Tuesday, February 10, 2009

«Εικονικό» το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ένα εικονικό μουσείο, στους ψηφιακούς χώρους του οποίου ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάζει τρισδιάστατα έργα, να δημιουργεί τη δική του έκθεση και να μυείται στα «μυστικά» της Τέχνης, δημιούργησε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Το εγχείρημα, που υλοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα μόλις 7 μηνών, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ. και του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Το εικονικό μουσείο θα είναι επισκέψιμο από την ερχόμενη εβδομάδα μέσα από την ιστοσελίδα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (www.mmca.org.gr).
Θα παρουσιάζονται περίπου 100 τρισδιάστατα έργα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, καθώς και αντίγραφα διάσημων δημιουργιών, με βάση τις οποίες ο χρήστης θα μπορεί να δημιουργεί τη δική του έκθεση, ακόμα και να την κοινοποιεί στους φίλους του! Επίσης, θα προσφέρεται εκπαιδευτικό παιχνίδι, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορεί ο χρήστης να κατανοεί πώς πρέπει να «διαβάζει» ένα έργο τέχνης, ώστε να το ερμηνεύει.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το έργο «Εικονικό Μουσείο» αξιολογήθηκε από ειδικούς σε θέματα πληροφορικής και ευχρηστίας, από μουσειολόγους, αλλά και από ένα τυχαίο δείγμα 30 επισκεπτών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η αξιολόγηση και τα σχόλια που προέκυψαν ελήφθησαν υπόψη στις τελικές βελτιώσεις.
«Όταν ξεκινήσαμε αυτό το έργο συνειδητοποιήσαμε ότι στην πράξη τα εικονικά μουσεία που παρουσιάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό απέχουν πολύ από την έννοια του τρισδιάστατου μουσείου, στους χώρους και τα εκθέματα του οποίου μπορείς να περιηγηθείς ψηφιακά», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Πέτρος Πατιάς.
«Αποφασίσαμε, λοιπόν, να προχωρήσουμε λίγο παραπάνω από τις συνήθεις πρακτικές, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη μας τις δυσκολίες στην πλοήγηση που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας χρήστης χωρίς γρήγορη ταχύτητα Ίντερνετ», συμπληρώνει.
Πρόκληση, κατά τον κ. Πατιά, ήταν και η ψηφιοποίηση έργων τέχνης αποτελούμενων από ετερογενή υλικά (από χαρτί και ύφασμα μέχρι και πλεξιγκλάς) με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη χαθεί η ρεαλιστική συγκίνηση που μπορεί να αισθανθεί ο θεατής τους.
Το έργο «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- Εικονικό Μουσείο» χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» με το ποσό των 80.000 ευρώ. Η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ (09/02/2009)

No comments: