Tuesday, August 2, 2011

Μοναδικό εγχείρημα


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Monday 01 August 2011 "ΤΑ ΝΕΑ-ON LINE"

«No rest for the dead» («Ο νεκρός δεν γνωρίζει ανάπαυση»). Αυτός είναι ο τίτλος ενός βρετανικού αστυνομικού θρίλερ που έχει την εξής μοναδικότητα: το έχουν γράψει από κοινού 26 συγγραφείς -συγγραφείς που αν αθροίσεις τις πωλήσεις των βιβλίων τους, αυτές αντιστοιχούν σε δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα.

Σύμφωνα με τα Νέα, η ιδέα ανήκει στον Αντριου Γκάλι, εκδότη του περιοδικού «Strand Magazine» που ειδικεύεται στο αστυνομικό μυθιστόρημα και τα διηγήματα μυστηρίου.

Στην αρχή, ο Γκάλι προσκάλεσε δώδεκα συγγραφείς για τη δημιουργία του βιβλίου, που θα έκαναν ο καθένας από ένα κεφάλαιο. Το αποτέλεσμα όμως ήταν ένα ημιτελές μυθιστόρημα οπότε προσκάλεσε επιπλέον συγγραφείς καταλήγοντας τελικά στον αριθμό 26. Ανάμεσά τους ο Τζέφρι Ντίβερ, που πρόσφατα ολοκλήρωσε την νέα περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ, ο Αλεξάντερ ΜακΚολ Σμιθ και η Κάθι Ράικς.

Η συγγραφή κράτησε τέσσερα χρόνια. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ότι έπρεπε οι συγγραφείς να πεισθούν να γράψουν με ενιαίο ύφος, αλλά και να εισπράξουν μόνο μια συγκεκριμένη αμοιβή χωρίς άλλα δικαιώματα από την κυκλοφορία του βιβλίου. Ο λόγος είναι ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στην Εταιρεία Λευχαιμίας και Λεμφωμάτων, καθώς ο Αντριου Γκάλι έχασε το 1997 τη μητέρα του από λευχαιμία.

«Δεν έχει ξανασυμβεί, στην ιστορία του βιβλίου να συμμετέχουν από κοινού τόσο πολλοί συγγραφείς στη δημιουργία ενός θρίλερ» είπε ο Γκάλι στο Reuters.

Το «No Rest For the Dead» έχει πρωταγωνιστή τον Τζον Ναν, έναν αστυνομικό που συνέβαλε στην καταδίκη μιας γυναίκας για τον φόνο του συζύγου της, ενός επιμελητή σε μουσείο του Σαν Φρανσίσκο.

Δέκα χρόνια αργότερα ο Ναν πείθεται ότι συνέλαβε τη λάθος γυναίκα, αλλά πλέον είναι πολύ αργά, καθώς η Ρόσμαρι έχει εκτελεστεί. Ο Ναν αποφασίζει να μαζέψει όλους όσοι ήταν παρόντες τη νύχτα που πέθανε ο Κρίστοφερ Τόμας και να ανακαλύψει τι στ' αλήθεια συνέβη, εξετάζοντας κάθε ύποπτο χωριστά...

Όπως ξεκαθαρίζει ο Γκάλι, «δεν πρόκειται για μια άλλη Αγκαθα Κρίστι και τον Ηρακλή Πουαρό της, όπου μαζευόταν το γκρουπ των υπόπτων και ο ντετέκτιβ έλεγε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης δείχνοντας στο τέλος τον ένοχο».

Υπάρχουν φλας μπακ και η ζωή ενός αστυνομικού που έχει καταστραφεί. Είναι η ιστορία μιας λύτρωσης ύστερα από ένα τεράστιο λάθος και αυτό αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα» καταλήγει.

No comments: