Monday, March 15, 2010

HOAX EMAIL ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΖΑ



Σε αντίθεση με την προηγούμενη ανάρτηση και λόγω της έκτασης που έχει πάρει το συκοφαντικό email - που έλαβα και εγώ - αναδημοσιεύω από το www.tvxs.gr

Τις τελευταίες μέρες οι ιστοσελίδες γέμισαν με μια ανάρτηση (και τα ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια με το μήνυμα) που φέρει τον... περιγραφικό τίτλο: «Αίσχος». Το κείμενο μεταδίδει την είδηση ότι έγινε «ένας ομαδικός γάμος 450 ζευγαριών στη Γάζα, τον οποίο ευλόγησε ο Ιμάμης, με την πλειοψηφία των γαμπρών να είναι από 25 μέχρι 30 ετών και την πλειοψηφία των «νυφών» να είναι πολύ, πολύ κάτω από τα 12!», όπως έγραψε και ο Αδέσμευτος Τύπος, ο οποίος δημοσίευσε την «είδηση» προχθες, 09/03/2010, με την επισήμανση μάλιστα «Αποκλειστικό».

Το απροκάλυπτα αντιμουσουλμανικό αίσθημα του μηνύματος οδηγεί κάποιον εύκολα, όμως, στο να θελήσει να επιβεβαιώσει την αλήθεια μιας τέτοιας ιστορίας, η οποία δεν αναφέρει στοιχειωδώς βασικές πληροφορίες, όπως ο τόπος και ο χρόνος που πραγματοποιήθηκε το γεγονός. Στο email που αποστέλλουν οι χρήστες του διαδικτύου, ο ένας στον άλλο, εμφανίζεται η ημερομηνία «29/8/2009», ενώ υπάρχουν και οι φωτογραφίες με τα λευκοντυμένα κοριτσάκια που μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου μας.

Αυτή η ιστορία έκανε έξι μήνες νωρίτερα τον κύκλο της στον κόσμο, ξεγελώντας τόσο χρήστες όσο και μέσα, οι οποίοι έσπευσαν να την αναδημοσιεύσουν, και πλέον έχει καταχωρηθεί στις λίστες αγγλόφωνων ιστοσελίδων για ενημέρωση σχετικά με τα Hoax Mail, όπως το hoax-slayer.com. Λίγα λεπτά στο διαδίκτυο αρκούν για να ανακαλύψει κανείς το πώς δημιουργήθηκε η ιστορία.

Ο Δρ. Paul L. Williams, ο οποίος ανάδειξε την είδηση: όπως μας πληροφορεί η αγγλική Wikipedia, ο θρήσκος δόκτωρ είναι οπαδός της θεωρίας της ταυτόχρονης επίθεσης σε 7 με 10 βορειοαμερικανικές πόλεις με πυρηνικά όπλα, με στόχο την πρόκληση χάους στην κοινωνία των ΗΠΑ ενώ το τελευταίο από τα 6 βιβλία του, φέρει τον τίτλο «Η μέρα του Ισλάμ: ο αφανισμός της Αμερικής και του Δυτικού Κόσμου». Δηλώνει σύμβουλος για 7 χρόνια του FBI που φέρεται να συμμετείχε στην αποκάλυψη συνωμοσίας με σκοπό «τον αποκεφαλισμό του πρωθυπουργού και την ανατίναξη της Βουλής», χωρίς ποτέ να αναφέρει βέβαια κάποια ημερομηνία. Ούτε καν για τα έτη ακαδημαϊκή καριέρας που δηλώνει, τα Πανεπιστήμια δηλώνουν ότι αδυνατούν να βρουν κάτι περισσότερο από μικρό διάστημα συνεργασίας, πριν από πολύ καιρό. Στο βιογραφικό του αναφέρει επίσης ότι έχει δημοσιεύσει στο USA Today – αλλά το USA Today λέει ότι δεν έχει βρει κάποια συνεργασία στα αρχεία του, όπως και η Wall Street Journal και οι New York Times. Eπιπλέον, αυτή τη στιγμή εκκρεμεί εις βάρος του μήνυση από το καναδικό Πανεπιστήμιο McMaster για ψευδείς ισχυρισμούς σε βιβλίο του, ότι ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση έκλεψε από τα εργαστήρια του ερευνητικού πανεπιστημίου πυρηνικά υλικά. Ο εκδότης του βιβλίου εξέδωσε επίσημη συγγνώμη και είπε ότι οι ισχυρισμοί του συγγραφέα δεν έχουν «καμία βάση σε πραγματικά γεγονότα». Ο συγγραφέας όμως στηρίζει τα όσα έγραψε – και το Πανεπιστήμιο απαιτεί 2 εκατ. δολάρια αποζημίωση.

Ανιχνεύοντας κανείς την πορεία που έχει διαγράψει αυτή η ανάρτηση στο διαδίκτυο, λοιπόν, το νήμα οδηγεί στην ιστοσελίδα του Paul L. Williams, thelastcrusade.org, στις 7 Αυγούστου 2009. Ακολούθως, το άρθρο του Williams αναδημοσιεύθηκε από το διαδικτυακό περιοδικό FrontPage Magazine του υπερσυντηρητικού ακτιβιστή David Horowitz και, από ‘κει απλώθηκε στο διαδίκτυο, ούτως ώστε, μέσα σε λίγο καιρό και πολύ περισσότερα κλικ, εξελισσόμενο επίσης και σε hoax mail.

Από πού ξεκίνησε αυτή η ιστορία, όμως, πραγματικά; Από ένα αρκετά διαφορετικό ρεπορτάζ του SkyNews. Ο δημοσιογράφος που παρουσίασε το ρεπορτάζ, Tim Marshall, μετέδωσε το χαρμόσυνο γεγονότος ενός μαζικού γάμου 450 Παλαιστίνιων ζευγαριών, ο οποίος τελέστηκε τις τελευταίες μέρες του Ιούλη, μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από τα σύνορα με το Ισραήλ. Καθώς όμως ο γάμος γίνεται στη συντηρητική Γάζα, το βίντεο δεν δείχνει παρά τους γαμπρούς αφού μόνον αυτοί συμμετέχουν στις τελετές - οι νύφες είναι μέσα στο πλήθος, χωρίς τις εντυπωσιακές ενδυμασίες που περιμένει να δει ο δυτικός νους. Επρόκειτο όμως για ενήλικα ζευγάρια – εκτός από μια περίπτωση 16χρονης σύμφωνα με το truthout.org. Όσο για τα λευκοντυμένα κοριτσάκια, δεν ήταν παρά τα αντίστοιχα παρανυφάκια, συγγενείς του ζευγαριού, που συνόδευαν τους γαμπρούς. Το ρεπορτάζ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι οι νύφες είναι κάπου αλλού στο χώρο, ωστόσο αυτό το κενό της εικόνας είναι που αποφάσισε να το καλύψει ο Williams.

Ο δημοσιογράφος του ρεπορτάζ, Tim Marshall, γράφει στο προσωπικό του blog για την υπόθεση: «Ούτε για μια στιγμή δε σκέφτηκα ότι αυτά τα κοριτσάκια μπορεί αργότερα να περιγραφούν στην μπλογκόσφαιρα ως οι νύφες!» και εξιστορεί το πώς ανακάλυψε την εκδοχή που αναμετέδιδαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ιντερνετικά μέσα επικαλούμενα το δικό του ρεπορτάζ. Επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους συντάκτες, αλλά με εξαίρεση έναν ιστότοπο, ουδεμία σημασία εισέπραξε.

«Αυτό δείχνει το πόσο πολύ θέλουν να πιστέψουν ορισμένοι άνθρωποι τέτοιες ανοησίες, καθώς ενισχύουν τις προκαταλήψεις τους», γράφει ο Marshall. «Τα περισσότερα από όσα διάβασα ήταν απροκάλυπτα, απερίσκεπτα, μοχθηρά ισλαμοφοβικά δημιουργήματα ανθρώπων που δεν έχουν ιδέα για την Αραβική παράδοση. Είναι σαν να πιστεύουν ότι επειδή υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που τα παντρεύουν, όλοι οι γάμοι γίνονται με παιδιά. Ορισμένες ιστοσελίδες το τράβηξαν τόσο ώστε να κατηγορήσουν για συνέργια στην «παιδεραστία» τα μεγάλα ΜΜΕ, επειδή όταν μετέδωσαν την είδηση, δεν ανέφεραν ότι οι νύφες ήταν τα κοριτσάκια».

Πηγές: http://www.foreignpolicyjournal.com, http://www.truthout.org, http://blogs.news.sky.com/foreignmatters,

1 comment:

Lena said...

Τάσο,καλά κάνεις και αναδημοσιεύεις το κείμενο από το tvxs διότι η όλη ιστορία αποτελεί ένα σιχαμερό γκαιμπελικής διάστασης ζήτημα προπαγάνδας.Ενώ το λάβαμε όλοι,έσπευσε να το δημοσιεύσει ο "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ".Ευτυχώς ζήτησε αργότερα δημοσίως συγγνώμη και ανακάλεσε.Υπάρχουν απαντήσεις γι αυτό και για άλλα συναφή,από έναν άνθρωπο,φίλο και δημοσιογράφο της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" το Nasim Alatras,στην ιστοσελίδα του filistia.blogspot.com και για όσους είναι στο f/b,Nasim Alatras.Ο Nasim έκανε τη δημοσιογραφική έρευνα στο "Γάζα ερχόμαστε".Καλώ όλους σας να είστε εκεί.