Monday, June 23, 2008

ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ


Αύριο, το τελευταίο αντίο στην Αλίκη Τέλλογλου
Τη μεγάλη δωρήτρια του Τελλόγλειου Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη, που πέθανε στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης με δαπάνη του Τελλογλείου Ιδρύματος το οποίο την ημέρα της κηδείας θα παραμείνει κλειστό σε ένδειξη πένθους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τελλογλείου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αφορμή το θλιβερό άγγελμα του θανάτου της Αλίκης Τέλλογλου εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εξαίρει την προσωπικότητα, την ψυχική ευγένεια, την ακεραιότητα και το ήθος της εκλιπούσας η οποία υπήρξε πνευματικός άνθρωπος, με αυξημένη κοινωνική ευθύνη, αταλάντευτη προσήλωση στο χώρο των ιδεών και ανεκτίμητος αρωγός της Τέχνης και του Πολιτισμού όχι μόνο στη Μακεδονία αλλά και τη χώρα ολόκληρη.

Η Αλίκη Τέλλογλου μαζί με τον σύζυγό της Νέστορα Τέλλογλου ίδρυσε το 1972 το Τελλόγλειο Ίδρυμα δωρίζοντας τη συλλογή έργων τέχνης καθώς και ολόκληρη της περιουσίας τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, που εγκαινιάσθηκε το Δεκέμβριο του 1999 με την έκθεση «Συλλογές και Δωρεές», στεγάζεται σ' ένα μοντέρνο, εντυπωσιακό κτίριο στη βόρεια παρυφή της πανεπιστημιούπολης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 comment:

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ said...

Καταρχήν χάρηκα πάρα πολύ σήμερα που σε γνώρισα Λένα. Τα είπαμε αρκετά, σίγουρα είσαι ένα πολύ θετικό άτομο και πιστεύω πως για αυτό και πέρασες αυτήν την δύσκολη δοκιμασία της υγείας σου όσο καλύτερα γίνονταν. Εύχομαι να είσαι καλά από εδώ και πέρα και να συναντηθούμε σύντομα μαζί και με τα άλλα μέλη της λέσχης σύντομα.
Αυτές οι μορφές σαν την εκλιπούσα κυρία Αλίκη Τέλλογλου είναι στην σκέψη μου μυθικές, ζουν έξω απά τα σημερινά μίζερα όρια των ανθρωπίνων μας υπάρξεων. Είναι πιστεύω ίσως η τελευταία γενιά ανθρώπων που διέθεταν την περιουσία τους για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Σήμερα στους κύκλους του χρήματος και των βαθύπλουτων επιχειρηματιών το μυαλό και η καρδιά χτυπάει μόνο για την κατάκτηση μιας θέσης στην λίστα του πλούτου, μάλλον της πρώτης. Σκέφτονται σκληρά για το πως οι επιχειρήσεις τους θα γίνουν μεγαλύτερες με πιότερα κέρδη και λιγότερα έξοδα ώστε να αξίζουν όλο και περισσότερο στην αποτίμηση της χρηματιστηριακής αγοράς. Που καιρός για πεζές σκέψεις πολιτισμού, στην καλύτερη περίπτωση μια δωρεά στον σίγουρο δρόμο της φοροαπαλλαγής ή καμιά ωραία διαφημιστική καμπάνια εταιρικής ευθύνης που θα δώσει πολύ περισσότερα από όσα θα ξοδευτούν και για την οποία συμφωνούν όλοι οι σύγχρονοι γκουρού του μάρκετινγκ. Σημεία των καιρών, των σημερινών άθλιων καιρών

Ευεργέτης μια λέξη που μάλλον πρέπει να καταργηθεί από τα λεξικά μας.