Thursday, July 15, 2010

Λογοτεχνική συνάντηση στη Ραψάνη


O Λεωνίδας Εμπειρίκος σε μια λογοτεχνική συνάντηση στη Ραψάνη,στο θεατράκι του ΜΗΤΙΑ το Σάββατο 10 Ιουλίου και ώρα 9 μ.μ.Μίλησε για τον άνθρωπο και δημιουργό πατέρα του ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ και κυρίως για νέα ευρήματα γύρω από το σπουδαίο έργο με τα οποία αποκαθίσταται το μεγάλο αρχείο του,με την τόσο σπουδαία σημασία για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά γράμματα.
"Η βραδιά της δεκάτης Ιούλη εδώ στο πέτρινο θεατράκι του Μήτια στη Ραψάνη ήταν ένα δημιούργημα ανθρώπων για να τη χαρούν άνθρωποι που αγαπάνε.
Ο Λεωνίδας Εμπειρίκος ήρθε αυθόρμητα χωρίς καμιά αντίρρηση σ’ έναν όμορφο τόπο,αλλά τόσο αφημένο στην τύχη του,όπως γίνεται με όλα τα ωραία την εποχή ετούτη και στη χώρα μας.Ο γιός του μεγάλου ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου δεν ήρθε να πει ένα λόγο ίσιο, ατσάκιστο γεμάτο γνώσεις,αλλά να εκφράσει συναισθήματα αγαπητικά,που βγήκαν από μια συνεχή επαφή με το έργο του πατέρα του ,το οποίο δεν έχει τελειωμό.Μίλησε για καινούργια πράγματα «στοιχεία» που βρήκε σε χειρόγραφα , διόρθωσε ημερομηνίες που βρέθηκαν λάθος σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και μας ανακοίνωσε πως είναι πολλά ακόμα που πρέπει να ερευνηθούν.Πάνω απ’ όλα όμως , μέσα από τον ενθουσιασμό του λόγου του , το ύφος των λέξεων ,που έκφραζαν έρωτα για τέχνη και άνθρωπο , πέρασε αθόρυβα αλλά και τόσο δυνατά στους τυχερούς που βρέθηκαν στη συνάντηση μια ατμόσφαιρα δροσερής ζέστης , προσφορά και μαζί επίθεση σε μια κακή στιγμή μας η οποία τείνει να κυριαρχήσει και να μας πάρει το καλό που έχουμε από την ομορφιά του τόπου , που όσο μπορεί αντιστέκεται με δυσκολία σ’ εκείνη που αποθρασύνεται.
Φοβάμαι πως κυριαρχεί με τη βοήθεια πολλών υπευθύνων ,μας επιτίθεται μας φοβίζει και δυστυχώς αλλάζει τον τρόπο σκέψης μας , για να μην είμαστε αυτοί του χθες , αλλά οι άλλοι του σήμερα .
Η βραδιά αυτή της δεκάτης Ιούλιου ήταν μια αντίσταση σε όλο αυτό το νοσηρό νότιο συννεφόκαμα και όσοι εκλεκτοί την έζησαν ένιωσαν το δροσερό αεράκι του Ολύμπου , που στα πόδια του είναι κτισμένο το θεατράκι , και του Κίσαβου απέναντι του. Οι ώρες εκείνες ήταν γεμάτες από την παρουσία του, καλού μας με παντελή απουσία οποιουδήποτε αχαμνού .
Ευχαριστούμε τον Λεωνίδα Εμπειρίκο που με την όλη του παρουσία έδειξε γνήσια την αγάπη του και μας έκανε να τον αγαπήσουμε και μείς . Ευχαριστούμε το Σπύρο Κανιούρα που μας έβαλε σωστά στο πνεύμα του έργου του μεγάλου ποιητή .Η βραδιά διοργανώθηκε από το παραδοσιακό καφενείο ΜΗΤΙΑ και τη Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης.Η βραδιά έκλεισε με τις μελωδίες της πιανίστριας Αντιγόνη Μάσια , που ταξίδεψε με τις μουσικές του Χατζηδάκη και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα."
Ετσι περιέγραψε τη βραδυά ο Βασιλης Σιουζουλής .

*Την είδηση την πήρα από το Θοδωρή Ρεβενάκη,δυστυχώς αργά.Αυτό απλώς ενισχύει την ευχή το παρόν καλοκαίρι της πενίας(κυριολεκτικά και μεταφορικά) να γεμίσει τέτοια γεγονότα..

No comments: