Wednesday, February 4, 2009

«Έφυγε» μια εμβληματική φυσιογνωμία των εκδόσεων, ο Βίκτωρ Παπαζήσης


Την 29/01/2009 πέθανε σε ηλικία 72 ετών, μετά από ο πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, ο εκδότης Βίκτωρ Παπαζήσης. Γεννήθηκε το 1937 στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά στο ΑΒΣΠ. Από το 1956 ασχολήθηκε με τον ομώνυμο εκδοτικό οίκο που ίδρυσε το 1929 ο πατέρας του Αργύρης Παπαζήσης.
Βαθύς γνώστης του χώρου του βιβλίου και της ακαδημαϊκής σκέψης εμπλούτισε με τις εκδοτικές επιλογές του την ελληνική βιβλιογραφία με έργα σημαντικών στοχαστών και διανοητών στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής και των ανθρωπιστικών επιστημών.
Συνελήφθη από τη Χούντα το 1969, βασανίστηκε και φυλακίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 1973 για τη συμμετοχή του στη «Δημοκρατική Άμυνα». Την περίοδο αυτή ο εκδοτικός οίκος αγνοώντας τη λογοκρισία και τις απειλές της δικτατορίας, συνέχισε την έκδοση πολιτικών βιβλίων, υπό τη διεύθυνση της αείμνηστης συζύγου του Ισαβέλλας Παπαζήση και του Δήμου Μαυρομμάτη.
Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου, συμμετείχε σε Κινήσεις Πολιτών, αρθρογράφησε σε εφημερίδες και περιοδικά. Το εκδοτικό του έργο, σήμερα, συνεχίζει ο γιος του, Αλέξανδρος Παπαζήσης.

Αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ

No comments: