Monday, January 26, 2009

Surfing στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων



Η Βιβλιοθήκη της Βουλής… στο Ιντερνετ. Εδώ και 25 ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταγραφής και τεκμηρίωσης της ψηφιακής βιβλιοθήκης, η οποία λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με την έντυπη και έχει αρχίσει να αναρτάται σταδιακά από τις 20 Ιανουαρίου. Με την ολοκλήρωση του έργου «Τεκμηρίωση, αξιοποίηση και ανάδειξη των συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων», η βιβλιοθήκη διαθέτει πολύτιμες και μοναδικές πηγές πληροφόρησης και έρευνας με εύκολη πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου στα μέλη της ελληνικής και ξένης επιστημονικής κοινότητας, στους εκπαιδευτικούς, στους φοιτητές, αλλά και το ευρύτερο κοινό.
Η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής κ. Ευρυδίκη Αμπατζή, μιλώντας για τη σπουδαιότητα του έργου αυτού, τονίζει ότι: «Πριν από έξι χρόνια ξεκινήσαμε το έργο της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού της βιβλιοθήκης, όπου η καταγραφή του υλικού ηλεκτρονικά ολοκληρώθηκε κατά 95%, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόσβαση μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου σε όλο μας το βιβλιακό υλικό. Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό αφενός γιατί μπορούν όλοι να το έχουν στη διάθεσή τους και κατά δεύτερον διότι πραγματοποιήθηκε η ψηφιοποίηση 15.000 μικροταινιών (εννέα εκατομμύρια περίπου σελίδες) από τη συλλογή των 21.000 μικροταινιών που περιλαμβάνουν κυρίως ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, αλλά και ποικίλο άλλο πολύτιμο υλικό μέχρι το 1960».
Για τη διαδικασία ψηφιοποίησης χρησιμοποιήθηκαν ειδικοί σαρωτές τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του υλικού και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ποιότητα του τελικού ψηφιακού προϊόντος.
Η ιστορία
Σχεδόν δύο αιώνες δράσης καλύπτει μέχρι σήμερα η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Ιδρύθηκε το 1844 από την πρώτη Βουλή που συνήλθε, αφού τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα του 1844. Ο πρώτος διευθυντής της, ο Ζακύνθιος λόγιος και δικαστικός Γεώργιος Τερτσέτης, την ανέδειξε σε πνευματικό κέντρο της εποχής. Η ανάπτυξη και η οργάνωσή της, όμως, οφείλονται κυρίως στον Τιμολέοντα Φιλήμονα, βουλευτή, νομικό και εκδότη της εφημερίδας «Αιών», ο οποίος εξελέγη το 1875 έφορος του Βουλευτηρίου. Η Βιβλιοθήκη της Βουλής φιλοξενήθηκε σε διάφορα κτίρια για να εγκατασταθεί οριστικά το 1934 στο δεύτερο όροφο του κτιρίου των Παλαιών Ανακτόρων, στην Πλατεία Συντάγματος, του οποίου η μετατροπή σε μέγαρο της Βουλής μόλις είχε ολοκληρωθεί.
Οπως μας λέει η κ. Αμπατζή, σήμερα η Βιβλιοθήκη της Βουλής περιλαμβάνει περίπου 650.000 τόμους όλων των επιστημών. Λόγω του μεγάλου όγκου των συλλογών της στεγάζεται σε τρία σημεία της Αθήνας. Στο Μέγαρο της Βουλής (βρίσκεται η Κεντρική Βιβλιοθήκη), στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη επί της Ανθίμου Γαζή 2, όπου λόγω της ανακαίνισης του κτιρίου το υλικό μεταφέρθηκε προσωρινά στο πρώην Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218), το οποίο στεγάζει επίσης μέρος της βιβλιοθήκης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ανέκαθεν επισκέπτης της βιβλιοθήκης, δηλώνει ότι: «Η Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι ένας θεσμός μέσα στο θεσμό της Βουλής. Σε παλαιότερες εποχές όπου η δυνατότητα πρόσβασης στην ενημέρωση και την πληροφόρηση δεν είχε τη σημερινή βοήθεια του Διαδικτύου, οι επισκέψεις των συναδέλφων βουλευτών ήταν πολύ περισσότερες. Τώρα σχεδόν εκλείπουν. Ετσι κι εγώ παλαιότερα, την εποχή που εξελέγην για πρώτη φορά βουλευτής, ήμουν τακτικότατος επισκέπτης. Δεν έπαψα πότε να προσφεύγω και κυρίως να αντιμετωπίζω τη λειτουργία της με βαθύ σεβασμό όχι μόνο για την ιστορία της, αλλά κυρίως για τον πλούτο που φυλάσσει και μπορεί να βρει ο οποιοσδήποτε».
Η βουλευτής του ΣΥΝ Αννα Φιλίνη θεωρεί πολύ σημαντική την ψηφιοποίηση κάθε βιβλιοθήκης, πόσω μάλλον της Βιβλιοθήκης της Βουλής. «Πέρα απ’ αυτό, όμως, είναι πολύ σημαντικό να κρατάει κανείς ένα βιβλίο στα χέρια του. Το να διαβάζει κανείς σε μια βιβλιοθήκη αποτελεί πνευματική και ψυχική αναζωογόνηση. Βλέπω συχνά στη βιβλιοθήκη μας ανθρώπους εκτός Κοινοβουλίου και είναι πραγματικά ενθαρρυντικό».
Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή καθημερινά στο κοινό από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και τα απογεύματα από τις 6 έως τις 8.30 (απαραίτητη η ταυτότητα).

Οι συλλογές των Πολυτίμων
Στην Κεντρική Βιβλιοθήκη βρίσκεται και η αίθουσα των Πολυτίμων, όπου φυλάσσονται τα ιστορικά αρχεία που περιέχουν 600 χειρόγραφους κώδικες, κατάστιχα, προκηρύξεις του Αγώνα, προεπανασταστικές εφημερίδες, λυτά έγγραφα. Ακόμη περιλαμβάνει τη συλλογή των πρωτοτύπων των ελληνικών Συνταγμάτων και τα πρωτόκολλα ορκωμοσίας των βασιλέων και των Προέδρων της Δημοκρατίας. Αξιοσημείωτα είναι η συλλογή 4.500 ελληνικών και ξένων χαρτών από το 1500, η συλλογή χαρακτικών κι ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 11ου αιώνα. Στις 10.000 τόμους σπανίων εκδόσεων συγκαταλέγονται σημαντικές περιηγητικές εκδόσεις. Οπως μας ενημερώνει η κ. Ψαρούδα Μπενάκη, ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της βιβλιοθήκης, που προωθήθηκε επί των ημερών της, είναι η διάθεση των αρχείων σημαντικών προσώπων του πολιτισμού, του πνεύματος και της πολιτικής στην Ελλάδα, όπως του Γεωργίου Γεννηματά, των Προέδρων της Βουλής Αλευρά, Παπασπύρου, Παπακωνσταντίνου, κι ένα μέρος του αρχείου του Ανδρέα Παπανδρέου. Η βιβλιοθήκη, επιπλέον, συλλέγει κι εκθέτει προσωπικά αντικείμενα σημαντικών πολιτικών, όπως του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ εκτίθενται χωρίς να ανήκουν στη Βουλή τα προσωπικά αντικείμενα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γεωργίου Ράλλη. «Αυτό αποτελεί ένα κίνητρο στις οικογένειες πολιτικών να παραχωρούν τα αρχεία τους για τους πολίτες και κυρίως τους ερευνητές που ψάχνουν για την ελληνική Ιστορία. Οταν ήμουν Πρόεδρος, φρόντισα να ανακαινιστεί στο κεντρικό κτίριο η αίθουσα Κειμηλίων και Πολυτίμων. Επιπλέον, έχουμε στη διάθεσή μας το αρχείο της ελληνικής εκπομπής του BBC», καταλήγει η κ. Μπενάκη.

Της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΓΑΡΝΕΛΗ
Ελεύθερος Τύπος (αναδημοσίευση 24/01/2009)

3 comments:

Elli said...

Το έργο αυτό είναι εθνικής εμβέλειας και πιστεύω ότι θα ύποστηρίξει δυναμικά την έρευνα. Όσο περισσότερα τεκμήρια βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο τόσο περισσότερες πηγές διασώζουμε.

Lena. said...

Elli,συμφωνώ μαζί σου,αν και θεωρώ πως αυτό που όλοι οι επαγγελματίες του χώρου λατρεύουμε,το άρωμα του παλιού βιβλίου,είναι αναντικατάστατο.

Anonymous said...

Το πρόβλημα είναι ότι στο σάιτ δεν υπάρχει τίποτα προσβάσιμο ακόμη και έχει φτάσει ήδη Νοέμβριος του 2009. Πότε επιτέλους;