Sunday, February 27, 2011

Ο Maurice Attia στη Θεσσαλονικη


Τρίτη, 1 Μαρτίου · 7:30 μ.μ. - 10:30 μ.μ.
Τοποθεσία
Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27 @Αλεξ. Σβώλου
Καλεσμένος από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού , το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Public, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Θεσσαλονίκη, ο διεθνούς φήμης Αλγερινός συγγραφέας Maurice Attia (Μωρίς Αττιά). Ο συγγραφέας της τριλογίας "Παρίσι μπλουζ", "Η κόκκινη Μασσαλία" και το "Μαύρο Αλγέρι" θα συνομιλήσει με τοκοινό και τους αναγνώστες.
Για το έργο του συγγραφέα θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρτινίδης, Αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και συγγραφέας , ο οποίος θα συντονίσει και την συζήτηση.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείς και Τουρισμού και ο Ζυλιέν Κιαπώνε Λουκέζι, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Η εκδηλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Μαρτίου 2011 και ώρα 19:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27.
Είσοδος ελεύθερη.

Sunday, February 20, 2011

"Διακοπές χωρίς πτώμα" Έρση Σωτηροπούλου, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ


Αγαπητοί φίλοι της λέσχης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το βιβλίο στην Θεσσαλονίκη είναι διαθέσιμο από τα κεντρικά βιβλιοπωλεία Ιανός και Μαλλιάρης όπως μας ενημέρωσαν αναγνώστες μας. Φυσικά μπορείτε να το αναζητήσετε και από τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία στο διαδίκτυο.

Tuesday, February 15, 2011

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2010



Στη Βασιλική Ηλιοπούλου για το έργο της με τίτλο «Σμιθ» απονεμήθηκε το βραβείο μυθιστορήματος των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2010. Μεγάλο βραβείο Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στην Κική Δημουλά για το σύνολο του έργου της.

Από την επόμενη χρονιά ο τρόπος απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας θα αλλάξει, σύμφωνα με νομοθεσία που προώθησε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Τα βραβεία έχουν ως εξής:

* Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας: Στην Κική Δημουλά για το σύνολο του έργου της
* Βραβείο Περιοδικού: Εξ ημισείας στα περιοδικά «Το Δέντρο» και «Διαβάζω» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.
* Βραβείο Ποίησης: Στον Παντελή Μπουκάλα για το έργο του με τίτλο «Ρήματα», εκδόσεις Άγρα.
* Βραβείο Διηγήματος: Στον Παναγιώτη Κουσαθανά για το έργο του με τίτλο «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό», εκδόσεις Ίνδικτος.
* Βραβείο Μυθιστορήματος: Στη Βασιλική Ηλιοπούλου για το έργο της με τίτλο «Σμιθ», εκδόσεις Πόλις.
* Βραβείου Δοκιμίου - Κριτικής: Στον Άγγελο Χανιώτη για το έργο του με τίτλο «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
* Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας: Στο Γιώργο Βέη για το έργο του με τίτλο «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις», εκδόσεις Κέδρος.

Από του χρόνου αλλάζει ο τρόπος απονομής των βραβείων: για πρώτη φορά καθορίζεται χρόνος έναρξης των εργασιών των κριτικών επιτροπών (Μάιος), χρόνος ανακοίνωσης βραχειών λιστών (Οκτώβριος) και χρόνος ανακοίνωσης (Νοέμβριος) και απονομής (Δεκέμβριος).

Ακόμα θεσπίστηκαν και πέντε νέα λογοτεχνικά βραβεία: Πρωτοεµφανιζόµενου Συγγραφέα (έως 35 ετών), Εφηβικού/Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εικονογραφηµένου Παιδικού Βιβλίου, Μετάφρασης έργου της αρχαίας ελληνικής γραµµατείας στα νέα ελληνικά, Ειδικό Θεµατικό Βραβείο για βιβλίο που προάγει τον διάλογο για ευαίσθητο κοινωνικό ζήτηµα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ