη έννοια της Δημοκρατίας". ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ (Ποιητής)

"Σαν καλλιτέχνις και σαν άνθρωπος, μόνο ντροπή μπορεί να αισθανθεί κανείς, όταν βρίσκεται μπροστά σε τέτοια γεγονότα, που καταλύουν κάθε έννοια ανθρωπιάς, ελευθερίας και δημοκρατίας". ΒΕΡΑ ΖΑΒΙΤΣΙΑΝΟΥ (Ηθοποιός)

"Με συγκλονίζει η διαπίστωση ότι εννιά στους δέκα Έλληνες έχουν πλήρη συναίσθηση του τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Η ευθύνη για τέτοιου είδους δολοφονίες είναι ευρύτερη και οι πνευματικοί άνθρωποι δεν πρέπει να περιοριστούμε μόνο σε μια δήλωση αγανακτήσεως, αλλά να διαφωτίσουμε αυτούς τους "εννιά" Έλληνες ποιά είναι η δική τους ευθύνη". ΙΑΚ. ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ (Θεατρικός συγγραφέας)

"Σαν Ελληνίδα και σαν άνθρωπος ντρέπομαι και πονάω γιατί ένας τόσο ωραίος άνθρωπος, γεμάτος ιδανικά, είχε αυτή την απαράδεκτη μοίρα". ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ (Ηθοποιός)

"Ολες οι σκληρές πέτρες της Ελλάδας δεν φτάνουνε για να σκαλίσουμε τα βάσανα της πατρίδας μας. Σαν άνθρωπος και καλλιτέχνις διαμαρτύρομαι για τις φασιστικές μεθόδους που οδηγήσανε στον τάφο το μαχητή και ήρωα της ειρήνης Λαμπράκη και ενώνω τη φωνή μου με τη φωνή των άλλων πνευματικών ανθρώπων: Να σταματήσουμε το φασισμό πριν πνίξει τον τόπο μας στην ντροπή και στο αίμα". ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ (Χαράκτρια)

"Δεν έχω να πω τίποτα άλλω. Ζηλεύω τον θάνατό του".Μ. ΚΑΤΡΑΚΗΣ (Ηθοποιός)

No comments: