Thursday, May 12, 2011

"Να ακούω καλά το όνομά σου.."


Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010,συναντηθήκαμε με τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης των Ολλανδών της Θεσσαλονίκης και κουβεντιάσαμε για το βιβλίο "Οι Δίδυμες" της Tessa de Loo,των εκδόσεων GEMA(2008).
H παρουσία των Ολλανδών αναγνωστών έδωσε μία διαφορετική νότα στην συντροφιά μας,καθώς η διαφορετική πολιτισμική οπτική των πραγμάτων εναρμονίστηκε πλήρως με το μεσογειακό ταμπεραμέντο στην κουβέντα. Πάντως, οι Ολλανδοί -ευρωπαϊκός λαός που φέρει το δικό του ενοχικό σύνδρομο για το αποικιοκρατικό του παρελθόν- εκλαμβάνουν ως εξιλέωση το φόρο αίματος που πλήρωσαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και απορρίπτουν την άποψη πως οι Γερμανοί πολίτες «δεν γνώριζαν». Αυτό υπήρξε και το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης. Το όριο της συλλογικής ευθύνης σε έναν κόσμο σκεπτόμενων πολιτών, ζήτημα ιδιαιτέρως επίκαιρο στην εποχή μας.
Η βραδιά έκλεισε με την ελπίδα να υπάρξει στο προσεχές μέλλον νέα συνάντηση για συζήτηση ενός βιβλίου κάποιου έλληνα συγγραφέα το οποίο θα έχει μεταφραστεί στα ολλανδικά.
Η στιγμή ήρθε κι η επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε για την 17 Μαίου 2011,ημέρα Τρίτη,στις 8.30 μ.μ,με το βιβλίο "Ν' ακούω καλά τ' όνομα σου",του Σωτήρη Δημητρίου, (ΚΕΔΡΟΣ).
Οσοι πιστοί προσέλθετε..

Υ.Γ.Μου ζητήθηκε από τον Τόλη Νικηφόρου να προσπαθήσω να αλλάξω την ημερομηνία διότι την ίδια βραδιά υπάρχει εκδήλωση στην οποία συμμετέχει ως ομιλητής.Ωστόσο,επειδή η συγκεκριμένη συνάντηση καθορίστηκε μετά από πολλαπλές συννενοήσεις και στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν και οι συνάδελφοι των περιφερειακών βιβλιοθηκών,προκειμένου να προχωρήσουν στις δικές τους λέσχες ανάγνωσης,είναι εξαιρετικά περίπλοκο να υπάρξει εκ νέου συντονισμός.Με δεδομένο πως η λέσχη θα ξεκινήσει στις 8.30+,ελπίζω όσοι θελήσουν να παρακολουθήσουν και τις δύο εκδηλώσεις,να τα καταφέρουν κατά το δυνατόν.Για την ενημέρωση των αναγνωστών,στο βιβλιοπωλείο Π. Κυριακίδη (Αγίας Σοφίας 40,τηλ.2310241613)
,στις 7.30 μ.μ,παρουσιάζεται το βιβλίο της Πόλυς Χατζημανωλάκη «Τα αινίγματα του Ν’ γκόρο»(ΡΟΕΣ).
Ομιλητές είναι οι Τόλης Νικηφόρου, ποιητής – πεζογράφος
Νίκος Τακόλας, συγγραφέας,Χλόη Κουτσουμπέλη, ποιήτρια.

No comments: