Friday, February 27, 2009

Από τη συλλογή Στ.Ζαχαριάδη,έκθεση Φασιανού στη Θεσσαλονίκη


Επί δώδεκα χρόνια ο συλλέκτης έργων τέχνης Στέφανος Ζαχαριάδης αναζητούσε δημιουργίες του Αλέκου Φασιανού σε Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία ακόμη και σε Αμερική και Ιαπωνία. Από την Τετάρτη έως τις 26 Απριλίου, 37 από τα έργα της συλλογής του Στ.Ζαχαριάδη εκτίθενται στην Βίλα Μπιάνκα στη Θεσσαλονίκη.
Ο Στέφανος Ζαχαριάδης επισκέφθηκε γκαλερί, συνομίλησε με συλλέκτες, «σερφάρισε» στο Διαδίκτυο και συμμετείχε σε δημοπρασίες, προκειμένου να εξασφαλίσει άγνωστα έργα του αγαπημένου του καλλιτέχνη. Στόχος του, μάλιστα, ήταν να εντοπίσει πίνακες από όλες τις περιόδους δημιουργίας (από τη δεκαετία του 1960 ως τη δεκαετία του 1990) και τις τεχνοτροπίες του Αλέκου Φασιανού.
«Η ανταμοιβή των κόπων μου ήταν όταν ο ίδιος ο Φασιανός μου είπε ότι ορισμένα από αυτά τα έργα είναι μουσειακά και σπάνια», δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ο συλλέκτης.
Ο ίδιος τονίζει ότι οι δημιουργίες του Φασιανού τον συγκινούν «επειδή το έργο του έχει μια πρωτοτυπία μοναδική. Δεν ακολούθησε κανένα διεθνές ρεύμα και καμία πεπατημένη οδό. Είχε το θάρρος να κάνει κάτι διαφορετικό».
Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη
Τριάντα επτά από τα έργα του Αλέκου Φασιανού, από τη συλλογή του Στέφανου Ζαχαριάδη, θα παρουσιάζονται για πρώτη φορά από την Τετάρτη και έως τις 26 Απριλίου στη Βίλα Μπιάνκα.
Όπως τόνισε ο Αλέκος Φασιανός σε συνέντευξη Τύπου: «ξαναβλέπω έργα που έχω να δω 30 χρόνια και αισθάνομαι πρωτόγνωρη συγκίνηση. Κάθε έργο είναι ένας σταθμός στην πορεία μου».
Στα έργα αυτά κυριαρχούν, όπως και σε όλες τις δημιουργίες του, οι χαρακτηριστικές μπλε και κόκκινες φιγούρες, αλλά και διαχρονικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού.
«Με κατηγορούν ότι τα έργα μου μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε έργο μου είναι διαφορετικό. Ο καλλιτέχνης και το όραμα παραμένουν τα ίδια», δήλωσε ο κ. Φασιανός.
Πολυτάλαντος και με δείγματα «γραφής» στη ζωγραφική, τη χαρακτική, τη σκηνογραφία, αλλά και τη λογοτεχνία, ο κ. Φασιανός είπε έχει ως μοναδικό του στόχο την ίδια τη δημιουργία.
«Ποτέ δεν δουλεύω. Μόνο δημιουργώ. Δημιουργία είναι κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ, την έχεις στο μυαλό σου ως ιδέα και προσπαθείς να την αποδώσεις και να την υλοποιήσεις για να τη δουν και άλλοι. Η δημιουργία είναι κάτι άγνωστο, μπορεί να υπάρχει κάπου στον αέρα ή στο διάστημα και να τη συλλάβεις», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καλλιτέχνης.
(Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Casa Bianca
- Βασ. Ολγας 180 & Θεμ. Σοφούλη, τηλ.: 2310-427555, 2310-425531
- Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 14.00 , 18.00 - 21.00, Σάββατο: 18.00 - 21.00, Κυριακή: 10.00 - 14.00
Δευτέρα: Κλειστά

No comments: