Thursday, January 29, 2009

Πέθανε ο συγγραφέας John Updike



Εφυγε ο συγγραφέας John Updike χθες, σε ηλικία 76 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονος, κατά πληροφορία του εκδότη του. Ο δύο φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ λογοτέχνης,γεννήθηκε στο Ρέντινγκ της Πενσυλβάνια τον Μάρτιο του 1932.
Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια, θέατρο και βιβλία για παιδιά, καθώς κι έναν πελώριο όγκο κειμένων λογοτεχνικής κριτικής. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις ιστορίες του με πρωταγωνιστή τον Harry «Λαγό» Anstrom.
Πρόσφατα διάβασα το εξαιρετικό κατά την άποψή μου μυθιστόρημά του "Ο τρομοκράτης" που κυκλοφορεί στις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ.Το συστήνω ανεπιφύλακτα κι αναδημοσιεύω από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και τον Πάρι Σπίνου:
"Για τον 75χρονο Updike αφορμή για το 22ο κατά σειρά μυθιστόρημά του ήταν η εικόνα μιας έκρηξης που πέρασε από το μυαλό του. «Ο φόβος ενός τούνελ που καταστρέφεται και εγώ είμαι μέσα», όπως έχει πει χαρακτηριστικά στους «Νιου Γιόρκ Τάιμς». Αρχικά σκεφτόταν να γράψει την ιστορία ενός νεαρού χριστιανού ο οποίος αισθάνεται προδομένος από τον ιερωμένο καθοδηγητή του.
«Τον φαντάστηκα να βλέπει τριγύρω του δαίμονες που προσπαθούν να δοκιμάσουν την πίστη του. Νομίζω ότι έτσι μοιάζει ο 21ος αιώνας σε πολλούς ανθρώπους του αραβικού κόσμου». Τελικά κατέληξε σε έναν μισό αμερικανό, μισό αιγύπτιο ήρωα: «Νομίζω ότι μπορώ να κατανοήσω την έχθρα και το μίσος που ένας οπαδός του ισλάμ νιώθει για τον δικό μας κόσμο. Κανείς δεν προσπαθεί να προσεγγίσει την οπτική αυτών των ανθρώπων».
Τα αδιέξοδα στην Αμερική μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι οικογενειακοί δεσμοί που χαλαρώνουν, ο νεοπουριτανισμός στο σεξ, η αναποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος είναι ορισμένα από τα θέματα που θίγει η πένα του Updike. Με πρώτο πλάνο τη θρησκοληψία, τον φανατισμό, την πλύση εγκεφάλου. Ομως, όσες προσευχές και αποσπάσματα από το Κοράνι κι αν παραθέτει στις σελίδες του βιβλίου του δεν καταφέρνει να δώσει πειστική απάντηση σ' αυτό που ο αναγνώστης περιμένει: Πώς γίνεται κάποιος τρομοκράτης; Γιατί ο ήρωάς του -που δεν μπορεί ούτε μυρμήγκι να σκοτώσει- με όλα του τα ελαττώματα και τις εμμονές του είναι ο πιο ηθικός και ανθρώπινος απ' όλους. Εκτός, αν ο συγγραφέας πιστεύει ότι η τρομοκρατία είναι γραμμένη στο DNA των μουσουλμάνων..."

No comments: